Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
18. januára 2024, 15:00
Čas čítania 5:10
Denisa Šútorová

RECENZIA: Kriminálna komédia Lift je obrovským prepadákom. Kevin Hart v nej predvádza najhorší výkon kariéry

RECENZIA: Kriminálna komédia Lift je obrovským prepadákom. Kevin Hart v nej predvádza najhorší výkon kariéry
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY FILMY A SERIÁLY NETFLIX NETFLIX FILMY
Uložiť Uložené

Napínavý trailer na novinku Lift je len zbytočnou návnadou. Pre nevydarený scenár čaká film Kevina Harta podobný osud ako parník Titanic. Závratnou rýchlosťou sa však potopí ešte predtým, ako „narazí na ľadovec“.

Netflix v nás hneď začiatkom roka vzbudil obrovské očakávania. Do svojho repertoáru totiž zaradil americkú kriminálnu komédiu Lift od režiséra blockbustera Muži v čiernom: Globálna hrozba (2019) a hollywoodskej hviezdy Kevina Harta.

Komik sa v dlhoočakávanej novinke ukázal v úlohe producenta, ale aj herca. S čistým svedomím môžeme vyhlásiť, že nás na pozretie filmu prilákal práve on spolu s hereckými kolegami, ako sú Jean Reno či Úrsula Corberó z Money Heistu. Ďalším lákadlom je aj fakt, že sa film takmer okamžite dostal do týždenného rebríčka top 10 najsledovanejších filmov a seriálov na Netflixe v rámci Slovenska.

Pri trojici mien, ktorá sa stretáva v žánri kriminálnej komédie, divák neočakáva nič iné ako to, že je snímka vopred predurčená na úspech. Lift nás však nešťastne vyviedol z omylu a dokázal, že ani svetové herecké hviezdy a luxusné lokácie nedokážu zachrániť film, ak scenár od Daniela Kunka zlyháva na plnej čiare. 

netflix
Zdroj: Netflix

Prečo je to tak, pochopíš po prvých minútach, ako na Netflixe stlačíš play. Pre tých, ktorí Hartovi (či skôr Úrsule Corberó) predsa len neodolajú, sme našli aj zopár pozitív a dôvody, prečo možno pri telke obsedíš do konca. Hneď na úvod ťa tak v tomto článku upozorňujeme na spoilery.

Na úvod trochu zápletky...

Hlavná zápletka filmu nasleduje skupinu profesionálnych zlodejov, ktorí musia z komerčného letu A380 ukradnúť zlaté tehličky v hodnote 500 miliónov dolárov. Na nebezpečnú akciu si ich najíma práve Interpol s jediným cieľom – zachrániť svet.

Odporúčané
ZOZNAM: Všetky nové filmy a seriály na Netflixe v máji 2024 ZOZNAM: Všetky nové filmy a seriály na Netflixe v máji 2024 26. apríla 2024, 14:30

Lift sa začína predstavením Cyrusa Whitakera (Kevin Hart), ktorý sa momentálne ako vodca gangu zapodieva inou krádežou na umeleckej aukcii v Benátkach. Práve tam ho spolu so svojím tímom vystopuje agentka Interpolu a jeho bývalá láska Abby Gladwell (Gugu Mbatha-Raw).

Kevin Hart zlyháva na plnej čiare. V novinke, ktorú sám produkoval, predvádza najhorší výkon svojej kariéry. Postavu Cyrusa nepodporil scenár ani réžia.
Kevin Hart zlyháva na plnej čiare. V novinke, ktorú sám produkoval, predvádza najhorší výkon svojej kariéry. Postavu Cyrusa nepodporil scenár ani réžia. Zdroj: Netflix

Abby po naliehaní šéfa naverbuje Cyrusa s celým tímom, aby vymysleli plán a ukradli zlato. To má totiž nasmerované k francúzsko-talianskemu zločincovi Larsovi Jorgensenovi (Jean Reno), ktorý ho plánuje previesť teroristickej skupine s cieľom profitu a svetových katastrof. Po divokej, miestami vzrušujúcej, no zväčša absurdnej akcii sa, ako inak, dočkáme happy endu aj potrestania antagonistov.

Nevýrazné postavy aj nevyužitý potenciál 

Hoci Lift od začiatku lákal na silné herecké obsadenie, to namiesto očakávanej kvality prináša sklamanie. Scenár totiž nedovoľuje hviezdam svetového formátu využiť potenciál a prejaviť zručnosti, ktoré ich dostali na vrchol slávy.

Hart, ktorého svet pozná ako majstra komédie, zlyháva na plnej čiare. V pozícii profesionálneho zlodeja a šéfa gangu sa na filmovom plátne prejaví ako seriózna, rozvážna, avšak neautentická postava. Herec je postavený do úlohy mača, od ktorého závisí budúcnosť sveta, ale aj úlohy beznádejného romantika.

Odporúčané
Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou 26. apríla 2024, 9:30

Oceňujeme, že sa chcel zbaviť svojej typickej filmovej persóny (hereckej identity), no na to, aby uspel, by musel mať podporu na strane scenára a réžie. Veľká škoda hercovej výnimočnej energie, ktorá padá na neúrodnú pôdu.

Lift je studnicou nekonečného klišé. Predvídateľnosť postáv ťa privedie k pocitu trápnosti.
Lift je studnicou nekonečného klišé. Predvídateľnosť postáv ťa privedie k pocitu trápnosti. Zdroj: Netflix

Rovnako nelichotivou postavou je aj agentka Abby Gladwell. Divák má pocit, že dokáže čítať jej myšlienky a dokonca dopĺňať repliky. Keď na konci filmu ukáže svoje „skryté“ zručnosti a zasadne za volant lietadla, vôbec sa nečudujeme. V mnohých momentoch sa pri Abby pristiheme s pocitom trápnosti.

Čerešničkou na torte je však vzťah Cyrusa s Abby. Romantickej zápletke, v ktorej sa ocitnú, chýba chémia aj dávka napätia. Divák si je už od začiatku istý, že dvojica zažije happy end. 

Celkom pozitívnym rozhodnutím je, naopak, postaviť Rena do úlohy antagonistu. Hoci sa v Lifte nedočká akcie, v úlohe Larsa Jorgensena, ktorý z pohodlia svojho zámku riadi ilegálny biznis, mu vôbec nechýba jeho typický šarm.

O vydarené stvárnenie sa postarali aj Sam Worthington a Úrsula Corberó, ktorým sa na rozdiel od Harta výborne darilo prelomiť svoju hereckú identitu. Worthington, ktorého poznáš ako Jaka Sullyho z Avataru, zahral v Lifte dôveryhodného bezcitného šéfa Interpolu. Corberó, ktorú sme si zase v Money Heiste vychutnali ako tvrdohlavú a neúprosnú Tokyo, rovnako dobre sadla aj rola usmievavej a vtipnej pilotky Camily.

Herečka z Money Heistu bola svetlým bodom filmu. Scenáristi jej však nedali dostatočný priestor.
Herečka z Money Heistu bola svetlým bodom filmu. Scenáristi jej však nedali dostatočný priestor. Zdroj: Netflix

Škoda len, že ju tvorcovia obsadili do roly vedľajšej postavy. V jej prípade, ako aj pri ostatných vedľajších postavách nám okrem toho chýba aj rozvinutejšia príbehovosť. Charaktery sú príliš nevýrazné a divák ich skoro neeviduje. Opäť raz chyba na strane scenára.

Scenáru chýba hĺbka, klišé má však na rozdávanie

Scenár má na zozname aj množstvo banálnych stereotypov. Odvážnych záchrancov sveta, ktorí bojujú proti bohatým zloduchom v luxusných šatách, sme videli, a to niekoľkokrát. Rovnako aj jácht a krkolomných akcií vo vzduchu, v ktorých zázračne umierajú tí zlí a víťazia dobrí. Satisfakciu v podobe pridanej hodnoty vo filme nečakaj.

Odporúčané
Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur 23. apríla 2024, 14:30

Od prvej sekvencie tušíš, že sa odhodlaná policajtka bojujúca za spravodlivosť pridá na stranu gangstrov. Pre agresiu v hereckom prejave a očividné repliky nie je náročné odhaliť ani charakter Dennisa Huxleyho, bosa Interpolu.

Keď dá zostreliť lietadlo s civilistami, zradu na konci filmu berieme len ako vyvrcholenie jeho cholerickej povahy a vôbec nás neprekvapí. Na to, aby bol skutočný zloduch, ktorý pohne emóciami diváka, by to chcelo oveľa viac tajomna a hĺbky. Worthingtonov herecký výkon je však, ako sme už spomenuli, skvelý.

Sam Worthington podal v novinke od Netflixu výborný výkon. Jeho postave Dennisa Huxleyho však chýba dostatočná hĺbka.
Sam Worthington podal v novinke od Netflixu výborný výkon. Jeho postave Dennisa Huxleyho však chýba dostatočná hĺbka. Zdroj: Netflix

Nešťastná hra na Lupina aj Ocean’s 8

Prvé minúty filmu sú celkom vydarené. Úvodná filmová sekvencia nás dynamicky vťahuje do deja a rafinovane predstaví tie najdôležitejšie postavy. Okrem toho nám ako na zlatom podnose ponúka pútavú scénu, štýlové kostýmy a dávku mystérie, o ktorú sa stará príťažlivý hudobný podmaz. V neposlednom rade je tu epická lokalita historického centra Benátok. Hoci nás úvod baví, uvedomujeme si očividné paralely s ďalšími filmovými snímkami.

Odporúčané
Veľké porovnanie streamingových služieb: Netflix, HBO či Disney, čo sa oplatí najviac a čo je najlacnejšie? Veľké porovnanie streamingových služieb: Netflix, HBO či Disney, čo sa oplatí najviac a čo je najlacnejšie? 21. apríla 2024, 9:30

Spomínané paralely sú v prípade novinky dvojsečnou zbraňou. I keď si vďaka nim príde na svoje určitá cieľovka, náročný divák sa neraz chytí za hlavu. Hneď v úvodnej sekvencii nadobúdame dojem, že sme na pokračovaní Rýchlo a zbesilo, to si však svoju charizmu zachováva počas celého filmu. Lift ju bohužiaľ nemá.

V Lifte nájdeš obrovské paralely. Niektoré scený aj tón filmu sú totožné so známymi blockbustermi.
V Lifte nájdeš obrovské paralely. Niektoré scený aj tón filmu sú totožné so známymi blockbustermi. Zdroj: Netflix

Okrem populárneho blockbustera sa nám novinka spája aj s estetikou Ocean’s 8 a v neposlednom rade s francúzskym Lupinom. V mnohých momentoch, počnúc scénou na aukcii, nachádzame v oboch formátoch takmer totožné scény aj zábery. Presne v týchto momentoch sa nám film nedarí brať vážne.

Prvoplánové triky, ktoré fungujú

Hoci režisér F. Gary Gray prejavil oveľa viac originality vo svojich predchádzajúcich snímkach, ako napríklad Lúpež po taliansky, a v Lifte imituje niekoľko blockbusterov, jeho režisérsku mágiu predsa len čiastočne cítiť. Pre divákov si prichystal vizuálne príťažlivé scény, ktoré v prvom rade podporuje práca s kamerou a strih.

Hoci tvorcovia pracujú s prvoplánovými trikmi, fungujú. Koniec koncov dronové zábery, zoomy, montáž aj zrýchlené sekvencie udržujú našu pozornosť pri živote. Výnimkou nie sú ani lokácie európskych metropol. Pohľady na Benátky, Londýn či Brusel vyvolajú príjemnú eufóriu.

Rýchlo a zbesilo či Ocean’s 8. Aj tieto filmy nám pripomína novinka Lift.
Rýchlo a zbesilo či Ocean’s 8. Aj tieto filmy nám pripomína novinka Lift. Zdroj: Netflix


Veľké plus dávame aj kostýmovej dizajnérke Antoinette Messam. Kým v sektore žánrov pozorujeme určitý chaos, Messam, naopak, vedela presne, čo robí. Scéna vďaka jej výberu lookov pôsobí jednotne, luxusne a elegantne. Divák si tak vychutnáva dávku minimalizmu, ktorú prináša estetika tichého luxusu a život skutočných boháčov.

Vidieť či nevidieť Lift?

Počiatočnú eufóriu, ktorú cítiš v prvých sekundách filmu, vystrieda množstvo otáznikov a nepochopiteľné rozhodnutia tvorcov. V prvom rade Lift pôsobí ako variácia niekoľkých snímok a na obraz prináša chaos. Vyzerá to tak, že sa tvorcovia zabudli dohodnúť na tom, aký film vlastne točia. V neposlednom rade tu stroskotáva ten najdôležitejší žáner. Film je síce komédia, no ty sa nezasmeješ (ani raz). 

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec 20. apríla 2024, 9:00

Najväčším sklamaním je však nevyužitý potenciál hereckých hviezd. Pýtame sa, načo obsadiť jedny z najväčších mien súčasnej kinematografie, keď im nedáme šancu zažiariť. Podobný otáznik sa nám vynára vo veci konceptu filmu, ktorý sa sústreďuje na bandu zločincov či zvyšujúcu sa hodnotu NFT. Nič nové, nič originálne, nič, čo by nás prinútilo pozerať do konca.

Trochu zločinu, glamu a šampanského ti však možno zalepí oči. Avšak logiku musíš dať bokom. Diváci, ktorí si vo svojej filmovej databáze zachovávajú žánrovú kontinuitu a pri telke radi vypnú, Lift zrejme ocenia.

Pre nás však bolo jeho sledovanie obrovskou stratou času. Tri body z desiatich, ktoré filmu dávame, si získava len za vizuálne pútavé lokácie, kostýmy a réžiu. Aj keď aj tieto tri prvky sa kolíšu na veľmi nestabilnom základe.

Domov
Zdieľať
Diskusia