Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš článok:
Tip na hudbu: Asake, Burna Boy či Fireboy DML. Toto sú najhorúcejší afrobeats umelci v súčasnosti
Wizkid
Zdroj: Per Ole Hagen/Redferns

Wizkid

Z Nigérie pochádza aj ďalší interpret afrobeats, ktorého by si nemal/-a prehliadnuť, a to Wizkid. Spevák a skladateľ Ayodeji Ibrahim Balogun je jedným z najznámejších umelcov svojej generácie, pričom na scénu vtrhol v roku 2011 so svojím debutovým albumom Superstar. 

Vďaka svojmu nespornému talentu a odhodlaniu si ho všimol Drake, ktorému Wizkid dvorne asistoval na skladbe One Dance z raperovho albumu Views, ale aj Kanye West, ktorý označil singel Essence v spolupráci s interpretkou Tems za dokonalý, čo potvrdzujú aj čísla. Len na Spotify má viac ako 190 miliónov streamov. 

To je len vrchol hudobného katalógu 33-ročného rodáka z Lagosu, ktorý má na svojom konte päť sólových albumov, pričom posledný s názvom More Love, Less Ego vyšiel v roku 2022. Okrem veľmi pozitívnych recenzií sa dostal na vysoké pozície v hudobných rebríčkoch v Spojených štátoch amerických aj vo Veľkej Británii.

Vďaka svojmu výraznému afrobeatovému zvuku, jedinečnému prejavu a hviezdnej sile je vedúcou osobnosťou žánru afrobeats, pričom Drake nie je jediný globálny umelec, s ktorým spolupracoval. Spomedzi všetkých veľkých mien spomenieme Beyoncé, Justina Biebera, Skeptu, Chrisa Browna alebo producenta Metro Boomina. 

Wizkid je prvým nigérijským umelcom, ktorý získal cenu Grammy a má obrovskú základňu fanúšikov. V súčasnosti je kultúrnou ikonou a osobnosťou ovplyvňujúcou štýl na pódiu, ale aj na módnom poli. 

Odporúčané
KVÍZ: Ako dobre poznáš tvorbu Travisa Scotta? Priraď úryvok z textu k správnemu názvu skladby  KVÍZ: Ako dobre poznáš tvorbu Travisa Scotta? Priraď úryvok z textu k správnemu názvu skladby 2. augusta 2023, 11:00
Tems
Zdroj: Burak Cingi/Redferns

Tems

Jedinou ženskou zástupkyňou v dnešnom výbere je 28-ročná speváčka Tems, ktorá pochádza, rovnako ako interpreti vyššie, z Lagosu v Nigérii. 

Tems je stále na začiatku svojej hudobnej kariéry. Pre speváčku bol zlomový rok 2018, keď sa veľmi rýchlo preslávila debutovým singlom Mr. Rebel. Po svojej prvej piesni, ktorá je spojením afrobeatu a afropopu, vydala skvelé hity ako Damages a spolupracovala s kolegom Wizkidom na skladbe Essence, ako sme uviedli vyššie. 

 

Na rozdiel od väčšiny kolegov v dnešnom výbere je Tems známa svojím oduševneným zamatovým hlasom a emotívnými textami, ktoré častokrát trhajú srdce aj tvrdým jedincom. Temsina jedinečná zmes afrobeatovej hudby s prvkami moderného popu a soulu z nej robí úžasný prírastok do žánru afrobeats.

Tems si vytvorila ten najsilnejší možný základ pre úspešnú kariéru, a to ešte len začína. V našom zozname najlepších umelcov tohto žánru by chýbal zásadný kúsok, ak by sme ju nespomenuli.

Čítaj na ďalšej straneČítaj na predchádzajúcej strane
Článok končí na ďalšej strane
Strana 2 z 3
Domov
Zdieľať
Diskusia