Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti VYDRICA DEVELOPMENT.
7. februára 2024, 10:00
Čas čítania 3:20
Sponzorovaný obsah

Do bratislavskej Vydrice mieri slovenská firma, ktorej kamery použili pri výrobe filmu Avatar či známych videohier

KULTÚRA VYDRICA
Uložiť Uložené

Napadlo by ti niekedy, že pri výrobe filmu Avatar alebo vo videohrách od štúdia Disney bola použitá kamerová technika zo Slovenska? Znie to neuveriteľne, ale slovenskej technologickej firme XIMEA sa to podarilo.

Špičkové priemyselné a vedecké kamery slovenskej firmy XIMEA využívajú vedecké inštitúcie a firmy z celého sveta – ako napríklad NASA, univerzita MIT či technologický gigant Apple. 

Jeden z majiteľov firmy Michail Klimkovič tvrdí, že ich talentovaný tím sa rád púšťa aj do tých najnáročnejších výziev. „Máme kamery, ktoré sú najmenšie, najrýchlejšie alebo majú veľmi vysoké rozlíšenie. Ich využitie je tak veľmi široké – vo vede, v zdravotníctve či priemysle, ale aj v geolokačných aplikáciách, vo filmovom biznise či virtuálnej realite.“ 

XIMEA pôsobí na trhu od roku 1993 a kontinuálne rastie aj počet jej zamestnancov. Aktuálne má svoju výrobu sústredenú v priemyselných halách v Zohore a návrhy vznikajú v inžinierskom kampuse v Marianke, ktorý sa nachádza v lokalite obklopenej prírodou. 

Michail Klimkovič, jeden z majiteľov spoločnosti XIMEA.
Michail Klimkovič, jeden z majiteľov spoločnosti XIMEA. Zdroj: XIMEA/VYDRICA DEVELOPMENT

 „Keďže rozsah našich aktivít aj počet zamestnancov a obchodných kontaktov nepretržite rastie, už niekoľko rokov sme uvažovali o tom, že by sme časť nášho tímu presunuli do reprezentatívneho sídla v centre Bratislavy. Takého, ktoré by zodpovedalo postaveniu našej firmy na trhu, našim špičkovým produktom aj hodnotám, ale zároveň bolo atraktívne pre nás samých aj pre klientov a obchodných partnerov. Všetky tieto naše požiadavky sa stretli v podobe kancelárií vo Vydrici,“ približuje Michail Klimkovič.

Vydrica je jediným projektom v tesnom susedstve historického centra Bratislavy, ktorý umožňuje firmám kúpiť si vlastné priestory v budove áčkovej kvality. Keďže ponuka bývania aj kancelárskych priestorov v tejto atraktívnej štvrti je obmedzená a ich hodnota do budúcna bude iba rásť, zaujímavé príležitosti sa tu otvárajú aj pre podnikateľov a investorov.

Kancelárske budovy budú vo Vydrici celkovo štyri – aktuálne bol v rámci 1. etapy projektu spustený predaj kancelárií v budove V3, ktorá nesie názov VYDRICA Offices. 
Vizualizácia VYDRICA Offices (exteriér).
Vizualizácia VYDRICA Offices (exteriér). Zdroj: VYDRICA DEVELOPMENT
zisti viac o vydrica offices

Dobrá adresa prináša viac klientov aj spokojných zamestnancov

Presťahovaním sa do VYDRICA Offices majú menšie a stredne veľké firmy šancu zvýšiť svoju prestíž a dostať sa k zaujímavejším spoluprácam. Kvalitné priestory na dobrej adrese podľa prieskumov fungujú aj ako dôvod na návrat ľudí do kancelárie po pandémii a sú magnetom pri hľadaní a udržiavaní talentov. Práve kombinácia lokality a reprezentatívnosti bola hlavným dôvodom, prečo XIMEA obsadí vo VYDRICA Offices celé štvrté podlažie. 

„Pre Vydricu sme sa rozhodli po zrelej úvahe kvôli kombinácii viacerých faktorov. Tie zahŕňajú jednak praktické dôvody lokality, ale aj dizajn, komornosť celého projektu a kvalitu prevedenia. Rovnako je tento výber aj v súlade s naším cieľom stále sa vyvíjať novým a inovatívnym smerom a popritom pritiahnuť tých správnych ľudí, ktorí nás chcú na tejto ceste sprevádzať. Keďže uvažujeme o tomto priestore ako o dlhodobej investícii, možnosť kúpy vlastných kancelárií bol pre nás tiež jedným z benefitov,“ približuje Michail Klimkovič.

Aktuálne už vidíme, ako na dunajskom nábreží vyrastajú základy budovy VYDRICA Offices, ktoré budú už na prvý pohľad neprehliadnuteľné. Architekti si už od začiatku uvedomovali exponovanú polohu budovy vo vzťahu k dunajskému nábrežiu, hradnej panoráme, ale aj ďalším objektom novej Vydrice. Budova bola preto od začiatku koncipovaná ako vstupná brána do Vydrice a tomu zodpovedá aj jej ikonický architektonický výraz. 

Príjemná mierka 5-poschodovej budovy poskytne firmám a ich zamestnancom komfortné pracovné prostredie. Medzi ďalšie výhody patrí variabilita priestoru, technologický štandard a energetická trieda budovy A1. „VYDRICA Offices predstavuje komorné sídlo, ktoré sa nedelí so svojimi priestormi o stovky ďalších nájomcov či majiteľov, čo prináša so sebou mnohé praktické výhody,“ hovorí obchodný riaditeľ spoločnosti Vydrica Development Juraj Ťahún.
Juraj Ťahún, obchodný riaditeľ Vydrica Development.
Juraj Ťahún, obchodný riaditeľ Vydrica Development. Zdroj: VYDRICA DEVELOPMENT

V ponuke sú na predaj štyri podlažia kancelárií s rozlohou od 250 do 550 m² a dva retailové priestory s rozlohou 130 a 180 m² na prízemí budovy, pričom k priestorom je možné zakúpiť aj garážové státia a skladové priestory.

Priamo vo VYDRICA Offices je na jednom podlaží na predaj 28 parkovacích miest, ale prenájom parkovacích miest bude možný aj v inej budove. Manažment návštev bude riadený prostredníctvom najmodernejšej elektronickej recepcie s integrovaným systémom.

VYDRICA Offices, CEO office.
VYDRICA Offices, CEO office. Zdroj: VYDRICA DEVELOPMENT
Čo získaš kúpou kancelárií vo VYDRICA Offices?
  • prestíž, dôveryhodnosť a nezávislosť,
  • reprezentatívnu adresu,
  • vlastné parkovacie miesta v centre mesta a dostatok parkovacích miest pre návštevy,
  • dobrú občiansku vybavenosť, prestížne reštaurácie a kaviarne priamo vo Vydrici a v jej okolí,
  • pešiu dostupnosť Starého Mesta, dobré spojenie na presun verejnou dopravou alebo autom, 
  • energetickú efektívnosť a najnovšie technológie v budove.

Kúpa vlastnej kancelárie chráni firmy pred prudkým rastom nájomného

Existuje niekoľko dôvodov, prečo sa menším firmám oplatí priestory na podnikanie viac kupovať než prenajímať. Kľúčovou je pritom najmä atraktívna a dobre vybavená lokalita. 

Ak si firma vyhliadne ideálne priestory na dlhý čas, investuje do nich a nechce riskovať výpoveď zo zmluvy a opätovné investície do nového nájmu, má pri kúpe v porovnaní s nájmom úplnú istotu. Tento krok dáva najväčší zmysel v zmiešanej štvrti v dobrej lokalite, kde je dostatočný pohyb obyvateľov aj návštevníkov. 

Ďalším dôvodom sú rozšírené možnosti financovania, keďže kúpa priestorov je investíciou a jej hodnota prirodzene rastie. Významným argumentom je tzv. dvojitá daňová ochrana, čiže kombinácia daňového odpisovania investície a úrokov, ktoré si firma takisto zahrnie do nákladov. Zároveň firma kúpou priestorov chráni svoje financie pred infláciou. 

„Ak sa pozrieme na VYDRICA Offices, hlavným dôvodom pre kúpu je, že je to jediný priestor v takejto kvalite a lokalite, do ktorého môže firma investovať a profitovať z rastu hodnoty,“ uzatvára J. Ťahún. 

Domov
Zdieľať
Diskusia