Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
16. júna 2023, 17:00
Čas čítania 3:18
Dominik Vetrák

Extraction 2 je o level lepší ako jednotka. Najlepší akčný film od Netflixu je plný bitiek a neprerušovaných scén

Extraction 2 je o level lepší ako jednotka. Najlepší akčný film od Netflixu je plný bitiek a neprerušovaných scén
Zdroj: Netflix / The One
FILMY A SERIÁLY EXTRACTION 2
Uložiť Uložené

Extraction 2 dorazil na Netflix a prekonal jednotku takmer v každom ohľade.

Extraction 2 sa začína hneď po skončení jednotky. Tyler Rake (Chris Hemsworth) prežil pád z mosta a všetky svoje zranenia a po roku sa vracia do akcie. Požiadala ho o to jeho exmanželka, s ktorou má dieťa. Jej sestru väzní manžel, ktorý je hlavou gruzínskej mafie.

Tyler a jeho tím pozostávajúci z niekoľkých neznámych zabijakov, charizmatickej Nik (Golshifteh Farahani) a jej brata Jaza (Adam Bessa) majú za úlohu dostať ju z väzenia a do bezpečia. Niečo sa však pokašle a ide po nich celá gruzínska mafia. 

Odporúčané
The Flash chcel byť multivesmírnym trhákom od DC, no legendárne postavy a cameá s obrovským potenciálom mohol využiť lepšie The Flash chcel byť multivesmírnym trhákom od DC, no legendárne postavy a cameá s obrovským potenciálom mohol využiť lepšie 15. júna 2023, 15:00

Prostý príbeh a poloboh Chris Hemsworth

Príbeh Extraction 2 je celkom prostý. Tvorcovia sa snažia o presah so synom mafiána, ktorý je zmätený a na základe manipulácie robí zlé rozhodnutia. Ďalšie charakterové črty dodávajú Tylerovi, ale je to viac-menej na úrovni nutného budovania vzťahov a postáv.

Extraction 2
Zdroj: Netflix

Je neuveriteľné, čo Chris Hemsworth dokáže v akčných scénach a kaskadérskych kúskoch, pri ktorých sa musí nielen správne hýbať, ale ešte aj hrať svoju postavu a podať všetky repliky uveriteľne. Tam hercovi skutočne nie je čo vyčítať. V dramatických a pomalších scénach však dochádza Hemsworthovi šťava a pokus o dramatizáciu či emotívnu charakterizáciu jeho postavy vyfučí do prázdna.

Možno preto sa režisér Johna Wicka Chad Stahelski rozhodol vykašľať na príbeh, hĺbku dialógov a dramatickú charakterizáciu Wicka. Asi si bol vedomý toho, že Keanu Reeves na to jednoducho nemá a výsledok by bol priemerný podobne ako pri Extraction 2.

Tvorcovia sa zamerali na scény, v ktorých sa herci cítili pohodlne, čo sa vyplatilo a vznikol tak dokonalý akčný film. K nemu má blízko aj Extraction 2, ale generickí a nudní záporáci či slabší príbeh a postavy mu nedovoľujú dostať sa na úroveň Johna Wicka 4. Veľmi to však neprekáža. 

Režisér Sam Hargrave, ktorý nakrútil aj jednotku, sa v dvojke prekonáva. Jeho progres je zjavný, čo je skvelé, pretože nabudúce môže byť výsledok ešte lepší. Už v dvojke ukázal, že dokáže dokonale naplánovať akčné scény a spoločne so štábom navrhnúť ich nasnímanie a choreografiu spôsobom, ktorý donúti diváka venovať mu sto percent pozornosti. 

Extraction 2
Zdroj: Netflix

Dokonalej akcii nie je čo vyčítať

Akcii skutočne nie je čo vyčítať. Je vždy veľmi prehľadná a adrenalínová. Tyler Rake nie je žiadny neohrozený hrdina a musí si dávať pozor, aby neskončil mŕtvy. Čelí presile, občas ho premôžu, zrania a niekedy potrebuje pomoc ostatných. Platí to obzvlášť vo vrcholnej sekvencii filmu – pri úteku z väzenia. Ide o 22 minút dlhú scénu, ktorá pôsobí, akoby bola nakrútená na jeden záber.

Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 3
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia