Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
30. decembra 2023, 16:30
Čas čítania 7:00
Dominik Vetrák

Najlepšie hry roka 2023

Najlepšie hry roka 2023
Zdroj: Netflix/HBO/Amauon prime/Apple TV+, PlayStation, Capcom, Square Enix/Epic/Larian/Xbox
TECH NAJLEPŠIE HRY 2023 NAJLEPŠIE HRY ROKA 2023
Uložiť Uložené

Toto je 10 najlepších hier, ktoré nám v roku 2023 odpálili dekel.

Vybrať 10 najlepších hier v roku je čoraz ťažšie a nepochybne náročnejšie ako pri filmoch či seriáloch. Každoročne vzniká veľké množstvo fantastických herných zážitkov, a tak je desiatka titulov nižšie absolútnou špičkou, ktorej kúpu nikto neoľutuje. Aké hry sa nám v roku 2023 páčili najviac?

Odporúčané
10 fantastických, nenápadných a lacných hier roka 2023, ktoré Slováci nehrali a médiá ich ignorovali 10 fantastických, nenápadných a lacných hier roka 2023, ktoré Slováci nehrali a médiá ich ignorovali 25. decembra 2023, 12:30

Druhú desiatku si spomenieme bez textu. Väčšinu týchto hier sme už napokon ospevovali v článku o najlepších lacných, kreatívnych a indie hrách roka 2023. 

20. Talos Principle 2 – 8/10

19. Cocoon – 8/10

18. Pikmin 4 – 8/10

17. (Yakuza) Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name – 8/10

16. Dredge – 8,5/10

15. Entropy Centre – 8,5/10

14. Coffe Talk 2: Hibiscus & Butterfly – 8,5/10

13. Dave the Diver – 8,5/10

12. Super Mario Wonder – 8,5/10

11. Space for the Unbound – 8,5/10

10. Spider-Man 2 – 8,5/10 (PS5, Insomniac Games)

Pokračovaniu Spideyho sme v recenzii vyčítali, že mohlo byť z hľadisku príbehu, postáv a inovácií ambicióznejšie. Rovnako tak mohol dostať Venom viac priestoru a Kraven by mohol byť niečím viac ako plochým, nudným záporákom. Tých pozitív bolo však tak veľa, že to vystačilo na umiestnenie v rebríčku.

Dvojka je väčšia, ponúka lepší vedľajší obsah, skvelé súboje s bossmi, silné finále a v prvom rade oveľa prepracovanejší a zábavnejší systém bitiek či pohybu. Tvorcovia do hrateľnosti pridali viacero skvelých noviniek, vďaka ktorým je gameplay na úplne inej úrovni. Spider-Man 2 je vynikajúca superhrdinská hra, pri ktorej sa dajú stráviť desiatky hodín nekončiacej zábavy. 

9. Astral Ascent – 8,5/10 (PC, Nintendo Switch, Hibernian Workshop)

Na PC a Nintendo Switch z ničoho nič vyšla fantastická roguelike záležitosť, ktorú si zamilujú všetci fanúšikovia Dead Cells či Hades. Astral Ascent má slabší príbeh a postavy ako Hades, ale podobne kvalitný dizajn levelov a komplexný systém vylepšovania postavy a zbraní. 

Odporúčané
Vyhlásili najlepšie hry roka 2023. Kto vyhral herné Oscary? Vyhlásili najlepšie hry roka 2023. Kto vyhral herné Oscary? 8. decembra 2023, 7:42

Hra dáva na výber medzi štyrmi postavami, z ktorých každá ovláda úplne iné schopnosti a má inú zbraň. Hráč prechádza viacerými svetmi a oblasťami, v ktorých postupne získava rôzne upgrady, až sa postaví pred finálneho bossa.

Astral Ascent ponúka návykovú hrateľnosť, dokonalú technickú úroveň (prekvapivo aj na Switchi) a veľmi zábavné súboje. Ak hráč neuspeje a zomrie, začne odznova, avšak s možnosťou trvale si vylepšiť postavu a viaceré atribúty, takže každý ďalší pokus je ľahší a hráč zájde ďalej. 

8. Humanity – 8,5/10 (PS4, PS5, PC, THA Limited/Enhance Games)

Humanity je jedna z najoriginálnejších hier posledných rokov. Hráč v nej ovláda psa, ktorý dokáže dávať povely ľuďom. Tí v sebe nemajú dušu a na slovo poslúchajú hráča. Môžu pretlačiť stenu, skočiť do prázdna, nasledovať ho kamkoľvek to je možné a vytvárať obrovské a vizuálne podmanivé zhluky ľudí idúcich v radoch. 

Humanity je logická hra s desiatkami levelov, v ktorých musia hráči prísť na to, ako dostať ľudí z bodu A do bodu B. Obtiažnosť týchto logických hádaniek sa stupňuje, no okrem nutnosti zamyslieť sa hra poskytne aj niekoľko akčnejších levelov, keď otestuje reflexy hráča. Jednotlivé levely sprevádza famózna elektronická hudba, ktorá spoločne s vizuálom a tempom hry vytvára dokonalú atmosféru. 

7. Armored Core 6 – 9/10 (PC, Xbox Series X/S, PS5, PS4, Xbox One, From Software)

From Software popri poslednej dekáde strávenej v Soulslike svetoch nezabudlo, ako robiť poctivú robotickú akciu. Armored Core 6 je vrcholom série s úžasnou hrateľnosťou spočívajúcou v ničení iných mecha strojov, veľkých robotických bossov a inej hávede. 

Odporúčané
10 najlepších hier, ktoré sme hrali v roku 2023 10 najlepších hier, ktoré sme hrali v roku 2023 3. júla 2023, 12:30

Hra ponúka v neskorších leveloch a pri vybraných súbojoch s bossmi poriadnu výzvu, ktorú musia fanúšikovia hier ako Dark Souls, Bloodborne či Elden Ring zvládnuť sami. Na rozdiel od menovaných hier sa totiž nedá využiť žiaden druh kooperácie a hráč je na všetko sám. Titul v hráčovi vyvíja značný adrenalín, keď ho stavia do arén s desiatkami nepriateľov a na obrazovke sa neustále niečo deje a vybuchuje. 

6. Final Fantasy XVI – 9/10 (PS5, Square Enix)

Niekto od tejto hry čakal lepší príbeh s lepšie napísanými (najmä ženskými) postavami, iných zase uspokojilo, že ide o najepickejšiu hru roka. FF XVI bolo dokonca veľkolepejšie ako posledný God of War. Tvorcovia vytvorili nezabudnuteľné súboje s bossmi, počas ktorých menili topografiu celých krajín. Hráči bojovali s gigantickými titánmi, ale aj s mečmi a inými zbraňami proti monštrám a ďalším nepriateľom.

Hra ponúka osudový príbeh o záchrane magického sveta. Súčasťou je aj dejová línia o otroctve, ktorú však tvorcovia poriadne nedotiahli a neuzatvorili. Nové Final Fantasy má krásny čarovný svet a okúzľujúce grafické spracovanie. Zamrzia však slabšie vedľajšie úlohy.

5. Dead Space – 9/10 (PS5, Xbox Series X/S, PC, Motive Studio)

Remake sci-fi hororového survival titulu bol takmer dokonalý. Jeho tvorcovia hru upravili na moderné štandardy, pridali maličkosti, ktorými obohatili obsah hry, ale aj zážitok z hrania, a to všetko v krásnej grafike.

 

Okrem chybičiek krásy nemá hra žiadne výrazné negatíva. Ide o ultimátny spôsob, ako zažiť teror na vesmírnej lodi USG Ishimura, kde paraziti napadli ľudí a spravili z nich krvilačné monštrá. Najlepší spôsob, ako ich zabiť, je odrezať im končatiny, a to špeciálnymi zbraňami, aké v hrách nemajú obdobu. Remake má neprekonateľnú, hororovú atmosféru a špičkový zvuk. 

4. Lies of P – 9,5/10 (PS5, PC, Xbox Series X/S, Neowiz Games)

Najlepšia „soulslike“ hra, ktorú nevyrobilo štúdio From Software. Ešte väčším prekvapením je, že Lies of P je debutom juhokórejského štúdia. Vývojári už teraz pôsobia ako skúsení mazáci, ktorým sa dokonale podarilo zreprodukovať to, čo robí hry ako Dark Souls úspešnými. Nie je to však nehanebná kopírka.

Lies of P je plné originálnych vlastných nápadov, ktoré značne obmieňajú hrateľnosť a ponúkajú odlišné výzvy než tie, na ktoré sú hráči zvyknutí v tituloch od From Software. Akčné RPG umožňuje hráčom vylepšovať si postavu, meniť zbrane a štýly útokov a zdokonaľovať svoje reflexy a pochopenie herných mechaník. Tie na rozdiel od klasických soulslike hier prikladajú váhu na blokovanie útokov, nie ich odrážanie (parry) či uhýbanie (evade). 

Hra má nádherný, gotický svet mixnutý so steampunkom, s robotmi, príšerami a pútavým príbehom o Pinocchiovi. Lies of P je pravdepodobne najväčšie prekvapenie roka a už teraz sa tešíme na DLC a pokračovanie, ktoré vývojári pripravujú. 

3. Baldur’s Gate 3 – 9,5/10 (PC, Xbox Series X/S, PS5, Larian Studios)

Kráľ RPG žánru a hra, v ktorej aj po stovkách hodín hrania nikto neodkryje všetky tajomstvá. Alebo keď sme po dvoch prejdeniach zistili, že neslávne známy kemp goblinov sa dá zvládnuť celkom jednoducho – otrávením alkoholu v sude, ktorý sme si doteraz nevšimli. 

Baldur’s Gate 3 je vynikajúce a neuveriteľne komplexné RPG, ktoré hráčovi dáva ultimátnu voľnosť v tom, ako hru prejde. Každý quest má viacero spôsobov, ako ho splniť a vyriešiť problémy ostatných ľudí. Príbeh má viacero vrstiev a hráčove rozhodnutia, ako i nenápadné činy majú poriadny vplyv na to, ako hra skončí, kto v nej prežije a podobne. 

Súboje prebiehajú ťahovým spôsobom, keď hráč ovláda štyri rôzne postavy podľa vlastného výberu (hru môžu hrať aj dvaja hráči v lokálnej kooperácii). V tomto veľkom fantasy svete je množstvo mágie, prekvapivých príbehov a zvratov, unikátnych postáv a nezabudnuteľných herných momentov. Najlepšie na tom je, že každý hráč si vytvorí vlastné. 

2. Alan Wake 2 – 9,5/10 (PS5, PC, Xbox Series X/S, Remedy Entertainment)

Remedy prekonalo očakávania všetkých hráčov. Ich príbehovka v survival horor žánri má nejaké chybičky krásy, ale tie teraz rozoberať nebudeme. Táto hra je totiž veľkým úspechom na poli originálnych, kreatívnych hier, pri ktorých tvorcovia enormne riskovali, len aby médium posunuli na novú úroveň. 

Podarilo sa im to vďaka zábavnejšej hrateľnosti než v ich predošlých hrách, no najmä vďaka nekonvenčnému príbehu, štýlu rozprávania, zvratom a hĺbke postáv. V Alan Wake 2 funguje horor, akcia, dialógy, hudba, hrateľnosť, hádanky, prezentácia, zvukový a výtvarný dizajn, technická stránka a v neposlednom rade nádherné grafické spracovanie. Dúfame, že na trojku nebudeme musieť čakať rovnako dlho ako na dvojku (12 rokov). 

1. Resident Evil 4 – 10/10 (PC, PS5, Xbox Series X/S, PS4, iOS, Capcom)

Dlho sme uvažovali, či si označenie hra roka viac nezaslúži Alan Wake 2. Predsa len ide o originálny obsah s unikátnym štýlom rozprávania príbehu. Remake RE4 je však v podstate dokonalá akčná hra. Síce neobsahuje takmer žiadne hororové prvky, no vôbec to neprekáža a stále ide o fantastický survival horor. Remake si drží nepríjemnú, dusnú a napínavú atmosféru prameniacu z toho, že na hráča môže hocikedy vyskočiť krvilačný nepriateľ.

Príbeh už tradične nie je bohvieaký, no hráči sériu milujú vďaka jej prepracovanej hrateľnosti, ktorá v novej časti nemá chybu. Remake veľkej hernej klasiky zmodernizoval ovládanie, strieľanie a pridal skvelý nový obsah, ako napríklad strelnicu, nové zbrane a v prvom rade nôž, ktorým sa dajú blokovať a odrážať útoky nepriateľov.

Tvorcovia vydali aj bravúrne DLC Separate Ways, v ktorom hráči ovládajú Adu Wong. Je v ňom viacero bossov a oblastí z pôvodnej hry, ktoré sa nezmestili do základného remaku. Od decembra je celá hra hrateľná vo virtuálnej realite PS VR2, a to celkom zdarma. 

Najlepšie DLC zdarma – God of War Ragnarok: Valhalla (PS4, PS5, Sony Santa Monica)

Keď PlayStation na The Game Awards oznámilo DLC Valhalla na nový God of War, ktoré bolo navyše celkom zdarma, nikto nečakal, aké úžasné DLC to bude. Ponúka niekoľko hodín obsahu (5 až 10 v závislosti na zručnostiach hráčov), príbeh obohacujúci predošlé dve hry s Kratosom, Mimirom a ďalšími, ale aj viacero prekvapení (ako príbehových, tak hrateľnostných), ktoré posadia na zadok najmä fanúšikov pôvodnej série God of War. 


Valhalla je prepracovaný roguelike mód, v ktorom Kratos začína s nulovými schopnosťami, no postupne si ich vylepšuje a čelí čoraz silnejším nepriateľom. Každý pokus o zdolanie Valhally je unikátny, s inými schopnosťami a bonusovými glyfmi, ktoré upravujú hrateľnosť. Valhalla je povinnosť pre každého, kto obľubuje tieto postavy a chýba mu dokonalý súbojový systém z GoW: Ragnarok. 

Bonus: Chained Echoes (PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC, Nintendo Switch, Mathias Linda)

Väčšinu tejto hry vytvoril jeden jediný človek – Matthias Linda z Nemecka. Pracoval na nej viac ako 7 rokov a inšpiroval sa pritom legendárnymi JRPG, ako Xenogears, Secret of Mana, Suikoden 2, Breath of Fire, The Legend of Dragoon či Final Fantasy. Hra má podobný vizuál, akurát v HD formáte a s množstvom kvalitných textúr a animácií.

Chained Echoes je veľká fantasy epocha s osudovou zápletkou a perfektne napísanými postavami. Úroveň príbehu, dialógov a charakterov postáv je na pomery hier až nevídane kvalitná a pre viacerých môže byť dej aj emotívny. Súboje v tomto RPG prebiehajú ťahovým štýlom. 

Prečo nie je v rebríčku The Legend of Zelda: Tears of Kingdom?

Tento titul si zahráme až na ďalšej Nintendo konzole, ideálne v grafických a technických možnostiach, ktoré nie sú také obmedzené ako na aktuálnom Switchi. 

Ďalšie vynikajúce hry: Shadow Gambit: The Cursed Crew, Trepang 2, Remnant 2, Blasphemous 2, Viewfinder či Wargroove 2.

Na VR vyšli dve premakané pecky – Red Matter 2 a Asgard’s Wrath 2. Fanúšikovia vizuálnych noviel zase ocenia tituly Paranormasight: The Seven Mysteries of Honjo, Anonymous;Code a Jack Jeanne.

Domov
Zdieľať
Diskusia