Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. mája 2023, 15:00
Čas čítania 0:54
Martin Mičuda

Aston Martin oslavuje svoje 110. narodeniny nádhernou novinkou DB12

Aston Martin oslavuje svoje 110. narodeniny nádhernou novinkou DB12
Zdroj: Aston Martin
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Nástupca modelu DB11 nesie označenie DB12.

Britský výrobca predstavuje nový model DB12, ktorým začína svoju novú éru. Na svoje 110. narodeniny a 75. výročie modelového radu DB ukázal prvý SuperTourer na svete. Hoci exteriérový dizajn môžeme označiť za evolúciu tradičných tvarov značky Aston Martin, v jednotlivých detailoch sa skrývajú naozaj zaujímavé riešenia.

Odporúčané
TEST: Enyaq Coupé RS nám dokázal, že ide o najlepšiu škodovku, ktorá prerástla aj Volkswagen TEST: Enyaq Coupé RS nám dokázal, že ide o najlepšiu škodovku, ktorá prerástla aj Volkswagen 18. februára 2023, 9:30

Či už ide o masívnu masku a jej štruktúru, efektne prepracované LED svetlomety, výrazný splitter, ktorý opticky nadväzuje na bočné prahy, zapustené kľučky, spätné zrkadlá na dlhých tykadlách alebo efektné 21" disky kolies. Zásadnou zmenou však prešiel interiér, ktorý už vystupuje podstatne modernejšie. Nádherný multifunkčný volant dopĺňajú veľké digitálne budíky s prepracovanou grafikou, zatiaľ čo ústredným motívom masívneho stredového tunela je veľký 10,25" displej infotainmentu. Ten si Aston Martin vyvíjal sám, nejde teda už o „prezlečený“ systém značky Mercedes-Benz. Interiér sa aj napriek masívnej digitalizácii stále spolieha na množstvo fyzických tlačidiel.

Aston Martin, DB12,Aston Martin, DB12,Aston Martin, DB12,Aston Martin, DB12,
Zobraziť galériu
(17)

Pod kapotou už nie je veľkoobjemový dvanásťvalec, ale dvakrát preplňovaný 4-litrový osemvalec z dielne AMG. Jeho výkon je 500 kW/680 koní a 800 Nm. Akceleráciu z 0 na 100 km/h zvládne za 3,6 sekundy, maximálna rýchlosť je 325 km/h. O sprevodovanie sa stará 8-stupňová automatická prevodovka, Aston Martin však viac upriamuje pozornosť na nový elektronický zadný diferenciál, ktorý vie pracovať extrémne rýchlo.

V príplatkovej výbave sú karbón-keramické brzdy, štandardom sú však elektronické stabilizátory a adaptívne tlmiče. Cenové relácie zatiaľ nepoznáme, na trh sa však novinka dostane už túto jeseň.

Aston Martin, DB12,
Zdroj: Aston Martin
Domov
Zdieľať
Diskusia