Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
17. augusta 2023, 8:30
Čas čítania 1:15
Martin Mičuda

Nádherný Aston Martin DB12 prišiel o strechu, aj bez nej pritom vie vďaka 680 koňom uháňať rýchlosťou až 325 km/h

Nádherný Aston Martin DB12 prišiel o strechu, aj bez nej pritom vie vďaka 680 koňom uháňať rýchlosťou až 325 km/h
Zdroj: Aston Martin
TECH ASTON MARTIN AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Úplne nové DB12 britský výrobca uvádza vo vyhotovení Volante, teda ako kabriolet s plátennou strechou.

Len pred pár mesiacmi nám Aston Martin predstavil nástupcu modelu DB11 a už ho spoznávame aj v karosárskej verzii bez strechy. Úplne nové DB12 totiž britský výrobca uvádza vo vyhotovení Volante, teda ako kabriolet s plátennou strechou. Tú tvorí až osem vrstiev materiálu, čo sa má vo výsledku odraziť na výbornej zvukovej izolácii. Celý proces vyloženia, respektíve zloženie strechy nezaberie viac ako 16 sekúnd, tento akt je pritom možné vykonať do rýchlosti 50 km/h.

Odporúčané
TEST: Enyaq Coupé RS nám dokázal, že ide o najlepšiu škodovku, ktorá prerástla aj Volkswagen TEST: Enyaq Coupé RS nám dokázal, že ide o najlepšiu škodovku, ktorá prerástla aj Volkswagen 18. februára 2023, 9:30

Verzia Volant sa pochopiteľne od klasickej DB dvanástky líši len siluetou strechy, respektíve jej riešením, tvar pôvabnej karosérie ako takej sa nijak nezmenil. Nádherný Super Tourer, ako novinku značka označuje, má tak aj v tomto prípade masívnu masku, efektne prepracované LED svetlomety, výrazný splitter, ktorý opticky nadväzuje na bočné prahy, zapustené kľučky, spätné zrkadlá na dlhých tykadlách alebo efektné 21" disky kolies. Plátenná strecha je štandardne v čiernom vyhotovení, zákazník však môže siahnuť napríklad aj po červenej, modrej alebo strieborno-čiernej podobe.

Aston Martin, DB12 Volante,Aston Martin, DB12 Volante,Aston Martin, DB12 Volante,Aston Martin, DB12 Volante,
Zobraziť galériu
(13)

Tým, že DB12 prišlo o pevnú strechu a zároveň skrz komplikovanejší mechanizmus strechy nabralo na hmotnosti (výslednú hmotnosť nepoznáme), museli konštruktéri zapracovať na spevnení karosérie. Celok je tak vystužený dodatočnými výstuhami, zatiaľ čo predná náprava je tiež tuhšia. Hoci by sa v zmysle modelového označenia mohlo predpokladať, že pod kapotou je agregát V12, opak je pravdou.

Odporúčané
Po teste novej Fabie Monte Carlo sme milo prekvapení, na akú úroveň Škoda posunula obľúbený model Po teste novej Fabie Monte Carlo sme milo prekvapení, na akú úroveň Škoda posunula obľúbený model 24. októbra 2022, 14:30

Rovnako ako DB12, aj DB12 Volante poháňa výlučne 4-litrový vidlicový osemvalec z dielne AMG. Jeho výkon je 500 kW/680 koní a 800 Nm. Akceleráciu z 0 na 100 km/h zvládne za 3,7 sekundy, čiže o jednu desatinku pomalšie ako ekvivalent s pevnou strechou. Maximálnu rýchlosť majú však obe karosárske verzie rovnakú, a teda aj novinka bez strechy sa dokáže rozbehnúť až na 325 km/h. O sprevodovanie sa stará 8-stupňová automatická prevodovka, Aston Martin však viac upriamuje pozornosť na nový elektronický zadný diferenciál, ktorý dokáže pracovať extrémne rýchlo. Cenové relácie nepoznáme, verzia Volante by sa totiž na trh mala dostať až na prelome rokov.

Aston Martin, DB12 Volante,
Zdroj: Aston Martin
Domov
Zdieľať
Diskusia