Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
8. decembra 2022, 9:30
Čas čítania 7:28
Martin Adam Pavlík

MMA zápasník Robo Pukač o boxerskom zápase s Marekom Bartlom: Budem presnejší a pohyblivejší (Rozhovor)

MMA zápasník Robo Pukač o boxerskom zápase s Marekom Bartlom: Budem presnejší a pohyblivejší (Rozhovor)
Zdroj: REFRESHER/Tomáš Gončár
ŠPORT BOJOVÉ ŠPORTY FIGHT NIGHT CHALLENGE MMA OKTAGON MMA ROBERT PUKAČ
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Vyspovedali sme „Diamantového čáva“ pred jeho boxerskou premiérou na treťom turnaji Fight Night Challenge.

Slovenský MMA zápasník Robert Pukač prezývaný Diamantový čávo si 27. decembra v Zoner Bobyhall v Brne vyskúša novú bojovú disciplínu. V boxerskom ringu sa pobije s bývalým kolegom z bratislavskej Oktagon Fighting Academy Marekom Bartlom. 

Pukač pre Refresher porozprával o tom, či bude tento zápas osobný, priblížil dôvody odchodu z prestížneho slovenského gymu aj kariérne ciele. Okrem iného prezradil, prečo odmietol lákavú finančnú ponuku z novej MMA organizácie. 

V Refresheri ti pravidelne prinášame zaujímavé články či rozhovory zo sveta bojových športov. Ak chceš podporiť rozvoj podobného obsahu, pridaj sa do klubu Refresher+. Okrem množstva benefitov, ktoré na teba čakajú, získaš neobmedzený prístup k prémiovým článkom.
Slovenský MMA zápasník Robert Pukač.
Slovenský MMA zápasník Robert Pukač. Zdroj: Refresher/Tomáš Gončár


Pred niekoľkými mesiacmi si odišiel z bratislavského gymu Oktagon Fighting Academy (OFA) spolu s ďalšími známymi zápasníkmi ako Rony Paradeiser, Tomáš Deák či Fero Fodor. Tvrdil si, že jedným z dôvodov boli naštrbené medziľudské vzťahy. Môžeš priblížiť, koho si tým myslel?

Nechcem vravieť konkrétne mená a nechcem na nikoho hádzať špinu. Jednoducho šlo o to, že sa tam formovala zlá energia a kolektív sa rozčlenil do viacerých skupiniek. Tá nechuť postupne vyvrcholila naším odchodom.

Mohol za to napríklad aj vznik novej bojovej organizácie na scéne či odlev zápasníkov práve do Real Fight Areny (RFA)?

Skôr to bol následok toho vzniku. Vznik novej organizácie ako taký mi nijako nevadil, ani odlev zápasníkov. Skôr mi prekážalo, že pozornosť v OFA sa začala upriamovať viac na boj v postoji než MMA. Nezhodli sme sa na istých tréningových metódach či princípoch boja a z toho vznikla atmosféra, pre ktorú sme si povedali, že tam už nechceme byť.

Máš ťažké srdce na svojho bývalého trénera Ilju Škondriča?

Nie. Nemám ťažké srdce na nikoho. To by som si len robil sám zle. Ja som človek, ktorý keď jednoducho niekde nie je spokojný, odtiaľ odíde. Nepociťujem voči nikomu z OFA žiadnu nenávisť ani nič podobné.

Ilju tento mesiac čaká aj boxerský zápas s Marpom. Kto podľa teba vyhrá?

Ťažko povedať. Ilja nie je primárne boxer, ale bude mať určite viac skúseností, čo sa týka zápasov. Marpa by som však úplne neodpisoval, keďže je pri chuti, pripravuje sa poctivo a má už za sebou nejaké boxerské zápasy. V každom prípade, favorizujem asi Ilju.

Dostal si aj ty ponuku zápasiť v RFA?

Áno, dostal.

Odmietol si ju?


Nemal som ani nad čím premýšľať. Oktagon to proste robí lepšie, stále napreduje, expanduje ďalej. Má väčšie meno, väčšiu sledovanosť. Kvalitatívne je niekde úplne inde. Takisto sa mi viac páči filozofia celej organizácie.

Je to predsa len primárne MMA organizácia, kým v RFA sa to člení na postojové zápasy a MMA zápasy. Ja som bol proste vždy MMA zápasník a chcem ním aj zostať. V RFA mi síce ponúkli pekné platové podmienky, ale chcel som ostať lojálny a z hľadiska istého kariérneho rastu či posúvania sa vpred mi to prišlo ako najrozumnejšia voľba.

Slovenský MMA zápasník Robert Pukač.
Slovenský MMA zápasník Robert Pukač. Zdroj: Refresher/Tomáš Gončár

Vráťme sa k zápasu s Christianom Jungwirthom z marca, v ktorom si po druhom kole nechcel pokračovať. Zachoval by si sa s odstupom času rovnako alebo by si dnes bojoval ďalej a „nevzdal to“?

Bolo to vyvrcholenie mojich emócií, mojich stavov. Keby som bol v tej istej chvíli v rovnakej situácii, asi by to bolo to isté. Alebo skôr myslíš, akoby som sa zachoval so svojím terajším tímom? Neviem na to úplne odpovedať.

Spýtam sa inak. Chcel by si s Jungwirthom odvetu?

Áno. Už sa aj niečo črtá.

Poďme k tvojmu bývalému kolegovi z OFA gymu Markovi Bartlovi, s ktorým sa pobiješ na Fight Night Challenge 27. decembra. Bude tento boxerský zápas osobný?

Celá OFA bude určite chcieť, aby Marek vyhral. Či chceme, alebo nechceme, všetci ho budú huckať a fandiť mu, aby to vyzeralo, že ja som spravil chybu, keď som odtiaľ odišiel. A tým sa to stane osobným. Ja to však beriem jednoducho a len ako svoju boxerskú premiéru a tak k tomu aj pristupujem.

Mám pocit, že sú okolo mňa ľudia, ktorí naozaj chcú, aby som sa niekam posunul, aby som bol lepší a aby som vyhrával. V OFA som sa už cítil iba ako akýsi produkt, z ktorého sú nejaké peniaze.

Ste s Markom kamaráti?

Keď sme boli v OFA, boli sme kamaráti, teraz by som povedal, že sme už len známi. Nestretávame sa vonku, iba občas na nejakom tréningu, napríklad BJJ. Stretli sme sa aj v Bratislavskej boxerni. Nešírime medzi sebou negatívnu energiu. Pozdravíme sa, prehodíme pár slov, ale nič viac. Nie sme blízki kamaráti. 

Predpokladám, že ste spolu v OFA neraz spárovali. Bude to v zápase výhoda alebo skôr nevýhoda?

Je to výhoda z toho hľadiska, že sa tak môžem lepšie pripraviť na jeho štýl, no na druhej strane aj on vie o mojich slabostiach a dokáže na to reagovať. 

Poďme si to teda rozobrať. Čo bude tvoja výhoda a na čo si budeš musieť dať v zápase najväčší pozor?

Marek je typ, ktorý určite pôjde dopredu, bude tlačiť, bude ma chcieť zatiahnuť do prestrelky. Bude sa chcieť tvrdo pobiť, bude agresívny. Moja výhoda bude zase to, že som pohyblivejší, presný a rozumný zápasník. Znie to ako klišé, ale bude to vlastne súboj štýlov. Pôjde o to, kto z nás si ten svoj dokáže lepšie presadiť.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa FIGHT NIGHT CHALLENGE3️⃣ (@fightnightchallenge)

Môžeme teda očakávať z tvojej strany taktickejší výkon? Nebudeš sa hrnúť do bezhlavých prestreliek?

Nebudem sa do nich určite hrnúť, ale zase nehovorím, že sa budem báť tvrdo sa pobiť. Jednoducho len viem, v čom som dobrý a čo budem musieť pre výhru spraviť. Plus, samozrejme, všetko komunikujem dôkladne so svojím boxerským trénerom a na jeho rady sa spolieham. Verím mu, keďže aj on má dobre napozeraný Marekov štýl a vie, ako naňho.

Kto mal pri sparingoch v OFA lepší box?

Je to ťažké takto zhodnotiť, pretože tie sparingy boli komplexné. Málokedy sme spárovali čisto v rámci boxu. Prevažne šlo o MMA sparingy, ktoré sú o niečom inom.

Kde momentálne trénuješ a ako sa fyzicky a psychicky cítiš?

Box trénujem najmä v bratislavskom Cvičisku a BJJ trénujem v Jiu-Jitsu Academy Bratislava. Ale chodím všelikde. V Bratislave nie je vôbec problém v tom, že by nebolo kde trénovať. Možností je veľa. Čo sa týka toho, ako sa cítim, určite oveľa lepšie. Som v mentálnej pohode.

Odporúčané
Najrýchlejšie ukončenie večera od Sulíka, potýčka v ringu aj Tlkanec, ktorý ukázal levie srdce v boji proti trom (Report FNC 6) Najrýchlejšie ukončenie večera od Sulíka, potýčka v ringu aj Tlkanec, ktorý ukázal levie srdce v boji proti trom (Report FNC 6) 21. apríla 2024, 1:10

Mám pocit, že sú okolo mňa ľudia, ktorí naozaj chcú, aby som sa niekam posunul, aby som bol lepší a aby som vyhrával. V OFA som sa už cítil iba ako akýsi produkt, z ktorého sú nejaké peniaze. Nemal som pocit, že by sa mne konkrétne niekto venoval a chcel, aby som sa zlepšoval.

Podpísal si s Fight Night Challenge zmluvu na viac zápasov?

Iba na jeden.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa FIGHT NIGHT CHALLENGE3️⃣ (@fightnightchallenge)

Vieš si v FNC predstaviť aj ďalší boxerský duel?

Viem. (smiech)

A vieš aj, s kým by to mohlo byť?

Nerád špekulujem dopredu a úprimne, nerozmýšľal som nad tým zatiaľ tak detailne, čiže neviem, kto by to mohol byť. No určite by som nechcel ísť s nejakým top boxerom, keďže by v tom bol viac doma. Bolo by to jeho remeslo. Keď už, určite by som chcel, aby ten človek robil iný bojový šport, napríklad MMA, ako je to aj pri zápase s Marekom.

A čo zápas s nejakou celebritou?

Keby to niekto zobral, tak by som bol iba rád. (smiech) 

Vo februári ťa uvidíme znova pod pravidlami MMA v Mníchove a v apríli zase v Bratislave. Môžeme očakávať toho istého Roba Pukača, ktorého sme videli v zápase s Janom Malachom? Teda toho, ktorý nabehol do klietky a všetko tak rýchlo vybavil?

Určite sa o to pokúsim. (smiech)


Pýtam sa, pretože práve v tom zápase si mal obrovskú chuť vyhrať, bol si nesmierne namotivovaný a odrazilo sa to aj na tvojom výkone v klietke. Aj si sa z tej výhry potom patrične radoval.

Áno, áno, ale podobne som sa cítil už aj v zápase s Tomášom Bolom tento rok. Aj keď som čakal iný priebeh zápasu, veľmi dobre som sa vtedy cítil a na to by som chcel najbližšie nadviazať.

Myslím si, že skôr či neskôr dôjde na meranie síl s Andrejom Kalašnikom. Aj ma párkrát vyzýval.

Aké sú tvoje ciele v rámci MMA do budúcna? Chcel by si sa prepracovať až k titulovej šanci?

Určite by som chcel, ale chce to ešte čas. Mám za sebou smolné, nie príliš šťastné obdobie, prešiel som si istým mentálnym prerodom a musím ísť na to teraz pekne postupne, pomaly. Mojím cieľom je momentálne v prvom rade dostať sa do životnej formy. Tá titulová šanca musí prísť ako dôsledok môjho progresu. Viem, že sa k opasku nedostanem inak než poctivými a skvelými výkonmi, takže na to sa sústredím.

Čo vravíš na minulotýždňový titulový zápas Davida Kozmu a Kaika Brita v Oktagone?

Moc dobré. Obaja tam nechali všetko. To sú zápasy, na ktoré je radosť sa pozerať.

S kým z top desiatky velterovej váhy rebríčka Oktagonu by si si chcel zmerať sily?

Myslím si, že skôr či neskôr dôjde na meranie síl s Andrejom Kalašnikom. Aj ma párkrát vyzýval. S ním si to viem predstaviť. S niektorými z top desiatky som už zápasil.

Trúfol by si si napríklad aj na Christiana Eckerlina, Bojana Veličkoviča či Leandra Silvu?

S Eckerlinom si to takisto viem predstaviť. V podstate so všetkými, ktorých si vymenoval, si to dokážem predstaviť, ale konkrétne s Eckerlinom som už mohol zápasiť. Ponúkli mi ho, ale odmietol som to, pretože to bolo narýchlo a mal by som málo času na prípravu. Predsa len, je to kvalitný borec a nechcel som to podceniť. No uvidí sa, ako to celé ešte dopadne, keďže budúci rok bude aj tá pyramída velterovej váhy Tipsport Gamechanger, kde budú zápasníci bojovať o milión eur.

Čo na tento projekt Oktagonu vravíš?

Je to super nápad, prelomový. Výherca za štyri zápasy dostane, myslím, 300-tisíc, čo je suma, ktorú tu ešte nikto v našich končinách zápasníkom neponúkol. Je to veľká vec.

MMA zápasník Robo Pukač.
MMA zápasník Robo Pukač. Zdroj: OKTAGON MMA

V Mníchove sa pobiješ s Rakúšanom Dominicom Schroberom, ktorý pre domácich MMA fanúšikov nie je príliš známy a je mimo rebríčka Oktagonu. Viacero ľudí sa asi pýta, prečo ti nedali niekoho práve zo spomínanej top desiatky rebríčka. Môžeš to nejako objasniť?

Ponúkli mi ho, tak som to vzal. Ten chlap je fakt dobrý, zápasí v dobrých organizáciách, čiže beriem to ako výzvu. Ak to zvládnem, budem si zase o niečo viac veriť. Zároveň chápem, že keď ide o turnaj v Mníchove, potrebujú tam dostať najmä nemecky hovoriacich zápasníkov, ktorí sú známi tamojšiemu publiku. Teším sa zároveň na to, že to bude inde než v Česku alebo na Slovensku. Už dlho som nebol nikde v zahraničí s pocitom, že ma tam nikto nepozná, a budem si to tam môcť odbúchať bez toho, aby odo mňa niekto niečo očakával.

Nebudeš teda cítiť taký tlak, ako cítiš bežne na domácej pôde?

Áno, presne tak.

A čo súper v Bratislave? Vieš už jeho meno?

Nie, zatiaľ neviem, kto to bude. Chcel som na ten apríl už spomínanú odvetu s Jungwirthom. Navrhoval som to Palovi Nerudovi, ale neviem, ako to bude s tou pyramídou, keďže aj Jungwirth v nej figuruje. A popravde neviem a ani sa nad tým nechcem teraz príliš zamýšľať, pretože ma dovtedy čakajú dva zápasy a na tie sa musím v prvom rade sústrediť. Nie som príliš poverčivý, ale nerád takto dopredu špekulujem. Predsa len, môže sa všeličo dovtedy stať.

Domov
Zdieľať
Diskusia