Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. apríla 2023 o 10:20
Čas čítania 1:12
Jana Mikysová

16 zaujímavosti o káve, ktoré zaujmú aj toho, čo kávu nepije

16 zaujímavosti o káve, ktoré zaujmú aj toho, čo kávu nepije
Zdroj: Refresher/Ľubo Baran
ZAUJÍMAVOSTI KÁVA
Uložiť Uložené

Vedel si, že kávové zrná sú najskôr čerešne?

Káva je druhým najobľúbenejším nápojom na svete hneď po vode. Spája sa s ňou mnoho mýtov a faktov. Zisti, ako to teda s kávou naozaj je. 

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

1. Kávové zrná sú vlastne kávové čerešne, ktoré rastú na kávovníku. Momentálne poznáme až 129 druhov kávovníka a toto číslo môže stále narastať.

2. V kávovej čerešni zvyčajne nájdeme dve kávové zrná. 

3. Najznámejšie druhy kávovníka sú arabika a robusta, z ktorých sa pestujú rôzne odrody kávovníkov. 

4. Arabika tvorí približne 75 percent svetovej produkcie kávy.

5. Medzi najväčších producentov kávy patrí Brazília. Ročne táto juhoamerická krajina vyprodukuje viac ako 50 miliónov vriec s kávou. 

6. Medzi najväčších konzumentov kávy patrí Fínsko, Nórsko a Dánsko. 

7. Cascara je šupka, v ktorej je obalená kávovníková čerešňa. Po zbere čerešní sa cascara oddeľuje. Zvykne sa z nej pripravovať čaj a obsahuje nielen kofeín, ale aj množstvo zdraviu prospešných vitamínov. Nápoj z cascary obsahuje približne 100 mg kofeínu na jeden liter, čo je približne toľko ako dve espressá.

8. Espresso by sa malo extrahovať približne 25 až 30 sekúnd. 

Naše milované espresso z brazílskej arabiky je ohrozené.
Naše milované espresso z brazílskej arabiky je ohrozené. Zdroj: Unsplash.com

9. Odborníci odporúčajú piť kávu aspoň dve hodiny po tom, čo sa zobudíš. Pitie kávy hneď ráno spôsobuje závislosť od kávy a nemá žiadaný účinok. 

10. Vo svete sa vyprodukuje okolo 160 miliónov vriec kávy.

11. Ročne sa vo svete vypije okolo 500 miliárd kávy. 

12. Káva obsahuje viac antioxidantov ako čaj. 

13. Okolo 70 šálok kávy predstavuje smrteľnú dávku. 

14. Pitie kvalitnej kávy prináša množstvo benefitov – nižšie riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky, Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby či dokonca nižšie riziko predčasného úmrtia (Harvard).

15. To, že dobrá káva má mať hustú penu, je mýtus. Pena je v podstate len zmes olejov, ktoré nemáš dôvod konzumovať.

16. Každá dobrá káva by mala mať na obale uvedené podrobné informácie o svojom pôvode a nadmorskej výške pestovania, spôsobe spracovania, konkrétnej odrode arabiky a stupni praženia. 

káva
Zdroj: Unsplash/Radek Grzybowski
Domov
Zdieľať
Diskusia