Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. februára 2023, 15:30
Čas čítania 0:48
Martin Mičuda

Taliansky 1 900-koňový hyperšport so zdrvujúcou akceleráciou si pripísal ďalšie rekordy v rýchlosti

Taliansky 1 900-koňový hyperšport so zdrvujúcou akceleráciou si pripísal ďalšie rekordy v rýchlosti
Zdroj: Automobili Pininfarina
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Elektrický hyperšport, ktorý je prvým produkčným modelom značky Automobili Pininfarina, zbiera jeden svetový rekord za druhým.

Battista je elektrický hyperšport, ktorý je prvým produkčným modelom značky Automobili Pininfarina. Svoju výstavnú premiéru si elektromobil, ktorého technický základ pochádza z Rimacu Nevera, odkrútil v roku 2019, teda na doposiaľ poslednom autosalóne v Ženeve. Vďaka extrémnej sile, ktorá je vyčíslená v hodnotách 1 397 kW/1 900 koní a 2 340 Nm, ide o vôbec najvýkonnejšie sériovo vyrábané talianske auto. Štvorica elektrických motorov vie tým zaručiť úchvatnú dynamiku.

Odporúčané
Najvýkonnejší štvorvalec na svete nám vyrazil dych. Mercedes-AMG CLA 45 S je doslova kompaktný superšport Najvýkonnejší štvorvalec na svete nám vyrazil dych. Mercedes-AMG CLA 45 S je doslova kompaktný superšport 1. novembra 2020, 16:40

Maximálna rýchlosť je veľmi slušných 350 km/h, oveľa zaujímavejšia je však samotná akcelerácia. Battista pri testoch dokázal stanoviť viaceré svetové rekordy, medzi ktorými je aj schopnosť akcelerovať z 0 na 100 km/h za 1,86 sekundy, zatiaľ čo rýchlosť 200 km/h dosiahne len za 4,75 s. Automobilka tvrdí, že ide o najrýchlejšie zrýchľujúce sériovo vyrábané vozidlo na svete.

Battista je súčasne považovaný aj za najlepšie brzdiace elektrické vozidlo na svete, no a najnovšie si pripisuje ďalší pozoruhodný rekord – v indickom testovacom centre Natrax totiž taliansky hyperšport zvládol preteky na 1/4 míle v čase 8,551 s. Stal sa tak najrýchlejším sériovo vyrábaným vozidlom planéty v šprinte na štvrť míle. Počas testov navyše Battista dokázal uháňať rýchlosťou až 358,03 km/h. 

Battista, Automobili Pininfarina,Battista, Automobili Pininfarina,Battista, Automobili Pininfarina,Battista, Automobili Pininfarina,
Zobraziť galériu
(7)
Domov
Zdieľať
Diskusia