Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Škoda Enyaq.
7. novembra 2023, 12:00
Čas čítania 3:23
Sponzorovaný obsah

4 tipy na zaujímavé miesta na Slovensku podľa Milana Bez Mapy. Tu si užiješ pokojnú atmosféru bez davov ľudí

TECH CESTOVANIE CESTOVANIE PO SLOVENSKU KAM NA VÝLET – SLOVENSKO ŠKODA
Uložiť Uložené

Inšpiruj sa itinerárom travel influencera Milana Bez Mapy a objav nové miesta.

Cestovateľské triky, tipy na netradičné destinácie aj najlepšie prosecco v Ríme či bizarné príhody z ciest. Záber travel influencera Milana Bez Mapy je naozaj široký. Poznať ho môžeš nielen ako influencera z Instagramu, ale najmä ako zakladateľa cestovateľského blogu. Milan precestoval desiatky krajín, za sebou má tisíce nalietaných kilometrov.

Tentoraz však presadol z lietadla na štyri kolesá a išiel objavovať Slovensko. Aby bola jeho cesta pohodlná a zároveň šetrná k životnému prostrediu, namiesto klasického auta naštartoval elektrické SUV Škoda Enyaq Coupé. Štýlové vozidlo vybavené motorom so silou 299 koní neruší okolie hlukom ani lokálnymi emisiami. 

spoznaj škodu enyaq coupé

Ak hľadáš tip na krásne miesta na Slovensku, inšpiruj sa Milanovým itinerárom. Brunovského lesy, kláštor Katarínka, kameňolom v Borinke, Ráztocký vodopád a Vodné mlyny Oblazy. Pri plánovaní trasy Milan vychádzal z miest, ktoré v rámci projektu Najkrajšie zvuky Slovenska navštívil hudobník Jureš Líška. „Tieto zvuky sú zverejnené na webstránke. Tam som si vyberal, ktoré miesta chcem navštíviť, a cestoval som tak po stopách Jureša Líšku,“ spresnil Milan. 

1. Brunovského lesy

Milanove prvé kroky viedli do Brunovského lesov na Záhorí. Ak si o tomto mieste ešte nepočul, nie si jediný. Toto miesto príjemne prekvapilo aj Milana. „Vôbec som netušil, že umelec Albín Brunovský sa sem chodieval inšpirovať. Keď som si následne jeho maľby vygooglil, tak som tam videl tie korelácie medzi záhoráckymi borovicovými lesmi a jeho obrazmi,“ opísal.

brunovského lesy
Zdroj: REFRESHER / Daniel Tichý

Známy slovenský maliar, grafik a ilustrátor, ktorý sa narodil v Zohore, sem skutočne chodieval čerpať inšpiráciu. Láska k rodnému kraju a pokojným lesom v Lozorne je častou témou jeho diel. Z prechádzky borovicovými lesmi na Záhorí si odnesieš nielen čistú hlavu a dobrú náladu, ale ak budeš mať šťastie, aj košík plný húb. 

2. Kláštor Katarínka

Majestátne ruiny historického kláštora nájdeš v lesoch Malých Karpát neďaleko obce Dechtice. Kláštor založili v 17. storočí na mieste prastarej gotickej kaplnky ukrytej hlboko v malokarpatských lesoch, kde sa podľa dávnej legendy mladému grófovi zjavovala svätá Katarína Alexandrijská. Rozsiahla stavba však nedokázala odolať nájazdom vojsk, neskoršie politické rozhodnutie prinútilo jej obyvateľov odísť.

kláštor katarínka
Zdroj: REFRESHER / Daniel Tichý

Kláštor tak v priebehu niekoľkých storočí pustol, takže nakoniec z neho zostali len ruiny. Posledné roky však na jeho záchrane pracujú tímy dobrovoľníkov, ktoré sa ho snažia zachrániť pred ďalším pustnutím a rúcaním. Ku kláštoru sa dostaneš z viacerých smerov. Vyraziť môžeš napríklad z Dechtíc či z dedinky Naháč. Kláštor Katarínka je verejnosti prístupný nonstop, občas tu môžeš stretnúť aj archeológov. 

3. Kameňolom Medené Hámre

Milanove ďalšie kroky viedli do Borinky. Len niekoľko kilometrov od Bratislavy sa nachádza obľúbený hrad Pajštún, na ktorý sa môžeš dostať pešo z Bratislavy. Ak sa však nechceš tlačiť so skupinkami ďalších turistov, daj si do navigácie Medené Hámre. Tie sú pozostatkom horskej osady za obcou Borinka.

kameňolom borinka
Zdroj: REFRESHER / Daniel Tichý

Súčasťou osady je aj kameňolom s rovnakým názvom Medené Hámre (Prepadlé). V lete sa môžeš pokochať vodopádom a v zime až vyše 10-metrovým ľadopádom. Okrem nádhernej prírody tu nájdeš aj známu horolezeckú stenu, tak si nezabudni pribaliť pevné tenisky. V prípade, že stále nebudeš mať dosť, vydaj sa na prechádzku k ruine hradu Dračí hrádok.

4. Ráztocký vodopád a Vodné mlyny Oblazy

Zo západného Slovenska sa Milan vydal smerom do Žiliny, kam ho lákala príroda Západných Tatier. Auto zaparkoval v obci Veľké Borové, odkiaľ sa pešo vybral k Ráztockému vodopádu, ktorý je súčasťou Kvačianskej doliny. Vodopád sa ukrýva v kamennej tiesňave a padá z výšky asi osem metrov. Počas leta býva obrastený bujnou vegetáciou, v zime sa zas mení na ľadovú kaskádu.

ráztocký vodopád, oblazy
Zdroj: REFRESHER / Daniel Tichý

Neďaleko vodopádu sa nachádzajú Vodné mlyny Oblazy. Tieto horské typy mlynov boli postavené v prvej polovici 19. storočia. Z pôvodných štyroch mlynov sa podarilo zachovať dva, ktoré sú však vo veľmi dobrom stave. Vidieť môžeš dokonca aj funkčné vodné kolo. 

0 emisií a dokonalé pohodlie

Hoci Milan navštívil desiatky krajín, cestovanie po Slovensku ho podľa jeho slov prekvapilo. „Najviac ma prekvapilo, ako dobre je Slovensko pripravené na elektromobilitu. Nabíjacie stanice sú už naozaj všade, aj v tých najmenších dedinách, kde by som to vôbec nečakal.“ Trasu z Bratislavy do Žiliny prešiel na elektromobile Škoda Enyaq Coupé na jedno nabitie.

Keďže Milan pravidelne cestuje, nad otázkou ekologickej dopravy sa intenzívne zamýšľa. Cestu vidí práve vo využívaní elektromobilov, ktoré neprodukujú emisie ani zbytočný hluk. „Keď cestujem po zahraničí, tak napríklad v takom Holandsku som mal problém nájsť auto, ktoré by nebolo elektro. Nie som toho názoru, aby sme sa vrátili do jaskyne, prestali cestovať lietadlami alebo začali cestovať na koni,“ povedal s úsmevom Milan.

Škoda Auto
Zdroj: Škoda Auto

Je vraj vďačný za to, v akom čase žije, pretože môže využívať všetky vychytávky. „Je však pravda, že za to platíme daň, čo sa týka ničenia životného prostredia. Ale verím, že dokážeme na tejto planéte žiť s menšou uhlíkovou stopou,“ vysvetlil a za príklad dal práve elektromobily či lietadlá s nižšou spotrebou.

Cestu elektromobilom Milan hodnotí pozitívne. Dlhý dojazd, rýchle nabíjanie a hustá sieť nabíjacích staníc mu zabezpečili komfort počas celej jazdy. Kladne hodnotí aj zautomatizované procesy, ktoré mu výrazne uľahčili cestovanie. „Čo sa mi na tomto elektromobile veľmi páčilo, je, že len čo sa ide vybiť batéria, automaticky vie, v akej vzdialenosti sú aké nabíjacie stanice, a na palubnom počítači vyhodí najbližšiu stanicu, do ktorej treba ísť,“ uzavrel cestovateľ.

Domov
Zdieľať
Diskusia