Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
RECENZIA: Tomáš Maštalír nebol nikdy taký vulgárny. Psia jazda je plná drog, sexu a nadávok
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Slovenské nadávky robia film ešte vtipnejším

Samotný dabing býva pri väčšine filmov skôr nevýhodou. Herci totiž pracujú nielen s mimikou a gestikuláciou, ale aj s hlasom. U psích hercov však dabing ako taký nie je žiadnym mínusom a v prípade Psej jazdy je to azda naopak. Tunajší divák sa totiž zrejme viac stotožní s naším slovníkom, plným naozaj kreatívnych vulgarizmov.

Počuť hlas Tomáša Maštalíra zamýšľať sa nad tým, ako môže vták súložiť sám so sebou, pretože sa jeho pohlavné ústrojenstvo nachádza v jeho tele, je na nezaplatenie. Podobne kinosálu rozosmiali psie konšpiračné teórie o zbieraní psích exkrementov na výrobu čokolády.

Filmárom sa v Psej jazde zároveň podarilo zábavným spôsobom sparodovať klasické psie pohyby a reakcie, ako napríklad strach z ohňostroja, „označkovanie“ teritória či točenie sa okolo vlastnej osi pri hľadaní miesta na spanie.

Bavil nás aj spôsob, akým si tvorcovia vystrelili z emotívnych psích drám v štýle Psia duša, v ktorých majú zvierací priatelia ľudí často priam sentimentálne prejavy. Tie však maličký bostonský teriér Bug s hlasom Maštalíra veľmi rýchlo uzemnil. Pomerne originálne sa podarilo spracovať aj scénu, v ktorej sa psy nechtiac zdrogovali z hubiek, následkom čoho sa „mierne“ narušilo ich vnímanie reality.

Občas je však humor vo filme na tenkom ľade. Opakujúce sa vtipy o veľkom penise jedného z hlavných psích hrdinov, scéna s pokusom o vyvolanie erekcie či hromadné vyprázdňovanie boli prinajlepšom na čiare a pre niektorých divákov – nás nevynímajúc – azda pomyselnú čiaru únosnosti aj prekročili. Našťastie podobného humoru nie je vo filme toľko, aby Psia jazda skĺzla na úroveň prízemných komédií.

Psi jazda
Zdroj: Universal Pictures

Milovníci nekorektnej zábavy a psov sa pobavia

Ani Psia jazda sa podobne ako mnohé ďalšie filmy s obľúbenými domácimi miláčikmi nevyhla citovo zafarbeným scénam, v ktorých psy rozoberajú rôzne konflikty a životné ťažkosti spojené so svojimi majiteľmi.

Podobne ako ľudia zažívajú úzkostné stavy a nevedia sa vyrovnať s odmietnutím zo strany blízkej osoby. Dojímavé zábery v Psej jazde však vôbec nie sú silené. Divák sa k nim dostáva až postupom času, keď sa spozná s jednotlivými hrdinami a dokáže dôkladne precítiť ich trápenie.

Môže ti však trvať, kým sa s humorom na plátne stotožníš natoľko, že sa začneš smiať z plného hrdla. A možno sa hurónskeho smiechu ani nedočkáš. Niektoré vtípky majú totiž potenciál vyvolať skôr pocit trápnosti než zábavy. Na väčšine z nich sme sa však dobre pobavili, a čím bližšie sa štvorica psov dostávala k Dougovi, tým viac sme si priali, aby mu Reggie naozaj odhryzol jeho obľúbenú časť tela.

Príbeh Psej jazdy je síce vo svojej podstate jedno veľké klišé, ale tejto nálepke sa nijak nebráni. Pracuje s dejom známym zo psích filmov, ktoré sme už stokrát videli, a ohrané klišé paroduje všetkými možnými spôsobmi. Niekedy mu to vyjde, inokedy nie, ale celkovo v nás pretrvávajú pozitívne dojmy.

Aj preto tejto šialenej komediálnej novinke určenej výhradne pre divákov nad 18 rokov udeľujeme slušných sedem a pol bodu z desiatich. Ak patríš medzi milovníkov psov a vieš si užiť aj drsnejší politicky nekorektný humor plný vulgarizmov, poď do toho. V opačnom prípade zaraď spiatočku.

Réžia: Josh Greenbaum
Scenár: Dan Perrault
Žáner: komédia
Dĺžka: 1 hodina 33 minút
Herci: Will Ferrell, Jamie Foxx, Will Forte, Sofía Vergara (v slovenskom znení Peter Sklár, Tomáš Maštalír a ďalší)
Kde si film môžeš pozrieť: kino
Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia