Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce so spoločnosťou Bontonfilm.
23. februára 2023 o 15:00
Čas čítania 2:06

V deň výročia smrti Jána a Martiny si film o ich vražde pozrelo viac ako 500 hostí

V deň výročia smrti Jána a Martiny si film o ich vražde pozrelo viac ako 500 hostí
Zdroj: Aktuality.sk/Diana Michaličová
KULTÚRA KUCIAK: VRAŽDA NOVINÁRA NOVINÁRI SLOVENSKO VRAŽDA JÁNA KUCIAKA
Uložiť Uložené

Pozvanie na premiéru prijala aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Novinári, umelci, známe osobnosti aj prezidentka. Pamiatku Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej si prišlo do bratislavskej Starej tržnice počas výročia ich smrti uctiť viac ako 500 hostí. Presne 5 rokov po vražde týchto dvoch nevinných mladých ľudí, 21. februára 2023, si pozreli film Kuciak: Vražda novinára od oceňovaného amerického režiséra Matta Sarneckého.

Premiéra dokumentu priniesla množstvo emócií. Film totiž zachytáva nielen detailné pozadie prípadu Kuciak, ale aj dôsledky tohto ohavného činu, ktorý Slovensko navždy zmenil. Zúčastnených na slávnostnej premiére privítal Peter Bárdy, šéfredaktor portálu Aktuality.sk, v ktorom Ján Kuciak pracoval.

Prihovorili sa aj tvorcovia filmu

Film následne osobne predstavil režisér Matt Sarnecki. Pomáhali mu české koproducentky Jitka Kotrlová, Zuzana Kučerová, koproducent Drew Sullivan z medzinárodnej organizácie investigatívnych novinárov Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) či česká investigatívna novinárka a hlavná protagonistka filmu Pavla Holcová. 

Medzi členmi delegácie bol aj Martin Palán, generálny riaditeľ spoločnosti BONTONFILM, ktorá snímku prináša do slovenských kín, sociológ Michal Vašečka, ktorý v dokumente účinkuje, asistentka producentky, investigatívna novinárka a kamarátka Jána Kuciaka Eva Kubániová, kameramanka Anna Smoroňová, zvukár Blažej Vidlička či ďalší tvorcovia.

Známe osobnosti aj rodina

Okrem spomínanej hlavy štátu Zuzany Čaputovej sa na premiére zúčastnili aj ďalšie známe osobnosti, novinári, blízki spolupracovníci a priatelia Jána Kuciaka, ale aj zástupcovia zahraničných veľvyslanectiev na Slovensku. Samozrejme, nechýbali ani rodičia a súrodenci Jána a Martiny.

Kuciak: Vražda novinára.
Kuciak: Vražda novinára. Zdroj: Final Cut for Real ApS

Na film, ktorý prináša doteraz nezverejnené materiály, sa prišli pozrieť aj manželia Veronika Cifrová OstrihoňováMatej „Sajfa“ Cifra, spevák Janko Kuric s manželkou Simonou Bubánovou, komik a influencer František Košarišťan alias Fero Joke, režiséri Juraj Nvota a jeho dcéra Tereza Nvotová, moderátor Braňo Závodský, novinárka Zuzana Kovačič Hanzelová či spisovateľ a novinár Arpád Soltész.

Desivé odhalenia

Možno si spomínaš na moment, keď sa vo februári 2018 verejnosť dozvedela správu o smrti 27-ročného novinára a jeho snúbenice. Vtedy takmer nikto netušil, čo všetko táto vražda o Slovensku odhalí. Prvé stopy ukazovali na taliansku mafiu, no vyšetrovanie odhalilo omnoho desivejšie súvislosti. Do vraždy boli totiž nepriamo zapletení práve tí, ktorí mali chrániť občanov a starať sa o poriadok a spravodlivosť v štáte.

Kuciak: Vražda novinára.
Kuciak: Vražda novinára. Zdroj: Final Cut for Real ApS

Dôkazy neustále pribúdali. Od zašifrovaných správ až po tajné videá a rozhovory. To všetko postupne odkrývalo zákulisie nášho politického systému. Prípad Kuciak teda odhalil obrovský korupčný škandál a fakt, že Slovensko ovládli oligarchovia a mafia. Režisér filmu Matt Sarnecki, ktorý je americký investigatívny novinár, ale aj oceňovaný režisér a producent, bol pri tomto prípade od začiatku. Pôvodne však o vražde neplánoval nakrúcať film. 

Je to nikdy predtým nevidený plán fungovania korupcie a svedectvo o sile žurnalistiky. To je tá najdôležitejšia časť príbehu a zároveň Jánov odkaz – niečo, na čo nechcem, aby svet zabudol. Náš dokument je naliehavou pripomienkou rizík, ktorým čelia novinári, a tiež toho, že slobodná tlač funguje ako ochrana demokracie,“ vyzdvihuje nadnárodný význam Kuciakovho príbehu režisér filmu.

Dokumentárny film Kuciak: Vražda novinára prináša cenný zahraničný pohľad na udalosti, ktoré otriasli Slovenskom. Ak sa vyberieš do kina, uvidíš mnohé doteraz nezverejnené materiály zo spisu. Rekonštrukcia vraždy, priznanie Miroslava Marčeka, konfrontácia medzi Alenou Zsuzsovou a Zoltánom Andruskóom či zábery zo sledovania Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej z domáceho trezoru Mariana Kočnera. V slovenských kinách si budeš môcť nový dokument pozrieť od 23. februára 2023.

Kuciak: Vražda novinára, premiéraBraňo Závodský s manželkou.Arpád Soltész.Eva Kubániová a Blažej Vidlička.
Zobraziť galériu
(11)
Domov
Zdieľať
Diskusia