Celý koncept funguje podľa motta „la dolce vita“.
Už vo dverách cítiť zmes vône sladkého pečiva, kávy a bazalky. Steny zdobia pestrofarebné plagáty s nápismi v taliančine a všadeprítomné slnečné lúče dodávajú interiéru zlatistý nádych. Zrazu na chvíľu zabudneš, že sa nachádzaš na nábreží Dunaja, a v mysli zablúdiš k talianskemu Comskému jazeru (Lago di Como).
„Nie sme tradičná reštaurácia, profilujeme sa ako bistro a kaviareň. To úplne mení atmosféru a dynamiku celého konceptu. COMO je uvoľnenejšie, s menším a kompaktnejším menu, zamerané na kvalitu surovín, vlastné výrobky, menej tradičné spracovanie kultových talianskych jedál a častejšou obmenou ponuky,“ vysvetľuje Lukáš Hrubý, brand manager COMO CAFE.
COMO CAFE je podnik, ktorý spája nákupné centrum aj promenádu, pretože sa tam dostaneš z oboch smerov, a môžeš si vybrať, či sa budeš pozerať na rušný život v shoppingu alebo promenádu s mrakodrapom.
Jeho vznik inšpiroval spôsob myslenia „la dolce vita“. Táto „ľahkosť bytia“ je hlboko zakorenená v talianskej kultúre. Na chvíľku zabudni na všetko, pohodlne sa usaď a vychutnaj si šálku espressa a Tortino al cioccolato, teplú čokoládovú tortičku s pistáciovou zmrzlinou.
Suroviny si vyrábajú sami
„Množstvo produktov je našich vlastných. Ručne vyrábame cestoviny, v pekárni pečieme koláče, dezerty, croissanty aj chleby či foccacie a ďalšie pečivo. Používame autentické kvalitné talianske a lokálne suroviny od našich overených a dlhoročných dodávateľov. Aj v tomto prípade platí, že kvalita je overená časom,“ dodáva brand manažér COMO.
Nie je to inak ani pri barovej ponuke. „Vyrábame si napríklad aj limoncello, fermentované toniky, takisto tibicos limonády a našu kombuchu,“ dopĺňa Tomáš Holec, bar executive Medusa Restaurants.
Okrem surovín do kuchyne a baru si v COMO CAFE pražia aj vlastnú kávu. COMO blend tvorí 40 % brazílskej arabiky, 40 % arabiky z Kostariky a 20 % robusty z Ugandy. Každú odrodu pražia samostatne, iným profilom a štýlom praženia. Ich zmiešaním následne vznikne blend na taliansky spôsob, ktorý sa hodí na prípravu espressa.
Ak patríš medzi kávových „fajnšmekrov“, v COMO si vychutnáš aj výberové odrody kavových zŕn, ako napríklad Papua Nova Guinea Sigri Estate, Myanmar Moe Htet Estate a Congo Kivu 4 Lake Domaine Katale. Tie si môžeš vychutnať alternatívnymi spôsobmi, ako napríklad V60, chemex alebo coldbrew.
Svoje experimentovanie s kávou môžeš ešte viac posunúť a vyskúšať netradičnú kombináciu – espresso tonic so sorbetom. Drink kombinuje horkastú chuť espressa, domáceho fermentovaného toniku a ovocného sorbetu.
Výhodou tohto konceptu je nielen kvalitná a výberová káva, ale aj hravá ponuka jedál. „Bistro koncept s menším počtom jedál nám dovoľuje dynamickejšie reagovať na sezónnosť a umožňuje nám mať v ponuke rôzne limitované špeciality,“ komentuje Lukáš Hrubý.
Medzi najobľúbenejšie jedlá zákazníkov patrí grilovaný halloumi syr s pečenou cviklou, domácimi polosušenými paradajkami, marinovaným pomarančom, baby špenátom, čerstvými bylinkami, pistáciami a cesnakovými krutónmi z ciabatty z pekárne COMO.
Kvalitné ručne vyrábané cestoviny sú samozrejmosťou. Tejto ponuke kraľujú spaghetti carbonara alla barbabietola, ktoré sú nádhernej sýtej ružovočervenej farby z cvikly.
„Na spestrenie medzi chodmi sa môžeš osviežiť napríklad našou kombuchou sicílsky citrón-bazalka. Vyznačuje sa jemnou chuťou a ako všetky fermenty priaznivo pôsobí na organizmus,“ odporúča Lukáš Hrubý.
Ďalšia kombinácia, ktorá ti pripomenie leto pri Stredozemnom mori, je fermentovaná limonáda biele hrozno a citrónová tráva. „Čerstvo odšťavená hroznová šťava s citrónovou trávou a limetkou, fermentovaná champagne kvasinkami, ktoré nápoju dodávajú nezameniteľnú fermentovanú chuť a jemnú perlivosť,“ približuje tento drink Tomáš Holec.
Miesto na rande aj posedenie s kamošmi
Lukáš Hrubý opisuje atmosféru COMO: „Talianska kultúra je známa neformálnosťou, živými rozhovormi, dynamickou atmosférou plnou energie, kde sa hostia cítia vítaní. Práve uvoľnenosť a zároveň estetika celého priestoru je pre nás tá pravá talianska atmosféra.“
COMO CAFE prepája tradičnú taliansku gastronómiu s moderným prístupom k remeslu. Čistý a vzdušný interiér spája jemné pastelové farby s výraznými doplnkami. „Výrazný priestor so svojím signifikantným rukopisom vznikol v spolupráci s našimi dvornými BEEF architektmi. Hra tvarov, farieb a materiálov je prepojená s celým dizajnom od loga cez menu, autorské grafiky a ilustrácie, ktoré dotvárajú celý interiér,“ objasňuje brand manažér COMO.
Na tomto mieste si môžeš dať rande so sebou, niekoho pozvať alebo si prísť vychutnať dobré jedlo s kamošmi. COMO CAFE nie je primárne rodinné bistro.
Tiež môžeš skúsiť mediteránsky koncept PRIMI, priamo v Eurovei. Deti sa tu vybláznia pri pečení vlastných pizzových panáčikov.
Vo všetkých uvedených konceptoch je detské menu samozrejmosťou.