Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
15. decembra 2022, 10:00
Čas čítania 3:14
Ema Stanovská

Za obedové menu tu zaplatíš len 5,99 € a dajú ti ho aj „na sekeru“. Najedli sme sa v novej kantíne Karmina v Bratislave

Za obedové menu tu zaplatíš len 5,99 € a dajú ti ho aj „na sekeru“. Najedli sme sa v novej kantíne Karmina v Bratislave
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská
GASTRO GASTRO BRATISLAVA
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Na držkovú polievku tu chodil aj bývalý prezident Ivan Gašparovič. Jedáleň navštevovali študenti, robotníci a ľudia z vyšších vrstiev. Dnes je opäť otvorená a Refresher zisťoval, či sa niečo odvtedy zmenilo.

Stretávali sa tu ľudia zo všetkých spoločenských vrstiev, najmä však študenti, ktorí si pochvaľovali veľké porcie za ľudové ceny. Legendárna vývarovňa v centre Bratislavy, ktorá fungovala nepretržite od roku 1975, je opäť otvorená. 

Jedáleň zanikla – podobne ako ďalšie prevádzky – v roku 2014 pre rozsiahle prerábky na Štúrovej ulici. Na tomto mieste neskôr otvorili reštauráciu s burgermi a denným menu, kam chodili najmä študenti a pracujúci ľudia z okolia. 

V Refresheri vieme o každej novej prevádzke, ktorá stojí za návštevu. O slovenskej gastroscéne pravidelne píšeme v rubrikách Gastropriemysel a Gastro Bratislava – nezabudni ich sledovať a nič ti neujde. Staň sa členom Refresher+ klubu a získaš prístup k všetkým článkom.
Karmina na Štúrovej ulici fungovala od 70. rokov, dnes je opäť otvorená.
Karmina na Štúrovej ulici fungovala od 70. rokov, dnes je opäť otvorená. Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Nemáš hotovosť? Zaplatíš nabudúce

Dnes ťa pred vstupom do Karminy – otvorenej len pár dní – privíta najskôr retro nápis, potom majiteľ Robert Hajzok, ktorý stojí pri vchode a zdraví hostí. Kantína sa nachádza v podzemí, sú to pomerne veľké priestory s množstvom stolov. Je sotva pol dvanástej na obed, prevádzka sa plní množstvom ľudí prevažne v strednom veku. Pri výdajnom okienku sa začína tvoriť rad.

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

Do jedálne sa vracajú ľudia, ktorí sem kedysi chodievali – študenti prevažne z fakúlt Univerzity Komenského, pracujúci ľudia, napríklad z blízkej advokátskej kancelárie či verejnej správy, ale aj policajti. 

V priestoroch donedávna sídlila reštaurácia ponúkajúca burgery.
V priestoroch donedávna sídlila reštaurácia ponúkajúca burgery. Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

„Duch Karminy tu celý čas bol, len ho bolo treba vypustiť z klietky. Väčšina ľudí, ktorí sem chodia, nostalgicky spomína najmä na držkovú či bravčové koleno, ktoré tu jedávali,“ hovorí pre Refresher Robert Hajzok.

V cene 5,99 € máš na výber z troch polievok, piatich hlavných jedál a dvoch nápojov (citronáda, oranžáda), ktoré si čapuješ sám. Karmina stále ponúka výhradne tradičné a slovenské jedlá. Majiteľ nám hovorí, že akýkoľvek pokus o zavedenie niečoho moderného či sofistikovaného by bol jasný krok do záhuby. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 127173 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či majiteľ plánuje zvyšovať cenu.
  • Kedy dostaneš jedlo zadarmo a či ho musíš neskôr zaplatiť. 
  • Ako nám chutil vývar a koleno.
  • Ako je možné, že jedáleň už nevlastní pôvodný majiteľ.
Domov
Zdieľať
Diskusia