Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
29. augusta 2023, 13:30
Čas čítania 0:22
Tímea Krauszová

KVÍZ: Vyznáš sa v produktoch, ktoré máš v kúpeľni? Otestuj sa, či vieš, komu patria značky ako Dove, Clinique či Maybelline

MÓDA KOZMETICKÉ ZNAČKY KVÍZ
Uložiť Uložené

Iba skutoční skincare a make-up fanatici získajú v tomto kvíze 100 %. Všetci normálni ľudia sa aspoň dozvedia, koľko značiek vlastnia najväčší hráči na trhu.

L’Oréal za rok 2022 hlási 28-miliardové tržby, Unilever zinkasoval 22 miliárd. Ešte aj tie najmenšie spoločnosti v rebríčku top 10 kozmetických firiem mali tržby rádovo v miliardách eur, a najmä prvá päťka reálne kontroluje takmer všetko, čo doma používaš.

Nepreháňame. Od čistiacich prostriedkov cez šampóny, produkty na pleť, mejkap a parfumy, títo hráči to majú pevne v rukách. Spomeň si na svoju poslednú sprchu, vybav si dnešnú skincare rutinu a vyskúšaj svoje schopnosti. Vieš, kto vlastní populárne beauty produkty, ktoré bežne nájdeš aj v slovenskej domácnosti?

Ak ťa kvízy bavia, máme ich pre teba kopec.

Kvíz
Kto koho vlastní v beauty bizise? Otestuj sa, či vieš, ktoré firmy vlastnia tvoje obľúbené kozmetické produkty.
19
Začnime lekárenskou klasikou. La Roche-Posay ti bežne odporučia aj kožné lekárky, je to pravá francúzska ikona. Kto však vlastní túto značku?
La Roche-Posay je nezávislá firma, nikto ich nevlastní
Coty
Cerave
L'Oréal
Vysvetlenie
Značka L'Oréal začala v roku 1909 skromne: predajom farieb do kaderníckych salónov. Dnes je to jeden z najväčších beauty konglomerátov na svete a okrem iných značiek vlastnia aj Cerave, ktorými sme ťa chceli domotať v odpovediach.
29
Do portfólia spoločnosti L'Oréal nepatrí len skincare, ale aj make-up. Ktoré z nasledujúcich značiek táto veľkofirma vlastní?
NYX
Maybelline
Urban Decay
Všetky tri.
Vysvetlenie
L’Oréal má štyri divízie produktov: spotrebiteľské (sem patria aj spomínané značky make-upu), luxusné, starostlivosť o pokožku a produkty pre profesionálov (napríklad farby na vlasy).
39
Ostaňme ešte pri make-upe. Asi najikonickejšie rúže na pery predáva MAC. Pre mnohé dievčatá je prvý vlastný rúž akýmsi vstupom do sveta maľovania a nekonečné množstvo farieb túto značku jednoznačne dekády odlišujú od ostatných. Kto však vlastní MAC?
Shiseido
Coty
Estée Lauder Companies
LMVH
Vysvetlenie
Všetky firmy v možnostiach sú multimiliardové biznisy s množstvom značiek. MAC však od roku 1994 vlastní Estée Lauder Companies – áno, tá Estée Lauder, ktorá mala tie instagramovo známe tekuté filtre na pleť. Rodina Lauderovcov je stále vo vedení firmy zapojená, samotná Estée zomrela v roku 2004.
49
Medzi možnosťami sa už mihla firma LMVH. Celkom prirodzene vlastnia známe značky parfumov, ktoré sa často spájajú s módnymi domami. Ktorá celebritná značka je tiež v ich portfóliu?
Fenty Beauty by Rihanna
SKKN BY KIM
Rare Beauty by Selena Gomez
Rhode Skin (Hailey Bieber)
Vysvetlenie
Znie to neuveriteľne, ale Fenty Beauty patrí pod LMVH už od svojho vzniku v roku 2017! Vznikla totiž cez interný inkubátor Kendo, ktorý produkuje produkty na predaj v sieti drogérií Sephora. Kendo a aj Sephoru vlastní tiež LMVH, takže celý koncept vznikol prakticky pod jednou značkou. Podobne vznikli make-up produkty Kat Von D či Marc Jacobs.
59
Vlastní The Ordinary (aj ostatné značky z domu Deciem), Too Faced (pamätáš si maskaru Better Than Sex?!), patrí k nim aj Clinique, Dr Jart+ či extra luxusná značka La Mer. O ktorej firme je reč?
Estée Lauder Companies
Johnson & Johnson
Shiseido
Unilever
69
Presuňme sa k produktom, ktoré máš v sprchovacom kúte alebo položené na rohu vane. Ktorá z týchto značiek patrí pod konglomerát Unilever?
Kérastase
Dove
Pantene
Head & Shoulders
Vysvetlenie
Niekto vo vedení Unileveru si jedného dňa položil otázku: a čo keby sme vlastnili totálne všetko? A potom si na ňu aj odpovedal. Okrem Dove patrí do ich portfólia aj Axe, Rexona, Cif, Domestos či Persil a v kuchyni od nich nájdeš Ben & Jerry's (áno, tú zmrzku), Hellmann's, Knorr alebo Magnum.
79
Nájdi značku, ktorá sem nepatrí: medzi odpoveďami je jedna možnosť, ktorú NEVLASTNÍ Procter & Gamble. Spoznáš ju?
Head & Shoulders
Gilette
SK-II
Neutrogena
Vysvetlenie
Áno, síce sú najznámejší vďaka svojim plienkam Pampers, Procter & Gamble si držia stále pozície aj na poličkách s drogériou. Ale Neutrogenu nevlastnia.
89
Budeme krutí, ale kto teda vlastní Neutrogenu? V posledných mesiacoch zažíva renesanciu a beauty influencerky ju nanovo objavujú s novými líniami produktov, takže nehovor, že nebola príležitosť počuť o tom.
L'Oréal
Johnson & Johnson
Estée Lauder Companies
Shiseido
Vysvetlenie
Sú síce podstatne menší ako ostatné spomínané nadnárodné spoločnosti, ale Johnson & Johnson má pod sebou známe mená. Okrem Neutrogeny im patrí napríklad Clean & Clear.
99
Už viackrát sme v odpovediach spomenuli Shiseido. Uhádneš, ktorý známy make-up brand im patrí?
Smashbox
NARS
Max Factor
Bobbi Brown
Vysvetlenie
Fotograf a vizážista François Nars založil značku NARS v roku 1994. Začínali s ikonickými rúžmi, dnes majú v ponuke všetko, hoci najpopulárnejšia je asi ich lícenka v odtieni Orgasm. Spoločnnosť Shiseido (piata najväčšia beauty spoločnosť na svete) ich odkúpila v roku 2000. Nars je dodnes kreatívnym riaditeľom a tiež dvorným fotografom.
Vyhodnotiť kvíz
Domov
Zdieľať
Diskusia