Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Coca-Cola HBC Česko a Slovensko.
20. júla 2023, 14:30
Čas čítania 3:25
Sponzorovaný obsah

Máš chuť na šálku pravého talianskeho espressa? Táto káva má už 140 rokov, kúpiš ju aj na Slovensku

Máš chuť na šálku pravého talianskeho espressa? Táto káva má už 140 rokov, kúpiš ju aj na Slovensku
Zdroj: Coca-Cola HBC/ Caffè Vergnano
ZAUJÍMAVOSTI GASTROPRIEMYSEL KÁVA NÁPOJE
Uložiť Uložené

S touto kávou si pripravíš nielen autentické espresso, ale aj rôzne letné drinky, ktoré ťa osviežia v horúcich letných dňoch.

Túžiš po letnej romantike, akú by si zažil niekde na terase v Taliansku? Tak takúto atmosféru si dokážeš vytvoriť aj doma so šálkou autentickej talianskej kávy Caffè Vergnano. Jej produktová ponuka pozostáva z prémiovej vysokokvalitnej kávy, ktorá predstavuje talianske dedičstvo a autentickosť kávovej kultúry v celej svojej kráse.

Caffè Vergnano je rodinná talianska kávová spoločnosť so sídlom v mestečku Santena neďaleko Turína. Ide o jednu z najstarších pražiarní kávy v Taliansku s koreňmi siahajúcimi až do 19. storočia.

Tajomstvo špičkovej kvality kávových zmesí pochádza z precízneho výberu najlepších pestovateľov kávy z celého sveta, pričom zrná sa vyberajú a kupujú priamo na mieste ich pôvodu.
Tajomstvo špičkovej kvality kávových zmesí pochádza z precízneho výberu najlepších pestovateľov kávy z celého sveta, pričom zrná sa vyberajú a kupujú priamo na mieste ich pôvodu. Zdroj: Caffè Vergnano/Lenka Imrichová

Ako si pripravíš autentické talianske espresso?

Rituál prípravy a vychutnávania si pravého talianskeho espressa prináša jedinečné potešenie. Pitie lahodnej kávy je každodenným zážitkom opradeným históriou. Je to rituál, ktorý je známy nielen v Taliansku, ale po celom svete. Ako si ho teda pripravíš doma?

Aby si si pripravil espresso čo najviac autenticky, riaď sa presnými pokynmi.
Aby si si pripravil espresso čo najviac autenticky, riaď sa presnými pokynmi. Zdroj: Coca-Cola HBC/Caffè Vergnano


Talianska vášeň pre espresso viedla k revolučným vynálezom, ako je kávovar na espresso Moka, cappuccino a kávová kapsula. Ale skutočným tajomstvom úspechu Talianska a toho, čo robí z pravého talianskeho espressa symbol národa, je oddanosť, osobná vášeň a „know-how“, ktoré si vyžaduje.

Ako všetko vzácne, príprava jedinečného espressa znamená, že nič nie je ponechané na náhodu a dodržiava sa presný súbor pokynov. Preto je na prípravu dokonalého espressa potrebné dodržiavať základné pravidlá:

  • správna dávka kávy medzi 7 a 9 g v závislosti od zmesi,
  • teplota vody by mala byť medzi 88 – 92 °C,
  • objem hrnčeka by mal byť 60 – 90 ml,
  • crema by mala byť hustá, dlhotrvajúca a hnedá s tmavými pruhmi,
  • chuť musí byť plná a jemná,
  • správna rovnováha medzi kyslosťou a horkosťou.
Pravé talianské zmesi káv Caffè Vergnano nájdeš v najlepších svetových kaviarňach, baroch, hoteloch a obchodoch po celom svete.
Pravé talianské zmesi káv Caffè Vergnano nájdeš v najlepších svetových kaviarňach, baroch, hoteloch a obchodoch po celom svete. Zdroj: Coca-Cola HBC/Caffè Vergnano

Okrem toho je rozhodujúca aj použitá voda. Minerálne zloženie vody musí byť vyvážené, aby poskytovalo tú najjemnejšiu arómu, a je nevyhnutné na zabezpečenie správneho fungovania kávovarov. Pravé talianske espresso má bohatú a očarujúcu arómu, bohaté telo a okrúhlu, vyváženú chuť.

A čo tak nejaký letný espresso drink?

Prišiel čas objavovať nové trendy v príprave miešaných nápojov. Receptúru rôznych ľadových káv a drinkov pozná veľa ľudí, no prečo si neosladiť deň niečím novým, doposiaľ nepoznaným? Tradičná talianska značka skvelej kávy Caffè Vergnano prichádza s inšpiráciou na nezvyčajnú kombináciu chutí, s ktorou si príde na svoje každý milovník kávy. Leto v pohári si môžeš vychutnať nielen v kaviarňach, ale aj vo vlastnej obývačke.

FRESH RASPBERRY TONIC

Nevieš sa rozhodnúť medzi malinovou limonádou a ľadovou kávou? Potom bude tento drink pre teba dokonalým kompromisom.

Ingrediencie:

  • 10 ml malinového sirupu Monin
  • 150/200 ml Kinley Tonic Water
  • 30 ml espressa
  • čerstvé maliny
  • ľad

Postup:

Do pohára pridaj ľad, ktorý zaleješ malinovým sirupom. Nasleduje tonik Kinley Tonic Water a zvyšok dolej espressom. Posledným krokom je dozdobiť pohár čerstvými malinami.

Osviežujúci kávový drink poteší tvoje chuťové poháriky cez horúce letné dni.
Osviežujúci kávový drink poteší tvoje chuťové poháriky cez horúce letné dni. Zdroj: Coca-Cola HBC


TIKI ESPRESSO

Tiki Espresso už svojím vzhľadom predstavuje exotiku. Vyskúšajte rôznorodosť chutí podčiarknutú pravým talianskym espressom.

Ingrediencie:

  • 30 ml espressa
  • 40 ml Martini Bianco
  • 30 ml ananásového džúsu
  • 20 ml mandľového sirupu
  • plátok ananásu a zopár lístkov mäty
  • ľad
  • šejker Cobbler

Postup:

Pohár naplňte kockami ľadu. Do šejkra prilejte Martini, ananásový džús, sirup a pretrepte v šejkri. Nalejte do pohára. Zvyšok dolejte espressom. Ozdobte plátkom ananásu a pár lístkami mäty.

Vyčaruj si exotickú atmosféru s týmto drinkom.
Vyčaruj si exotickú atmosféru s týmto drinkom. Zdroj: Coca-Cola HBC

Aký je príbeh Caffè Vergnano?

Príbeh sa začal písať v roku 1882, keď Domenico Vergnano, dedo a pradedo súčasných majiteľov, založil firmu a otvoril si malý obchod s potravinami v meste Chieri na úpätí Turína. Obchod sa špecializoval na praženie a maloobchodný predaj kvalitnej kávy.

Firma neustále rástla a v 30. rokoch 20. storočia sa ďalej významne rozšírila nadobudnutím kávovej farmy v Keni a otvorením troch skladov v Taliansku – v Turíne, Albe a Chieri. V 70. rokoch minulého storočia sa vďaka výstavbe továrne Caffè Vergnano v meste Santena stala značka uznávanou ako jedna z popredných talianskych pražiarní kávy.

Príbeh Caffè Vergnano sa započal pred 140 rokmi.
Príbeh Caffè Vergnano sa započal pred 140 rokmi. Zdroj: Caffè Vergnano

Caffè Vergnano exportuje do viac ako 90 krajín, zamestnáva približne 155 zamestnancov a patrí medzi popredné spoločnosti vyrábajúce kávu v Taliansku. Zmesi Caffè Vergnano nájdeš v najlepších svetových kaviarňach, baroch a hoteloch a vo viac ako 170 obchodoch Caffè Vergnano 1882 po celom svete.

Rodina plná histórie a s kávou v DNA.
Rodina plná histórie a s kávou v DNA. Zdroj: Caffè Vergnano

Women in Coffee

Spoločnosť Caffè Vergnano v roku 2018 vytvorila projekt sociálnej zodpovednosti Women in Coffee (Ženy v káve), ktorý podporuje v spolupráci s International Women Coffee Alliance malé komunity producentiek kávy. Projekt spadá priamo pod riaditeľku spoločnosti Carolinu Vergnano, ktorá je prvou ženou na čele spoločnosti.

Caffè Vergnano podporuje projekty, ktoré pomáhajú ženám.
Caffè Vergnano podporuje projekty, ktoré pomáhajú ženám. Zdroj: Coca-Cola HBC/Caffè Vergnano

Dôvodom vytvorenia sú štatistiky ICO (International Coffee Organization) z roku 2018, podľa ktorých 25 % kávových fariem vedú ženy a 70 % pracovnej sily na kávových plantážach tvoria ženy. Napriek značnému pozitívnemu prínosu v rámci dodávateľského reťazca kávy však stále existuje veľký rozdiel medzi pohlaviami, pokiaľ ide o prístup žien k vzdelávaniu, úverom a obchodu. Women in Coffee sa neustále vyvíja, rastie a podporuje projekty, ktoré pomáhajú posilneniu postavenia žien, ich začleneniu a budovania rešpektu.

Kávu Caffè Vergnano si vychutnáš už aj na Slovensku

V roku 2020 spoločnosť predala približne 7 000 ton kávy vo viac ako 90 krajinách sveta. Túto prémiovú značku si nedávno pod svoje krídla zobrala Coca-Cola HBC Česko a Slovensko a uviedla ju na slovenský trh.

„Sme nadšení z tejto jedinečnej príležitosti. Caffè Vergnano nám umožňuje ponúkať kompletné portfólio kávy, ktoré uspokojuje rôznorodú škálu spotrebiteľských preferencií. Sme vďační za dôveru rodiny Vergnano a budeme naďalej rešpektovať 140-ročnú históriu spoločnosti, odhodlanie a vášeň štyroch generácií, ktoré vytvorili takú bohatú a renomovanú značku, ktorá je synonymom autentického zážitku z talianskej kávy,“ uviedol Dan Timotin, generálny riaditeľ Coca-Cola HBC Česko a Slovensko.

Domov
Zdieľať
Diskusia