Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce so spoločnosťou Filmový festival inakosti.
24. októbra 2023, 15:00
Čas čítania 2:31

Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť

Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť
Zdroj: Jakub Gulyás
FILMY A SERIÁLY ART FILMY FESTIVALY LGBT+ QUEER
Uložiť Uložené

Filmový festival inakosti podporila transrodová modelka Charlotte Srnčík aj performerka Lotta Love.

Inakosť spája. Tak znie podtitul tohtoročného Filmového festivalu inakosti (FFi), ktorý sa koná už od roku 2007. V tom roku Bratislava prvý raz zažila prehliadku medzinárodných filmov o živote gayov, lesieb, bisexuálnych, transrodových či intersexuálnych ľudí. V súčasnosti ide o jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku, ktorý sa každoročne teší obrovskému záujmu širokej verejnosti.

Zámerom aktuálneho ročníka je komunikovať silu, jednotu a vzájomnú podporu v slovenskej LGBTI+ komunite, poukázať na odvahu nebáť sa byť iný, pretože queer ľudia majú v mnohých ohľadoch jedinečnú životnú skúsenosť. Ambíciou organizátorov FFi je inšpirovať spoločnosť, ktorá je v poslednom čase polarizovaná, aby sa nebála inakosti len preto, že ju nepozná. Rôznorodosť môže byť prospešná pre všetkých.

Sedemnásty ročník festivalu sa uskutoční od 22. do 28. novembra 2023 v rôznych bratislavských kinách. Už teraz sa môžeš tešiť nielen na pestrú ponuku súčasnej filmovej tvorby, ale aj na niekoľko noviniek. Do konceptu totiž pribudla trojčlenná medzinárodná porota v súťažnej sekcii krátkych filmov, industry program určený najmä študentom filmových škôl a nové sprievodné podujatie inKonferencia. 

Filmový festival inakosti sa uskutoční od 22. do 28. novembra 2023 v rôznych bratislavských kinách. Festivalové permanentky (cinepassy) sú v predaji od dnešného dňa na www.cinepass.sk/ffi.
kúpiť vstupenky

Organizátori FFi plánujú uviesť viac ako 50 filmov rozdelených do viacerých tematických sekcií. Súčasný film zameraný na rozmanité podoby aktuálnej queer tvorby ponúkne filmy, ktoré zarezonovali na medzinárodných festivaloch. 

Teplé Česko-Slovensko aj filmová klasika 

Obľúbená sekcia kraťasy tento rok ponúkne päť pásiem krátkych filmov z rôznych častí sveta, žánrov a uhlov pohľadu. Prvýkrát pôjde o súťažnú sekciu, v ktorej bude o najlepšom krátkom filme rozhodovať trojčlenná medzinárodná porota. Štyri zahraničné pásma kraťasov sú pomenované podľa piesní od Rihanny. 

Ak ťa lákajú filmy s temnejšou atmosférou, rozhodne si nedaj ujsť pásmo Disturbia. Only Girl (In the World) bude venované filmom, ktoré sledujú ženské postavy a ich príbehy. Pásmo Diamonds ponúkne možnosť hľadania svojho ja a oslavu odvahy stať sa ním a pásmo Love on the Brain bude určené romantickým filmom so zameraním najmä na prvé lásky. 

Teplé Česko-Slovensko prinesie snímky českej a slovenskej produkcie. Na plátne uvidíš napríklad aktuálnu novinku Sone G. Lutherovej Šťastný človek, ktorá na MFF Cinematik získala cenu Literárneho fondu.

Slovenské premiéry predstavia rozmanitý výber filmov slovenských tvorcov zaoberajúcich sa queer témami. Medzi nimi aj nový film Gregora Valentoviča či dokument House of Velvet od Igora Smitku a Ivany Hucíkovej. Ponuku krátkych filmov festivalu uzatvára nesúťažné pásmo zostavené v spolupráci s festivalom Fest Anča FFi x Fest Anča: Queer Animation, v ktorom dostanú priestor animované filmy.

Sekcia FFi deťom premietne rodinné filmy, ktoré zdôrazňujú hodnoty lásky, priateľstva, tolerantnosti a vnímavosti voči inakosti. Sekcia venovaná ázijskej audiovizuálnej tvorbe je tento rok zameraná na Queer Hongkong. Premietanie pätice hongkonských titulov otvorí projekcia 4K reštaurovanej klasiky kultového režiséra Wong Kar-waia Šťastní spolu, pôvodne uvedenej v slávnostnej premiére na Medzinárodnom filmovom festivale Cannes v roku 1997.

Festival podporili známe tváre

Okrem pestrého programu organizátori predstavili aj vizuál oficiálneho plagátu, ktorý navrhla Eva Šimovičová. Jeho tvárami sú ľudia reprezentujúci pestrú škálu slovenskej LGBTI+ scény. Transrodovú modelku Charlotte Srnčík či performerku Lottu Love zachytil fotograf Jakub Gulyás. 

„Príbehy, v ktorých sme hlavnými postavami my. Niekedy sú to drámy, inokedy komédie, no najradšej máme lovestory. Namiesto čiernobieleho filmu však volíme farebný. Naša rozdielnosť nás spája,“ znie odkaz na plagáte. 

filmový festival inakostifilmový festival inakostifilmový festival inakostifilmový festival inakosti
Zobraziť galériu
(6)

„Inakosť pre mňa znamená jedinečnosť a voľnosť bytia a to, že sa nemusím báť byť sama sebou,“ priblížila modelka Charlotte. Pre speváka Erika „Era“ je inakosť niečo farebné, „bez čoho by bol svet čierno-biely a nudný“, opísal a Niko ho doplnil: „Je to spôsob sebavyjadrenia a láska k odlišnostiam.“

Model Boris vníma inakosť ako možnosť sebarealizácie a vyjadrovania vnútorných myšlienok a pocitov navonok. „Pre mňa je inakosť ten normál, ktorý žijem, preto je pre mňa dôležité šíriť ju a inšpirovať ostatných, aby sa stala normálom,“ uzatvorila piata tvár plagátu, performerka Lotta Love.

Domov
Zdieľať
Diskusia