Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. decembra 2022, 12:30
Čas čítania 3:59
Tímea Krauszová

Vyskúšala som retinolový píling, ktorý má odstraňovať stopy po akné na tvári. Sľubuje veľa, no je naozaj účinný?

MÓDA KOZMETIKA A STAROSTLIVOSŤ O KOŽU SKRÁŠĽOVACIE PROCEDÚRY
Uložiť Uložené

Chemické pílingy sú už pomerne známe. Ako píling však môžeš použiť aj retinol, najmä v prípade, že ťa trápia vrásky alebo stopy po akné.

Jesenné a zimné mesiace sú ideálne na intenzívnejšie (alebo aj invazívnejšie) kozmetické a dermatologické ošetrenia. Ak ťa trápia fakt hlboké vyrážky, škvrny, jazvy, vrásky a celkovo nerovný povrch a tón pleti, toto obdobie je ideálne. Slnečného svitu je málo, a preto je riziko poškodenia kože oveľa nižšie než v lete.

Spomedzi povrchových riešení patria medzi intenzívnejšie chemické a retinolové pílingy. Oba fungujú na princípe exfoliácie, čiže ošúpu vrchnú vrstvu kože.

Pri chemických sa používajú kyseliny (zvyčajne kyselina mandľová, kyselina glykolová a kyselina citrónová, často aj v kombináciách) vo vyššej koncentrácii, než ti ponúkajú domáce séra a tonery. Pri retinolových je hviezdou večera práve retinol, teda silná a dermatologicky dobre preštudovaná forma vitamínu A.

Viac o kozmetike a estetických procedúrach si prečítaš v tejto sekcii článkov. Navštevujeme aj ambulancie plastických či kožných chirurgov a prinášame ti reportáže z najžiadanejších skrášľovacích procedúr na Slovensku. Ak chceš viac takéhoto obsahu, pridaj sa do klubu Refresher+

Chemický vs. retinolový píling

Retinolový píling spôsobuje rýchlejšie olupovanie a obnovu pokožky, vysvetlila pre Refresher majiteľka salónu IIVS Ivana Šiket. Okrem toho sa nemusí zmývať špeciálnym roztokom v salóne, s pílingom na tvári ideš domov a tam si ho zmyješ vodou v pohodlí domova. „Opakuje sa po dlhšom časovom intervale ako klasický chemický píling. Ideálny je pre klientov, ktorí sú časovo zaneprázdnení a nemajú čas na viacero ošetrení klasickým pílingom.“

Odporúčané
TOP 10 riaseniek, ktoré patria medzi najlepšie hodnotené na trhu. Za niektoré dáš len 10 eur TOP 10 riaseniek, ktoré patria medzi najlepšie hodnotené na trhu. Za niektoré dáš len 10 eur 21. marca 2024, 11:30

„Klasický“ chemický píling vníma kozmetička skôr ako kúru: opakuje sa niekoľkokrát počas sezóny (aspoň trikrát), postupne sa zvyšuje koncentrácia a výsledky uvidíš až po ukončení celej kúry. „Retinolový pomáha veľmi dobre už po jednom ošetrení na pigmentácie a reliéf. Dlhší čas pôsobenia zaručí väčší účinok.“ Aj preto sú retinolové pílingy drahšie, zvyčajne stoja dvojnásobok v porovnaní s chemickými.

Retinolový píling od Neostrata sľubuje, že ti po ňom zmiznú stopy po akné.
Retinolový píling od Neostrata sľubuje, že ti po ňom zmiznú stopy po akné. Zdroj: Neostrata

Príprava na píling

Oba druhy pílingov som absolvovala už minulý rok, v čase, keď som si stále liečila aj aktívne akné. Dnes chcem skôr minimalizovať stopy po ňom. Po konzultácii s kozmetičkou sme preto zvolili retinolový píling, ktorý je vhodnejší na dosiahnutie mojich cieľov. Pomôže mi dosiahnuť rovnejší povrch pleti, menej výrazné jazvy po akné a menej viditeľné škvrny po zápaloch. Podporuje aj tvorbu kolagénu, čo vedie k hladšej žiarivejšej pleti, a výsledok uvidím skôr (ideálne pre netrpezlivých ľudí).

Týždeň pred procedúrou som vysadila krém s retinolom na predpis a nebudem ho používať, až kým sa koža úplne nespamätá (zhruba dva týždne). Predpisový krém mi slúži najmä na udržanie vyrážok pod kontrolou, používam ho zhruba pol roka, no na staré jazvy po akné až tak dobre nefunguje. O pílingu som hovorila aj s kožnou lekárkou, ktorá mi ho odporučila. Najmä pri aktívnych vyrážkach a prebiehajúcej liečbe takúto konzultáciu odborníci odporúčajú.

Odporúčané
Kolagén je pre tvoju pleť dôležitejší, ako si možno myslíš: Ako súvisí s vráskami a prečo ho pravidelne dopĺňať? Kolagén je pre tvoju pleť dôležitejší, ako si možno myslíš: Ako súvisí s vráskami a prečo ho pravidelne dopĺňať? 27. februára 2024, 12:00

Okrem toho som nepoužívala žiaden exfoliant už týždeň pred ošetrením a pripravila som sa zásobami krémov s ochranným faktorom proti UV žiareniu. Nechcem vyhadzovať čas a peniaze na zbavovanie sa pigmentových škvŕn a prvých vrások a potom im dať šancu znovu sa objaviť len preto, že neberiem UV žiarenie vážne. Okrem toho som používala len hydratujúci čistiaci gél, hydratujúci esenciu, sérum s centellou a jednoduchý hydratačný krém.

Neostrata ProSystem Retinol Peel
Obsahuje 3 % retinolu, patentovanú látku na stimuláciu tvorby kolagénu, upokojujúce a antioxidačné látky. Okrem tváre sa môže použiť aj na ramená, chrbát či hrudník.

Cena jednej aplikácie: 50 – 80 € v Bratislave, odporúčajú sa aspoň 2 – 3 opakovania v cca mesačných rozstupoch.

Najskôr necítiš nič, po pár dňoch začne šúpanie

Ak na kozmetiku chodíš pravidelne, prekvapí ťa, ako krátke je ošetrenie pílingom. Po vyčistení a vydezinfikovaní kože sa rovno aplikuje na suchú kožu.

Pocitovo je trochu mastný a spočiatku má silnú vôňu (trochu ako alkohol?), no zhruba po dvoch minútach ju už nevnímam. Nič ma neštípe ani nepáli, v salóne si však 10 minút poležím, pre istotu. Keďže sa nedostaví negatívna reakcia, môžem ísť domov.

Vľavo pred ošetrením, vpravo po aplikácii pílingu. Celá návšteva salónu trvala možno 25 minút, okrem jemného čistenia a aplikácie pílingu sme nič iné nerobili.
Vľavo pred ošetrením, vpravo po aplikácii pílingu. Celá návšteva salónu trvala možno 25 minút, okrem jemného čistenia a aplikácie pílingu sme nič iné nerobili. Zdroj: Refresher/Tímea Krauszová

Vyzerám mastne, no inak celkom normálne, bez začervenania. Toto je výhoda oproti pálivým chemickým pílingom, ktoré si tak trochu treba odtrpieť a pri ktorých ešte aspoň pol dňa budú všetci vedieť, že som niečo na pleti mala.

Odporúčané
Môžeš sa zbaviť akné za jeden deň? Dermatologička radí, ako zmierniť vzhľad akné čo najrýchlejšie Môžeš sa zbaviť akné za jeden deň? Dermatologička radí, ako zmierniť vzhľad akné čo najrýchlejšie 22. februára 2024, 9:00

Zmývam si ho približne o sedem hodín a zvyšok víkendu si naň ani nespomeniem. Dva dni po aplikácii si však všimnem začínajúce sa šúpanie. Koža okolo úst a nosa ma začína svrbieť, a keď si ju pretriem (hoci len bruškom prsta), kúsok kože som si tým vždy zrolujem.

Kúsky kože na vankúši

V priebehu nasledujúcich dní sa svrbenie po tvári presúva: z nosa na čelo, postupne aj cez líca až po okraje tváre. Tam, kde ma práve koža svrbí, sa objavujú aj šupinky. Sprevádza to aj pocit pnutia, a to napriek tomu, že mám mastnú pleť. Najmä koža okolo očí a pier je extra napnutá, mám nutkanie pridávať si hydratačný krém aj počas dňa.

Prvé šupinky sa objavili v okolí pier – tie aj napriek štedrým vrstvám vazelíny ostali suché celý týždeň po pílingu. Šúpanie však bolo viditeľné najmä zblízka.
Prvé šupinky sa objavili v okolí pier – tie aj napriek štedrým vrstvám vazelíny ostali suché celý týždeň po pílingu. Šúpanie však bolo viditeľné najmä zblízka. Zdroj: Refresher/Tímea Krauszová

Koža sa na tretí a štvrtý deň šúpe intenzívnejšie, akékoľvek pošúchanie tváre vedie k ďalšiemu odlupovaniu. Ráno si pár malých kožných guľôčok nájdem aj na vankúši. Okrem obočia a tekutého rozjasňovača som mejkap od tretieho dňa používať nemohla, zvýraznilo by to šupinky (a natieranie produktov by šúpanie len zhoršilo). Ešte aj to obočie sa začalo na štvrtý deň šúpať.

Odporúčané
Funkčné aktívne látky, 100 % prírodné zloženie a udržateľné obaly. Toto je dôvod, prečo si zamiluješ českú kozmetiku LOBEY Funkčné aktívne látky, 100 % prírodné zloženie a udržateľné obaly. Toto je dôvod, prečo si zamiluješ českú kozmetiku LOBEY 2. februára 2024, 14:00

Nie je to však také desivé ako lekárske pílingy. Žiadne veľké kusy kože mi nikde netrčali, počas celého týždňa po pílingu som vyzerala len trochu vysušene. Ešteže je december, mohla som sa tváriť, že som sa vrátila z víkendu na lyžiach a vyštípala ma zima.

Na tretí a štvrtý deň sa už šúpanie nedalo ignorovať, najmä na brade. Šupiny v okolí očí a na okrajoch tváre sa často zotreli (napríklad šálom, vankúšom) a nepodarilo sa mi ich odfotiť včas. Vyzerali však podobne ako tie na brade.
Na tretí a štvrtý deň sa už šúpanie nedalo ignorovať, najmä na brade. Šupiny v okolí očí a na okrajoch tváre sa často zotreli (napríklad šálom, vankúšom) a nepodarilo sa mi ich odfotiť včas. Vyzerali však podobne ako tie na brade. Zdroj: Refresher/Tímea Krauszová

Samotné svrbenie či šúpanie nie je nepríjemné, vnímam ho len z času na čas. Trvalo však celé štyri dni.

Posledná fotka vznikla na šiesty deň. Šúpanie takmer prestalo a pleť vyzerá trochu zdravšie a jasnejšie. Príjemne ma prekvapili čistejšie a menej viditeľné póry.

Ani píling nepremôže silu menštruačných cyklov, takže hormonálnym vyrážkam na tvári som sa nevyhla, ale zo skúseností viem, že po nich o pár dní neostane ani stopa. Tento píling bol prvý v tejto sezóne, no zrejme nie posledný. Najmä v porovnaní s predošlým rokom je efekt veľmi viditeľný.

retinol píling
Zdroj: Refresher/Tímea Krauszová

Keďže je to už moja druhá zima v sprievode pílingov, vedela som, čo očakávam, a to sa aj naplnilo. Pre lepší efekt na staré jazvy však zrejme budem musieť siahnuť po lepšej zbrani. Horúcke mikroihličky by to možno dokázali.

Domov
Zdieľať
Diskusia