Na držkovú polievku tu chodil aj bývalý prezident Ivan Gašparovič. Jedáleň navštevovali študenti, robotníci a ľudia z vyšších vrstiev. Dnes je opäť otvorená a Refresher zisťoval, či sa niečo odvtedy zmenilo.
Stretávali sa tu ľudia zo všetkých spoločenských vrstiev, najmä však študenti, ktorí si pochvaľovali veľké porcie za ľudové ceny. Legendárna vývarovňa v centre Bratislavy, ktorá fungovala nepretržite od roku 1975, je opäť otvorená.
Jedáleň zanikla – podobne ako ďalšie prevádzky – v roku 2014 pre rozsiahle prerábky na Štúrovej ulici. Na tomto mieste neskôr otvorili reštauráciu s burgermi a denným menu, kam chodili najmä študenti a pracujúci ľudia z okolia.
Nemáš hotovosť? Zaplatíš nabudúce
Dnes ťa pred vstupom do Karminy – otvorenej len pár dní – privíta najskôr retro nápis, potom majiteľ Robert Hajzok, ktorý stojí pri vchode a zdraví hostí. Kantína sa nachádza v podzemí, sú to pomerne veľké priestory s množstvom stolov. Je sotva pol dvanástej na obed, prevádzka sa plní množstvom ľudí prevažne v strednom veku. Pri výdajnom okienku sa začína tvoriť rad.
Do jedálne sa vracajú ľudia, ktorí sem kedysi chodievali – študenti prevažne z fakúlt Univerzity Komenského, pracujúci ľudia, napríklad z blízkej advokátskej kancelárie či verejnej správy, ale aj policajti.
„Duch Karminy tu celý čas bol, len ho bolo treba vypustiť z klietky. Väčšina ľudí, ktorí sem chodia, nostalgicky spomína najmä na držkovú či bravčové koleno, ktoré tu jedávali,“ hovorí pre Refresher Robert Hajzok.
V cene 5,99 € máš na výber z troch polievok, piatich hlavných jedál a dvoch nápojov (citronáda, oranžáda), ktoré si čapuješ sám. Karmina stále ponúka výhradne tradičné a slovenské jedlá. Majiteľ nám hovorí, že akýkoľvek pokus o zavedenie niečoho moderného či sofistikovaného by bol jasný krok do záhuby.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Či majiteľ plánuje zvyšovať cenu.
- Kedy dostaneš jedlo zadarmo a či ho musíš neskôr zaplatiť.
- Ako nám chutil vývar a koleno.
- Ako je možné, že jedáleň už nevlastní pôvodný majiteľ.