Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
RECENZIA: Barbie

Barbie celkom úctyhodne kriticky mieri do patriarchálnej nespravodlivosti kapitalizmu a raz uštipačne a inokedy hyperbolicky napáda aj absurdnosť zažitých rodových rolí. Feminizmus na štýl Barbie však pôsobí skôr viac ako strnulá moralizátorská póza a menej ako uveriteľná a komplexná kritika či nebodaj satira.

Odporúčané
9 značiek, ktoré predstavili špeciálne kolekcie pri príležitosti filmu Barbie 9 značiek, ktoré predstavili špeciálne kolekcie pri príležitosti filmu Barbie 19. júla 2023, 15:30

Film trocha trpí aj na nezvládnuté tempo. Postavy často zbytočne dlho hovoria a aj hodnotné a brilantne zdôvodnené psychologizujúce repliky sa z ich úst derú nasilu. 

Barbie
Zdroj: Warner Bros

Barbie by bola údernejšia, aj keby z nej zmizla nadbytočná dejová línia s predstaviteľmi Mattelu na čele s Willom Ferrellom a gýčové pôsobenie postavy vynálezkyne bábiky Ruth Handler chváliacej sa emancipáciou a daňovými deliktami. 

A práve tu sa dostávame ku kameňu úrazu. Hračkárska spoločnosť Mattel si na rozdiel od LEGO nedokázala v únosnej miere udržať odstup od výsledného filmového produktu, a tak sledujeme miestami až nevkusnú dvojhodinovú reklamu na jej produkty.

Mattel na plátno pokladá symbolické čerešničky v podobe sociálne či feministicky relevantných útržkov svojho katalógu. Zanecháva tak ťažko zmývateľnú pachuť vypočítavosti.

Vyčítať vyumelkovanosť filmu o plastových hračkách môže pôsobiť ako chyba v úsudku. Od už etablovanej režisérky Grety Gerwig, ktorej so scenárom pomáhal aj vycibrene drsný Noah Baumbach, sme však čakali viac. Ako záruka kvality sa javil aj sľubný kasting vedený áčkovými Ryanom Goslingom a Margot Robbie, ktorá film koprodukovala.

Cera, Barbie
Zdroj: Warner Bros

Predstaviteľke Barbie nemáme rozhodne čo vytknúť. Na plátne z palety emócií naniesla čitateľné a uveriteľné ťahy. Ryan Gosling sa roly hlúpučkého drsniaka zhostil bravúrne a ukradol si najvtipnejšie momenty filmu. V osviežujúcej polohe beta muža sa predviedol aj Michael Cera.

Odporúčané
Kontroverzný trend roka ovládol šatníky žien aj mužov. Obleč sa v štýle barbiecore bez toho, aby si vyzerala ako cukrová vata Kontroverzný trend roka ovládol šatníky žien aj mužov. Obleč sa v štýle barbiecore bez toho, aby si vyzerala ako cukrová vata 17. decembra 2022, 10:30

Prežívanie aj výsledný pocit po pozretí Barbie azda viac ako pri iných filmoch závisí od vášho veku, pohlavia a pomeru schopnosti sebareflexie a povznesenia sa nad očividné nedostatky.

Podľa reklamnej kampane má byť Barbie určená milovníkom i hejterom legendárnej bábiky a jej sveta. Tento zámer chápeme. Každý dolár do box officeu jej bude dobrý, a to predovšetkým počas letnej sezóny blockbusterov, charakterizovanej podpriemernými zárobkami.

Barbie svoj 145-miliónový rozpočet zrejme nebude mať vôbec problém splatiť. Dlh voči spoločnosti vo forme nenaplnených očakávaní je však už deň po premiére nevymožiteľný. Remeselne špičkový film s bezchybnými hereckými výkonmi a viacvrstvovým a dôležitým posolstvom mieril vysoko. Za neúprimné korporátne a vypočítavé moralizovanie mu však nemôžeme dať viac ako 6 bodov z 10.

Réžia: Greta Gerwig
Scenár: Greta Gerwig, Noah Baumbach
Žáner: Komédia/Dobrodružný/Fantasy/Romantický
Dĺžka: 1h a 54 minút
Herci: Margot Robbie, Ryan Gosling, America Ferrera, Kate McKinnon, Simu Liu, Issa Rae, Will Ferrell
Kde si film môžeš pozrieť: kino
Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia