Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júna 2023 o 13:30
Čas čítania 1:00
Martin Mičuda

Volvo predstavilo svoj najlacnejší elektromobil, nové EX30 je pritom najrýchlejším modelom v histórii značky

Volvo predstavilo svoj najlacnejší elektromobil, nové EX30 je pritom najrýchlejším modelom v histórii značky
Zdroj: Volvo
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY ELEKTROMOBILY VOLVO
Uložiť Uložené

Na výber budú dve veľkosti batérie a tri výkonnostné verzie.

Po tom, ako minulý rok Volvo predstavilo svoju čisto elektrickú vlajkovú loď EX90, prichádza na rad opačný koniec portfólia – najmenší a súčasne aj cenovo najdostupnejší elektrický model. Nové EX30 má totiž stáť v základe len okolo 36-tisíc € a ponúknuť pritom prémiové atribúty. Malý crossover s dlhým rázvorom a krátkymi prevismi je v uhladenom štýle a minimalistickom dizajne, ktorý je pre severskú značku posledné roky špecifický.

Odporúčané
Na okruhu sme vyskúšali najzábavnejší RS model v histórii. Aké je nové Audi RS3? Na okruhu sme vyskúšali najzábavnejší RS model v histórii. Aké je nové Audi RS3? 25. mája 2022 o 14:30

Nechýba povestný svetelný podpis, dvojfarebné lakovanie a zaujímavo rozdelené zadné svetlá. Minimalizmus prevláda v interiéri. Centrom palubnej dosky je na výšku orientovaný displej multimediálneho prostredia s integrovaným prostredím Google, ktorý zároveň nahrádza budíky – tie v kokpite vôbec nie sú. Chýbajú aj fyzické tlačidlá, drvivá väčšina nastavení totiž prebieha priami cez displej. Atmosféru v interiéri dotvárajú prémiové materiály inšpirované škandinávskym štýlom.

Volvo, EX30,Volvo, EX30,Volvo, EX30,Volvo, EX30,
Zobraziť galériu
(15)

Zákazníci budú mať na výber dve veľkosti batérie a tri výkonnostné verzie – Single Motor Standard Range, Single Motor Extended Range a Twin Motor Performance. Pri verzii s jedným motorom a predĺženým dojazdom sa má pritom dojazd pohybovať na úrovni okolo 480 kilometrov. Vyhotovenie Performance s dvoma elektromotormi má až 315 kW/428 koní. Takto výkonné XC30 dokáže akcelerovať na 100 km/h len za 3,6 sekundy, vďaka čomu sa stane najrýchlejšie zrýchľujúcim volvom všetkých čias.

Odporúčané
Vyskúšali sme slovenské Auto roka 2022. Je vizuálne atraktívny Peugeot 308 naozaj hodný prestížneho titulu? Vyskúšali sme slovenské Auto roka 2022. Je vizuálne atraktívny Peugeot 308 naozaj hodný prestížneho titulu? 15. júna 2022 o 14:30

Základné verzie ponúknu 134 kW nabíjanie, zatiaľ čo vyhotovenie s dvomi motormi zvládne 154 kW. V praxi by to malo znamenať, že akumulátor bude možné dobiť z 10 na 80 percent len za 25 minút. V základnom vyhotovení pritom Volvo použilo akumulátor LFP (využíva lítium-železo-fosfát), ktorý je lacnejší a menej náročný na zdroje.

Volvo, EX30,
Zdroj: Volvo
Domov
Zdieľať
Diskusia