Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
29. novembra 2023, 15:00
Čas čítania 1:53
Martin Adam Pavlík

RECENZIA: Ako mať sex

RECENZIA: Ako mať sex
Zdroj: Film Europe
FILMY A SERIÁLY FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Zabudni na Prci, prci prcičky. Toto je úplne iný level.

Prvý sex často nemusí dopadnúť podľa našich predstáv a taktiež nemusí byť s človekom, s ktorým sme si to „vysnívali“. Veľakrát môže ísť o nepríjemnú skúsenosť či dokonca o traumatický zážitok. Práve o tejto téme sa tridsaťročná rodáčka z Londýna Molly Manning Walkerová rozhodla nakrútiť svoj celovečerný debut.

Rozpráva o troch tínedžerkách z Británie, ktoré na prázdniny idú na dovolenku do Grécka, kde chcú zažiť vášnivé dobrodružstvá. Tara (Mia McKenna-Bruce) je z trojice najmenej skúsená a rada by konečne prišla o panenstvo. Je však nesmelá a plachá. Uvoľniť sa vie len s poriadnym množstvom alkoholu. 

Skye (Lara Peake) je ukážková koketa s falošným a závistlivým pohľadom, ktorá by si pravdepodobne bez zábran užila aj s frajerom jednej z kamarátok. Em (Enva Lewis) je priateľská a starostlivá lesba, ktorá kolegyniam rozhodne nebude „liezť do kapusty“. Všetky tri si každý deň užívajú veľkolepé párty.

Tara sa zahladí do nemotorného, no milého Badgera (Shaun Thomas), Skye si zase brúsi čoraz viac zuby na mačistického bad (fuck) boya Paddyho (Samuel Bottomley), ktorý zvádza prísnym pohľadom všetko, čo mu príde pod ruku.

Ako mať sex
Zdroj: Film Europe

Nič nekončí tak, ako si pôvodne myslíš

Z obsahu sa môže zdať, že uvidíme tradične bláznivú, jemne stupídnu a nereálnu komédiu o žúrovaní, plnú orgií, bez akéhokoľvek presahu. Opak je však pravdou. Ako mať sex je totiž vyzretou psychologickou intímnou a veľmi inteligentnou drámou o akte, ktorý si človek pamätá po celý život a môže zásadne ovplyvniť jeho sexualitu.

Walkerová diváka precízne ponára do zmiešaných pocitov hlavnej hrdinky Tary. Jej rozpačitosť, neistotu či bolesť cítime miestami až fyzicky. Drobnučká 26-ročná Mia McKenna-Bruce predvádza absolútne vynikajúci herecký výkon, vďaka ktorému sa s ňou stotožníš takmer okamžite a precítiš každý jeden pohľad v detailnom zábere. 

Odporúčané
Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou 26. apríla 2024, 9:30

A aj keď sa ti možno bude zdať, že úvod je príliš pomalý, zvolený typ narácie je opodstatnený a režisérka úplne skvele odhadla tempo. Navyše sa vyhýba klišé momentom a žánrovým stereotypom. Nič sa nekončí tak, ako to predpokladáš. Rafinovane sa pohráva s očakávaniami, vďaka čomu si diváka omotáva okolo prsta a dostáva ho presne tam, kde ho chce mať.

Ako mať sex
Zdroj: Film Europe

O dospievaní a krutej realite

Bude ťa baviť sledovať, ako sa jednotlivé príbehové línie ukončia a ako sa vzťahy postáv vyvinú. Môže za to aj skvelý nápaditý strih a vhodne použité flashbacky. Walkerová sa tak ukazuje nielen ako nádejná režisérka, ale aj scenáristka.

Mohla však trocha viac dotvoriť charaktery aj osudy vedľajších postáv a zamiešať tak zaujímavo karty. To je vlastne jediná výhrada. Niektoré dejové línie zostanú nedopovedané, čo je škoda, pretože mohli vytvoriť krásnu mozaiku plnú ešte väčších a silnejších emócií.

Záver je však autentický, katarzný a bez prehnaného sentimentu. Zároveň bez prehnaného moralizovania a súdenia. Ide vskutku o krásne trefnú štúdiu o životných križovatkách v zlomovom veku, o dospievaní a krutej realite, ktorá môže niekedy udrieť silnejšie, než by sme čakali. Aj preto dráme Ako mať sex udeľujeme silných osem bodov z desiatich

Ako mať sex
Zdroj: Film Europe
Domov
Zdieľať
Diskusia