Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. septembra 2023, 19:50
Čas čítania 0:54
Ema Stanovská

Treba si čistiť hodinky? Vedci tvrdia, že áno. Zistili, ktoré z nich sú priam semeniskom baktérií

ZAHRANIČIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Na hodinkách našli patogénne druhy Staphylococcus, Enterobacteria a Pseudomonas, ktoré môžu spôsobiť abscesy, zápal pľúc či salmonelu.

To, že náš mobilný telefón je špinavší ako záchodová misa, už väčšina z nás vie. Najnovšie sa pozornosť presunula na ďalšie zariadenie, ktoré sa dotýka našej kože ešte častejšie ako samotné mobily – náramkové hodinky. Vedci zisťovali, či sú pre naše zdravie nebezpečné.

V štúdii uverejnenej v časopise Advances in Infectious Diseases skúmali 20 smart hodiniek s plastovými, gumenými aj kovovými remienkami. Až 95 percent z nich bolo kontaminovaných baktériami, ktoré môžu spôsobiť ochorenie. 

Salmonela z hodiniek?

Testovali najmä potenciálne patogénne druhy Staphylococcus, Enterobacteria a Pseudomonas, ktoré môžu spôsobiť abscesy, zápal pľúc či salmonelu. Našli však rozdiely v type použitých náramkov: najviac patogénov sa nachádzalo na gumových a plastových náramkoch, zatiaľ čo testované kovové náramky (najmä zlaté a strieborné) boli prakticky bez baktérií.

„Plastové a gumové náramky môžu poskytovať vhodnejšie prostredie na rast baktérií, pretože porézne a statické povrchy majú tendenciu ich priťahovať,“ cituje portál Science Alert biológa menom Nwadiuto Esiobu z Floridskej atlantickej univerzity.

Hodinky si pravidelne dezinfikuj

Medzi mužmi a ženami, ktorí sa zúčastnili štúdie, neboli žiadne výrazné rozdiely. Ukázalo sa však, že oveľa viac stafylokokových baktérií sa nachádzalo na hodinkách, ktoré ľudia nosili vo fitku. 

Odporúčané
Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) 3. mája 2024, 13:30

Vedci konštatujú, že množstvo nájdených baktérií na hodinkách je dôkazom, že tieto zariadenia by si mali ľudia pravidelne dezinfikovať. Odporúčajú prostriedky na báze etanolu. „Aj pri relatívne nízkom počte môžu tieto patogény ovplyvniť verejné zdravie,“ tvrdia. Ohrození sú najmä ľudia so zníženou imunitou.

Domov
Zdieľať
Diskusia