Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. novembra 2023, 15:58
Čas čítania 0:34
Karolína Uličná

Po zotmení sa priprav na úchvatné vesmírne divadlo. Mesiac a Saturn sa stretnú v tesnej blízkosti

TECH ASTRONOMICKÉ ÚKAZY VESMÍR
Uložiť Uložené

Večer sa môžeš tešiť na ďalšiu nevídanú konjunkciu. Ideálne podmienky na pozorovanie prstencového plynového obra na oblohe.

Vypadnutú tašku z vesmírnej stanice sme už videli. Teraz na oblohe máš možnosť spozorovať druhú najväčšiu planétu slnečnej sústavy spolu s Mesiacom. V pondelok večer po zotmení sa môžeme na južnej a juhozápadnej oblohe tešiť na ďalší krásny vesmírny úkaz, keď sa do tesnej blízkosti dostane Mesiac spolu so Saturnom, uviedol portál iMeteo. 

„Vo výške 25 stupňov uvidíme túto dvojicu asi 3 stupne od seba nad južným obzorom. V tom čase bude Mesiac osvetlený na 52,5 % a Saturn sa bude nachádzať na oblohe o niečo vyššie napravo od Mesiaca. Budú sa pohybovať pod juhozápadný horizont do približne 23.00 h,“ informovali meteorológovia. Vesmírne divadlo môže narušiť zvýšená oblačnosť po západe slnka. 

„Len na pár miestach môže byť oblačnosť v pondelok po západe slnka a vo večerných hodinách menšia, takže lokalít, kde bude dobrá príležitosť vidieť túto jasnú dvojicu, bude na našom území menej,“ dodáva portál.

Saturn Mesiac
Zdroj: Ilustračné foto: Instagram/starwalkapp via Photoshop AI
Domov
Zdieľať
Diskusia