Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
18. júla 2023, 9:30
Čas čítania 6:17
Dominik Vetrák

Tom Cruise: najbláznivejšie a najväčšie kaskadérske scény v Mission: Impossible

Tom Cruise: najbláznivejšie a najväčšie kaskadérske scény v Mission: Impossible
Zdroj: Paramount Pictures
FILMY A SERIÁLY MISSION: IMPOSSIBLE TOM CRUISE
Uložiť Uložené

Tom Cruise nevyužíva kaskadérov a svoje akčné scény si nakrúca sám. Ktoré z nich boli najšialenejšie?

Tom Cruise je známy tým, že nevyužíva dablérov a kaskadérske scény hrá osobne. Úzko spolupracuje s režisérom, so scenáristom a s kaskadérmi a sám navrhuje akčné scény. Akčný žáner posúva do nových výšin a postaral sa o niekoľko strhujúcich a nezabudnuteľných scén. Často bol pritom v ohrození života. Nižšie sa dozvieš, ktorých 10 kaskadérskych kúskov bolo najnebezpečnejších a ako ich nakrúcali. 

Odporúčané
Komentár: To fakt nikoho z Avengerov nezaujíma, že z planéty Zem trčí už niekoľko rokov obrovský vesmírny boh? Komentár: To fakt nikoho z Avengerov nezaujíma, že z planéty Zem trčí už niekoľko rokov obrovský vesmírny boh? 14. júla 2023, 13:30

1. Visel z lietadla (M: I – Rogue Nation)

Tom Cruise sa v úvode snímky Rogue Nation zavesil za vojenské prepravné lietadlo Airbus A400M Atlas a dal sa vyniesť do vzduchu. Visel vo výške viac ako 300 metrov vyše 6 minút. Airbus pritom letel rýchlosťou 185 km/h, ako vysvetlil v rozhovore pre The Hollywood Reporter kameraman snímky Robert Elswit.

Tom Cruise’s Amazing plane stunt😳
by u/Afraid_Vast3187 in BeAmazed

Toma pripevnili k lietadlu káblami, ktoré v postprodukcii odstránili vďaka vizuálnym efektom. Musel mať na očiach aj špeciálne ochranné šošovky a dúfať, že do neho nič nenarazí. Štáb musel z pristávacej plochy odstrániť každý kameň a uistiť sa, že počas letu nebude na oblohe žiaden vták. 

 

2. Keď Tomovi zastal nôž tesne pred okom...

... tak to nebola žiadna atrapa ani vizuálny efekt. V bonusovej sekcii Blu-ray disku sa dozvieš, že režisér druhej časti Mission: Impossible John Woo navrhoval, aby v bojovej scéne pristál nôž pred hlavou či ďalej od hlavy Toma Cruisa. Ten o tom však nechcel ani počuť. Nôž musel smerovať plnou rýchlosťou na jeho oko a zastať od neho menej ako centimeter, zatiaľ čo Cruise nemohol ani žmurknúť.

Odporúčané
KVÍZ: Šprintujúci Tom Cruise v 10 rôznych filmoch. Spoznáš každý podľa toho, ako uteká na obrázku? KVÍZ: Šprintujúci Tom Cruise v 10 rôznych filmoch. Spoznáš každý podľa toho, ako uteká na obrázku? 21. novembra 2023, 11:00

Ako vidno na gife nižšie, nôž sa trasie. Je to spôsobené tým, ako kaskadér tlačil nôž smerom ku Cruisovi a „bojoval“ s lanom, ktoré ho ďalej nechcelo pustiť a fungovalo ako jediná bezpečnostná poistka. Inými slovami, kaskadér tlačil nôž z celej sily aj po tom, čo ho lano zastavilo (všetko pre autentický efekt na kamere). 

Stačilo, aby si Tom kýchol v nevhodnej chvíli, a bol by to posledný film v sérii. Stačilo dokonca to, aby si posunul hlavu o pár centimetrov ďalej, kde by ležal na zemi vyvýšenej o centimeter vyššie. 

Mission Impossible Tom Cruise
Zdroj: Paramount Pictures

3. Horolezectvo, z ktorého sa potil aj režisér (M: I – 2)

Úvodné minúty druhej časti Mission: Impossible II sa nesú vo veľmi napínavej atmosfére. Tom Cruise počas nich zlieza skalu vo výške 600 metrov nad zemou bez poriadneho istenia. Dvíha sa na prstoch jednej ruky, skáče medzi skalami a šplhá sa na vrchol. 

Režisér John Woo v rozhovore pre magazín Entertainment Weekly povedal, že sa na Cruisa veľmi hneval. Chcel ho presvedčiť, aby to nerobil, ale Tom si nedal povedať a celé to spravil sám, istený len tenkým káblom, ktorý sa mohol pretrhnúť. 

„Bál som sa, až som sa potil. Keď sme to nakrúcali, ani som sa nepozeral na monitory,“ povedal režisér John Woo. 

Mission Impossible Tom Cruise
Zdroj: Paramount Pictures

4. Skok z kopca (Mission: Impossible – Dead Reckoning Part 1)

V prvý deň nakrúcania filmu sa Tom Cruise posadil na motorku, rozbehol sa s ňou z rampy na útese a skočil do prázdna s padákom na chrbte. Bezpečne pristál na zemi, zatiaľ čo nikto iný zo štábu nedýchal. Následne to spravil ešte päťkrát, aby získal čo najlepšie zábery do filmu. 

Odporúčané
Tom Cruise: kontroverzný scientológ, posledný akčný hrdina Hollywoodu a úžasný herec, ktorý navždy zmenil akčný žáner Tom Cruise: kontroverzný scientológ, posledný akčný hrdina Hollywoodu a úžasný herec, ktorý navždy zmenil akčný žáner 24. júla 2022, 9:30

Scéne predchádzalo 13 000 skokov s motorkou, jeden celý rok základného skákania na motorke a množstvo parašutizmu (asi 500 zoskokov). Rampu v postprodukcii zmenili na kamenistý podklad. 

„Ak by bol vietor príliš silný, odfúklo by ma z rampy. Problémom bola aj helikoptéra natáčajúca scénu. Bola tam možnosť, že jej vinou odfrkne nejaký kameň. Nikto si neželá, aby ho v maximálnej rýchlosti na motorke letiacej cez rampu trafil kameň. Mohlo sa stať aj to, že by som sa od motorky oddelil inak, ako som mal, a nikto netušil, čo by sa dialo potom. Medzi skokom z rampy a otvorením padáka som mal nejakých šesť sekúnd. Musel som však pritom myslieť na to, aby som sa nezachytil o motorku. Ak by sa tak stalo, neskončilo by sa to dobre,“ povedal herec v rozhovore pre Empire. 

5. Naháňačka na helikoptérach (M: I – Fallout)

Ethan Hunt (Tom Cruise) sa najprv drží lana, po ktorom chce vliezť do helikoptéry. Spadne pritom však 13 metrov a narazí do nákladu, ktorý je na nej zavesený. Potom sa musí vyšplhať hore, pričom čelí mrazivému počasiu a opúšťajú ho sily v rukách.

Cruise to musel urobiť počas toho, ako helikoptéra letela veľkou rýchlosťou, a padal dozadu. Istilo ho pritom lano, ale ako vysvetlil režisér, bolo tam v podstate na to, že ak kaskadérsky kúsok nevyjde, nebudú musieť Cruisovo telo hľadať rozmliaždené na zemi, ale ostane visieť na helikoptére. Nijako ho totiž nechránilo pred tým, aby si nerozbil hlavu či stavce pri nesprávnom náraze do nákladu.

Mission Impossible Tom Cruise
Zdroj: Paramount Pictures

6. Naháňačka na helikoptérach (M: I – Fallout) #2

V tom istom filme však nasledovalo niečo ešte šialenejšie. Cruise sa vyšplhal po lane do helikoptéry a začal naháňať záporáka Larka (Henry Cavill) letiaceho v ďalšej helikoptére, ktorú pilotovali profesionáli. Nakrútiť túto scénu bolo údajne takmer nemožné. Tvorcovia totiž nevedeli nájsť krajinu, kde by im niečo také dovolili. Nakoniec sa im to podarilo vybaviť na Novom Zélande. 

„Tie noci som nemohol spať a pravidelne som sa budil s myšlienkami na to, čo všetko sa môže pokaziť,“ povedal režisér Christopher McQuarrie pre LA Times.

Odporúčané
RECENZIA: Top Gun Maverick RECENZIA: Top Gun Maverick 25. mája 2022, 18:30

Cruise zlepšoval svoju zručnosť s pilotovaním helikoptéry (lietať na nej vedel už dlhé roky predtým, pretože je to Tom Cruise) 16 hodín denne celý mesiac. Jeho inštruktori si ho nevedeli vynachváliť a z jeho rýchlosti, akou sa všetko učil, boli vykoľajení.

Cruise robil s helikoptérou vývrtky, kontrolované pády (ak by použil zlé či príliš dlhé manévre, pokazil by vrtule a zomrel by) a veľmi nebezpečné prelety popri skalách a horách. Herec počas týchto scén mohol umrieť stovky ráz a úplne stačilo, aby urobil chybu niekto iný. Tom tu mal tri zadania: pilotovať, hrať a ešte aj korigovať kamery zavesené na helikoptére. 

Zábery, z ktorých mrazí

7. Lozenie a hojdanie sa po najvyššej budove na svete (M: I – Ghost Protocol)

„Čo to, dopekla, robíme?“ povedal si režisér Brad Bird, keď si v noci po nakrúcaní uvedomil, že dal zakvačiť Toma Cruisa za tenké lano a zavesil ho do vzduchu šplhať sa po najvyššej budove na svete. Neskôr sa pritom rozhojdal a skákal z jednej strany na druhú. Predchádzala tomu nádherná kompozícia kamery, ktorá sa presunula z izby do otvoreného priestoru vo výške takmer 500 metrov. 

Mission Impossible Tom Cruise
Zdroj: Paramount Pictures

Výstup na Burdž chalífa bol neuveriteľne napínavý a adrenalínový zážitok už pre divákov. Len ťažko si človek predstavuje, ako sa pritom cítil Tom Cruise či bezpečnostní technici, ktorí boli zodpovední za jeho život. 

8. Na jeden nádych pod vodou na viac ako šesť minút (M: I – Rogue Nation)

Aké náročné je hrať pod vodou, vie povedať len málo hercov. Cruisov rekord už napríklad prekonala aj Kate Winslet. Tá pri nakrúcaní Avatara 2 vydržala pod vodou bez dychu sedem minút. Zrejme však nerobila také fyzicky náročné pohyby ako Tom. Cruise sa naučil ovládať svoje dýchanie a dokonca aj tlkot srdca. Povedal, že potom si musel na dýchanie znova zvykať, pretože sa mu stávalo, že na to zabudol.

9. Jazda na motorkách (M: I – Fallout a Rogue Nation)

Cruise sa na motorke premával po Paríži a stálo to za to. Okolo Cruisa bolo na slávnom kruhovom objazde Arc de Triomphe (nakrúcali tam aj ešte famóznejšiu scénu pre Johna Wicka 4) 70 ďalších profesionálnych pretekárov. Stačilo, aby jeden z nich urobil chybu, a na scéne by bolo veľa zranených. Štáb mal na nakrútenie tejto scény len jednu hodinu, takže všetko muselo vyjsť podľa plánu. 

V predošlej časti s názvom Rogue Nation sa Hunt rozhodol chytiť postavu Ilsu Faust (Rebecca Ferguson) na motorke, pričom extrémne riskoval zrážku s okoloidúcimi autami. Veľký podiel na nervy drásajúcej scéne majú kameramani, ktorí scénu nakrútili tak, že divák sa cíti jej súčasťou. Cruise údajne šiel rýchlosťou 210 km/h... bez helmy. 

 

10. HALO zoskok (M: I – Fallout)

Tom Cruise sa stal prvým hercom, ktorý si vyskúšal takzvaný HALO zoskok (High-altitude military parachuting, a teda vojenský zoskok padákom z veľkej výšky). Skákal z lietadla z výšky 7 600 metrov v špeciálnom obleku. Počas letu musel zachytiť postavu Henryho Cavilla, ktorému sa po nehode odpojil prívod kyslíka a musel ho zachrániť. 

Cruise, kameraman a Cavillov kaskadér zoskočili 106-krát, len aby scénu nakrútili čo možno najkvalitnejšie. Jedným z najväčších problémov bolo v tej rýchlosti chytiť Cavillovho kaskadéra, ktorý sa mal tváriť, že je v bezvedomí.

Odporúčané
10 najlepších filmov Toma Cruisa 10 najlepších filmov Toma Cruisa 18. apríla 2022, 14:30

Cruise musel navyše udržiavať presnú vzdialenosť 0,9 metra (ani o 10 centimetrov viac či menej) medzi ním a kameramanom, a to z dôvodu typu kamery, akú používali, a prirodzeného svetla, počas ktorého skákali. Skákali tesne pred západom slnka, takže denne mohli urobiť len jeden pokus.

Tiež si si kedysi myslel, že je to photoshop a nehrozí, aby Tom Cruise sedel na vrchole Burdž chalífa? Nuž...

Domov
Zdieľať
Diskusia