Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. novembra 2023, 18:27
Čas čítania 0:41
TASR

V tejto krajine uzatvorili prvé homosexuálne manželstvo: párik čakal na sobášny list až 8 rokov

ZAUJÍMAVOSTI LGBT+ MANŽELSTVÁ OSÔB ROVNAKÉHO POHLAVIA
Uložiť Uložené

Tento pár je v prevažne konzervatívnom nepálskom štáte unikátom.

Nepál registruje prvý sobáš osôb rovnakého pohlavia. Len pred piatimi mesiacmi vydal najvyšší nepálsky súd dočasné nariadenie, ktoré umožňuje uzatváranie homosexuálnych manželstiev. Šťastní mladomanželia si v stredu povedali svoje „áno“. Tento pár je v prevažne konzervatívnom nepálskom štáte akýmsi unikátom.

Nepál, homosexuálne manželstvo
Zdroj: TASR

Ram Bahádur (Maya) Gurung sa narodil ako muž, no identifikuje sa ako žena. Jeho manželom sa stal o desať rokov mladší Suréndra Pandej, ktorý sa narodil a aj sa identifikuje ako muž. Dvojica získala sobášny list na miestnom úrade v obci Dordi v západnom Nepále.

Aj keď sú oficiálnymi manželmi len krátko, zaľúbenci sú „svoji“ už takmer osem rokov. V roku 2016 sa zosobášili podľa hinduistických rituálov v hlavnom meste Káthmandu. 

„Je to prelomové,“ povedal zakladateľ poprednej nepálskej organizácie za práva homosexuálov Blue Diamond Society Sunil Babu Pant a podotkol, že ide o prvú podobnú registráciu manželstva v južnej Ázii. „Umožní im to otváranie spoločných bankových účtov či vlastníctvo a prevod majetku, rovnako ako každému inému páru.“ 

Jedinou ďalšou krajinou v Ázii, ktorá legalizovala manželstvá osôb rovnakého pohlavia, je Taiwan, dodala agentúra AFP. 

Domov
Zdieľať
Diskusia