Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. novembra 2022, 20:37
Čas čítania 1:04
Martin Mičuda

VIDEO: Taliansky 1 900-koňový hyperšport predviedol zdrvujúcu akceleráciu na úrovni monopostov F1

VIDEO: Taliansky 1 900-koňový hyperšport predviedol zdrvujúcu akceleráciu na úrovni monopostov F1
Zdroj: Automobili Pininfarina
TECH ELEKTROMOBILY
Uložiť Uložené

Battista má byť vôbec najrýchlejšie zrýchľujúce sériovo vyrábané vozidlo na svete a súčasne vôbec najlepšie brzdiace sériové elektrické auto.

Pininfarinu síce automobilová verejnosť pozná ako slávne talianske dizajnérske štúdio, respektíve karosáreň, od roku 2018 však poznáme už aj samotnú značku Automobili Pininfarina.

Jej prvým produkčným modelom je elektrický hyperšport Battista, ktorý uzrel svetlo sveta na doposiaľ poslednom autosalóne v Ženeve, teda v roku 2019. Už vtedy sme boli slušne ohromení deklarovanými parametrami, no a najnovšie ich brutálny elektromobil ukazujú v praxi.

Odporúčané
Najvýkonnejší štvorvalec na svete nám vyrazil dych. Mercedes-AMG CLA 45 S je doslova kompaktný superšport Najvýkonnejší štvorvalec na svete nám vyrazil dych. Mercedes-AMG CLA 45 S je doslova kompaktný superšport 1. novembra 2020, 16:40

Battistu mladučká automobilka hrdo označuje za najvýkonnejšie sériovo vyrábané talianske auto. Jeho štyri elektromotory produkujú závratný výsledný výkon 1 397 kW/1 900 koní a krútiaci moment 2 340 Nm. V čase svetovej premiéry kompetentní udávali dojazd na úrovni 476 km, zaujímavejšie boli však rýchlostné parametre – akcelerácia z 0 na 100 km/h pod 2 sekundy a maximálna rýchlosť 350 km/h.

Pri príležitosti vstupu automobilky na trhy Blízkeho východu sa však Battista predviedla v plnej sile na okruhu Dubai Autodrome a svoje predpoklady dokázala v praxi.

Taliansky hyperšport totiž dosiahol hneď 5 rekordných meraní:

  • akceleráciu z 0 na 60 míľ/h za 1,79 sekundy
  • akceleráciu z 0 na 100 km/h za 1,86 sekundy
  • akceleráciu z 0 na 120 míľ/h za 4,49 sekundy
  • akceleráciu z 0 na 200 km/h za 4,75 sekundy
  • brzdenie zo 100 km/h na vzdialenosť 31 metrov 

Podľa slov automobilky je tak Battista vôbec najrýchlejšie zrýchľujúce sériovo vyrábané vozidlo na svete a súčasne vôbec najlepšie brzdiace sériové elektrické auto.

Aj napriek veľkej a ťažkej batérii (120 kWh) tak dokáže hyperšport naberať rýchlosť takým tempom, na aké sme zvyknutí zo sveta F1. Taliani plánujú vyrobiť 150 exemplárov, každý z nich s cenovkou minimálne 2,2 milióna eur.

Automobili Pininfarina, Battista,Automobili Pininfarina, Battista,Automobili Pininfarina, Battista,Automobili Pininfarina, Battista,
Zobraziť galériu
(10)
Domov
Zdieľať
Diskusia