Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
22. decembra 2023, 13:11
Čas čítania 1:04
Samuel Barienčík

18-ročného hackera, ktorý leakol trailer na GTA VI ešte pred oficiálnym vydaním, odsúdili na doživotie

ZAUJÍMAVOSTI GTA VI HACKERI
Uložiť Uložené

Štúdio Rockstar Games na súde uviedlo, že hackersky útok ich stál 5 miliónov eur.

Arion Kurtaj, člen hackerskej skupiny Lapsus$, ktorý leakol trailer na GTA VI ešte pred oficiálnym vydaním, v dôsledku čoho ho muselo herné štúdio Rockstar Games zverejniť predčasne, je odsúdený na doživotie v nemocničnom väzení, informuje BBC.

Tento 18-ročný študent Oxfordu s autistickou poruchou patrí do hackerskeho gangu, ktorého členovia sú podľa všetkého primárne tínedžeri zo Spojeného kráľovstva a z Brazílie. Na súde bol označený za „digitálneho banditu“. Útoky hackerskej skupiny na rôzne veľké spoločnosti vrátane Rockstar Games, Uber či Nvidia stáli firmy takmer 10 miliónov eur.

Kľúčový člen tímu Arion Kurtaj bol odsúdený na doživotie v zabezpečenom nemocničnom väzení, pokiaľ ho doktori nebudú považovať za nebezpečného. Sudca uviedol, že Kurtajove schopnosti a túžba páchať počítačovú kriminalitu znamenali, že pre verejnosť je považovaný za veľké riziko.

Kurtaj bol vo väzbe pred odsúdením násilnícky a taktiež dostali desiatky správ o ublížení na zdraví alebo na majetku. Kurtajovi sa vraj podarilo hacknúť do herného štúdia Rockstar Games, ktorý stojí za GTA, pomocou hotelovej televízie a mobilného telefónu.

Kurtaj ukradol 90 klipov z nevydanej a očakávanej hry Grand Theft Auto VI. Firme napísal: „Ak ma Rockstar nekontaktuje na Telegrame do 24 hodín, začnem zverejňovať zdrojový kód.“ Neskôr to aj spravil pod menom TeaPotUberHacker.

Odporúčané
Prvý trailer na GTA VI je epický a ukazuje návrat Vice City. Na najočakávanejšiu hru histórie sa oplatilo čakať viac ako 10 rokov Prvý trailer na GTA VI je epický a ukazuje návrat Vice City. Na najočakávanejšiu hru histórie sa oplatilo čakať viac ako 10 rokov 5. decembra 2023, 0:35

Tím obhajcov Ariana Kurtaja navrhol, aby sa v rozsudku prihliadalo aj na to, že napriek hacku mal oficiálny trailer od vývojárov hry miliónové pozretia na Youtube, a teda jeho kybernetický útok neovplyvnil úspech hry. Sudkyňa však oponovala tým, že iné útoky, ktoré podnikol so skupinou Lapsus$, zapríčinili viaceré škody. Štúdio Rockstar Games na súde uviedlo, že tento útok ich stál 5 miliónov eur a tisíce hodín práce zamestnancov firmy navyše. 

GTA VI
Zdroj: Rockstar Games
Domov
Zdieľať
Diskusia