Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
16. júla 2023, 16:31
Čas čítania 1:15
Tímea Krauszová

Pomenovali po nej slávnu kabelku od Hermès. Zomrela speváčka a herečka Jane Birkin

MÓDA MÓDA SPRÁVY ZO SVETA ÚMRTIA ZNÁMYCH OSOBNOSTÍ
Uložiť Uložené

Bola sexsymbolom a femme fatale v 70. rokoch.

Britská herečka a speváčka Jane Birkin, ktorá sa preslávila vo svojom adoptovanom domove vo Francúzsku, zomrela v nedeľu vo veku 76 rokov. Správy francúzskych médií potvrdilo ministerstvo kultúry v Paríži, informuje TASR podľa agentúr AP, DPA a AFP.

Hviezda narodená v Londýne bola známa svojím módnym štýlom a hudobným a romantickým vzťahom s francúzskym spevákom Sergem Gainsbourgom. K ich piesňam patril vášnivý duet Je t’aime moi non plus (1969), ktorého vysielanie zakázali vo viacerých krajinách, v Británii sa však napriek cudziemu jazyku dostal na vrchol hudobného rebríčka.

Britská filmová herečka Jane Birkin a jej vtedajší stály spoločník, francúzsky herec Serge Gainsbourg pózujú počas Medzinárodného filmového festivalu v Cannes 16. mája 1974.
Britská filmová herečka Jane Birkin a jej vtedajší stály spoločník, francúzsky herec Serge Gainsbourg pózujú počas Medzinárodného filmového festivalu v Cannes 16. mája 1974. Zdroj: TASR/AP

Birkin po odvážnych projektoch s Gainsbourgom, enfant terrible francúzskej hudobnej scény, pokračovala v úspešnej sólovej kariére. Vydala viacero albumov a objavila sa vo filmoch ako Zväčšenina, Smrť na Níle či Zlo pod slnkom. V roku 1984 po nej pomenovali aj kabelku francúzskej značky Hermès – luxusný kúsok sa stal módnou legendou, na birkinky sa čaká roky a stoja tisíce.

Odporúčané
Kabelky Birkin od Hermès stoja tisíce eur. Prečo si niektorí Slováci kúpia kúsok kože v cene malého bytu? Kabelky Birkin od Hermès stoja tisíce eur. Prečo si niektorí Slováci kúpia kúsok kože v cene malého bytu? 15. novembra 2020, 10:15

Počas kariéry sa zapájala do rôznych humanitárnych projektov, spolupracovala s organizáciou Amnesty International či Detským fondom OSN (UNICEF). Vo Francúzsku ju vyzdvihovali aj za politický aktivizmus. V roku 2022 sa pridala k ďalším herečkám a speváčkam, ktoré si odstrihli pramene svojich vlasov na podporu protestujúcich v Iráne.

Francúzske médiá Libération a BFM TV uviedli, že Birkinovú našli bez známok života v jej dome v Paríži. Noviny Le Figaro priblížili, že Birkin mala v posledných rokoch zdravotné problémy, ktoré jej bránili vystupovať, a na verejnosti sa objavovala len zriedka.

Francúzska politická scéna na ňu spomína

Francúzske ministerstvo kultúry uviedlo, že Birkinová zomrela v nedeľu. Označilo ju za nadčasovú frankofónnu ikonu.

„Jane Birkin, najparížskejšia z Angličanov, nás opustila,“ napísala starostka Paríža Anne Hidalgová. „Nikdy nezabudneme na jej piesne, jej smiech, ale ani na jej jedinečný prízvuk, ktorý nás stále sprevádzal.“

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzdvihol Birkinovú ako „úplnú umelkyňu“ a ikonu. „Pretože stelesňovala slobodu, pretože spievala tie najkrajšie slová v našom jazyku, Jane Birkin bola francúzskou ikonou,“ uviedol Macron na sociálnej sieti.

Domov
Zdieľať
Diskusia