Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. januára 2023, 9:30
Čas čítania 6:47
Jana Chovancová

Slovák Martin Ruman sa potápa do veľkých hĺbok: V 80 metroch sa mi v predstavách vynoril môj mŕtvy pes, no ustál som to (Rozhovor)

Slovák Martin Ruman sa potápa do veľkých hĺbok: V 80 metroch sa mi v predstavách vynoril môj mŕtvy pes, no ustál som to (Rozhovor)
Zdroj: Instagram/martinruman_freediver
ZAUJÍMAVOSTI OSOBNOSTI ROZHOVORY ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Podľa freedivera je pri potápaní najdôležitejšie zdravie. Či už fyzické, alebo psychické.

„V roku 2013 som sa zranil, čo viedlo k tomu, že som musel predčasne ukončiť svoju kariéru v armwrestlingu. Bolo to pre mňa veľmi ťažké a najprv som si myslel, že je to to najhoršie, čo sa mi mohlo stať. Ako profesionálny športovec som zranenie znášal veľmi ťažko, no nešlo iba o fyzickú stránku, ale aj o tú psychickú. To, že som neskôr začal s potápaním, zmenilo môj pohľad na svet. A zmenilo to aj moje ja,“ hovorí Martin Ruman, profesionálny freediver. 

Martin pochádza z Bratislavy a tento rok oslávi 40. narodeniny. Športu sa venuje celý život. V pretláčaní rukou reprezentoval Slovensko aj na medzinárodných súťažiach a v roku 2006 sa stal vicemajstrom sveta. Titul majstra Slovenska v pretláčaní získal niekoľkokrát. Okrem armwrestlingu sa venoval aj boxu a práve zranenie pri boxe ho priviedlo k potápaniu.

Momentálne je reprezentantom Slovenska vo freedivingu. V roku 2021 sa potopil do hĺbky 101 metrov v disciplíne free immersion, vďaka čomu sa stal držiteľom národného rekordu v rámci organizácie AIDA. Zároveň je zakladateľom klubu Ocean Devils Bratislava, členom športového výboru a má na starosti aj komisiu freedivingu v rámci Zväzu potápačov Slovenska. 

V rozhovore ti prezradí, čo musíš spĺňať, ak sa chceš potápať, aké sú riziká, ale aj to, v čom spočíva krása freedivingu.

V Refresheri ti každý deň prinášame zaujímavé rozhovory so Slovákmi a Slovenkami, ktorí majú nezvyčajné povolania či záľuby. Ak sa ti naša tvorba páči, chceš podporiť náš redakčný tím a najmä chceš dočítať články do konca, staň sa členom klubu Refresher+

Martin Ruman reprezentuje Slovensko vo freedivingu.
Martin Ruman reprezentuje Slovensko vo freedivingu. Zdroj: REFRESHER/Tomáš Gončár

Kedy si začal s freedivingom? 

Bolo to v roku 2016, keď som išiel na dovolenku do Egypta a mal som možnosť potápať sa s delfínmi a korytnačkami. Vtedy som pocítil, že to je ono. Následne som si v roku 2017 vyhľadal prvý kurz freedivingu, ktorý sa konal v Dahábe v Egypte. Od roku 2018 som sa tomuto športu začal venovať súťažne. 

S potápaním si začal po tom, ako si sa zranil pri boxe. Ovplyvnilo zranenie tvoj výkon v novom športe? 

Čo sa týka sily paží, ktorá je potrebná pri freedivingu, myslím si že jej mám viac ako treba. Práve preto mám dominantnú disciplínu free immersion, pretože tam sa šplhám po lane do hĺbky a takisto naspäť na hladinu. Nemyslím si, že by môj výkon zranenie ovplyvnilo. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 128846 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo musí spĺňať človek, ktorý sa chce potápať. 
  • Či sa Martin niekedy pod vodou bál o život.
  • Prečo útočia žraloky a či sa už s nejakým stretol zoči-voči. 
  • Kedy a prečo sa Martin cítil vyhorený. 
  • Aké rady ti dáva freediver pred potápaním. 
Domov
Zdieľať
Diskusia