Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
31. augusta 2023, 14:00
Čas čítania 1:02
Martin Mičuda

EV5 je ďalšie elektrické SUV značky Kia. Dizajnom pripomína EV9, na muške má však prioritne Enyaq či ID.4

EV5 je ďalšie elektrické SUV značky Kia. Dizajnom pripomína EV9, na muške má však prioritne Enyaq či ID.4
Zdroj: Kia
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY ELEKTROMOBILY KIA
Uložiť Uložené

Nová elektrická Kia EV5 hranatým tvarom karosérie odkáže na vlajkovú elektrickú loď značky.

Kia už v marci naznačila, že EV9 nebude jediným novým elektromobilom, ktorý v roku 2023 predstaví. Po úvodnom koncepte zo začiatku roka totiž odhalila sériovú podobu ďalšieho elektrického SUV, ktoré ponesie označenie EV5 a hranatým tvarom karosérie odkáže na vlajkovú elektrickú loď, model EV9. Zatiaľ čo ich dizajnový jazyk je veľmi podobný až identický, zásadný rozdiel je vo veľkosti – s rozmermi 4 615 × 1 875 × 1 715 mm je novinka ešte menšia (okrem výšky) než EV6. Jej hlavnými konkurentmi je tak Škoda Enyaq či Volkswagen ID.4.

Odporúčané
Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová 4. októbra 2020, 18:40

EV5 tak klame telom, pretože vďaka hranám a robustnému dizajnu minimálne z prvých oficiálnych fotografií pôsobí ako oveľa väčšie auto. Zatiaľ čo vpredu evidujeme veľkú zaslepenú masku (tzv. Tiger Face) a špecificky tvarované a prepojené full-LED svetlá vo veľmi podobnom štýle ako pri väčšom EV9, vzadu sú svetlá v tomto prípade užšie a vzájomne prepojené.

Kia, EV5,Kia, EV5,Kia, EV5,Kia, EV5,
Zobraziť galériu
(9)

Interiér je podobný ako pri aktuálnych modeloch značky Kia, čo podpisuje najmä horizontálne orientovaná palubná doska s dvojicou širokouhlých obrazoviek. Zaujímavá je predná stredová opierka, ktorá je súčasťou sedadla spolujazdca. EV5 na rozdiel od väčšieho súrodenca bude mať len 5-miestnu konfiguráciu interiéru. Kia v tomto momente bližšie nešpecifikuje jednotlivé prvky výbavy ani technické parametre, pretože v čase prvej ukážky EV5-ky sa zamerala len na dizajn.

Odporúčané
TEST: Enyaq Coupé RS nám dokázal, že ide o najlepšiu škodovku, ktorá prerástla aj Volkswagen TEST: Enyaq Coupé RS nám dokázal, že ide o najlepšiu škodovku, ktorá prerástla aj Volkswagen 18. februára 2023, 9:30

EV5 stojí na platforme E-GMP, ktorý využíva až 800 V architektúru. Vďaka nej možno očakávať nielen lepšiu efektívnosť jazdy, ale aj podporu veľmi rýchleho nabíjania. Na presný údaj si budeme musieť ešte počkať. Kompletné parametre automobilka doručí v priebehu nasledujúcich mesiacov. Sprvoti sa novinka dostane na ázijské trhy, časom však zavíta aj k nám.

Kia, EV5,
Zdroj: Kia
Domov
Zdieľať
Diskusia