Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
11. septembra 2023, 16:00
Čas čítania 1:18
Martin Mičuda

Lotus predstavuje svoj ďalší nový model. Luxusné GT pod názvom Emeya ohromí výkonom aj rýchlosťou

Lotus predstavuje svoj ďalší nový model. Luxusné GT pod názvom Emeya ohromí výkonom aj rýchlosťou
Zdroj: Lotus
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY ELEKTROMOBILY LOTUS
Uložiť Uložené

Emeyu poháňa dvojica elektromotorov, ktorých systémový výkon je na úrovni až 675 kW/918 koní a 985 Nm.

Automobilka Lotus prechádza posledné roky veľkou transformáciou, za čo môže najmä skutočnosť, že tradičný britský výrobca športových vozidiel prešiel pod krídla čínskeho koncernu Geely. Výsledkom je rýchlejší prechod na elektrický pohon. V roku 2021 síce Lotus odhalil nový športový model Emira s konvenčným pohonom, ale odvtedy hrajú prím elektromobily. Potvrdzuje to aj najnovší prírastok do portfólia, ktorý zastupuje práve predstavený počin pod názvom Emeya.

Odporúčané
Vyskúšali sme BMW, ktoré vyzerá zvláštne, no z technickej stránky je to najlepšie elektrické SUV, aké sme zažili Vyskúšali sme BMW, ktoré vyzerá zvláštne, no z technickej stránky je to najlepšie elektrické SUV, aké sme zažili 14. apríla 2022, 12:30

Ide o novú luxusnú vlajkovú loď značky, ktorá vstúpi na trh už budúci rok ako výkonné GT s čisto elektrickým pohonom. Z vizuálnej stránky sa nesie v rovnakom estetickom rukopise ako minulý rok predstavené SUV, akurát v tomto prípade sme svedkami nižšej stavby karosérie. Emeya je totiž 5-dverový liftback s bezrámovým riešením dverí a dynamickými krivkami. Hoci je vo veci elektromobil s váhou vyše 2,3 tony, Lotus vyzdvihuje ideálne rozloženie hmotnosti medzi nápravami v pomere 50 : 50, pričom má ponúknuť tradične výborné jazdné vlastnosti. 

Lotus, Emeya,Lotus, Emeya,Lotus, Emeya,Lotus, Emeya,
Zobraziť galériu
(9)

Emeyu poháňa dvojica elektromotorov, ktorých systémový výkon je na úrovni až 675 kW/918 koní a 985 Nm. Práve tieto parametre majú na svedomí, že elektrické GT zvládne vystreliť z 0 na 100 km/h len za 2,78 sekundy a uháňať maximálnou rýchlosťou 256 km/h. Ešte zaujímavejší je však údaj o pružnom zrýchlení – z rýchlosti 80 km/h na 120 dokáže Emeya akcelerovať pod dve sekundy.

Automobilka zatiaľ bližšie nešpecifikovala dojazd na jedno nabitie, ten však bude veľmi podobný ako pri SUV s názvom Eletre, kde Lotus hovorí o údaji 600 kilometrov. Novinka stojí na platforme Lotus Electric Premium Architecture, ktorá využíva až 800 V palubnú sieť. Emeya tak podporuje až 350 kW nabíjanie, ktoré zaručí dobitie akumulátora z 10 na 80 percent len za 18 minút. To je o to pozoruhodnejší čas, ak sa bavíme o naozaj veľkej batérii – 102 kWh.

Odporúčané
Test Audi e-tron S: posadili sme sa za volant Audi s tromi motormi. V čom má navrch oproti konkurencii? Test Audi e-tron S: posadili sme sa za volant Audi s tromi motormi. V čom má navrch oproti konkurencii? 16. februára 2022, 9:30

Vecou štandardnej výbavy je vzduchový podvozok, karbón-keramické brzdy či hneď viaceré prvky aktívnej aerodynamiky. Cenové relácie zatiaľ nepoznáme, v kontexte veľkosti batérie, výkonu či prítomných technológií (napríklad až 55" head-up displej s prvkami rozšírenej reality) zďaleka nepôjde o lacnú záležitosť.

Lotus, Emeya,
Zdroj: Lotus
Domov
Zdieľať
Diskusia