Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
2. decembra 2022, 8:30
Čas čítania 1:47
Tímea Krauszová

Ovplyvňuje vyšší počet sexuálnych partnerov tvoju šancu na manželstvo? Vedci poznajú odpoveď

ZAUJÍMAVOSTI SEXUALITA VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Vedci skúmali, či existuje súvis medzi celkovým počtom sexuálnych známostí a pravdepodobnosťou, že človek uzavrie manželstvo.

Výskum dvoch amerických vedcov ukázal, že počet sexuálnych partnerov má vplyv na pravdepodobnosť uzavretia manželstva. Podľa PsyPostu je tento vplyv iba krátkodobý a celkový počet partnerov za celý tvoj život tvoju šancu na manželstvo nijako neovplyvňuje.

Výsledky výskumu publikovali profesor Nicholas H. Wolfinger a profesor Samuel L. Perry v časopise Social Science Research.

Vstupujú ľudia do manželstva menej, lebo sex nájdu aj mimo neho?

Sex je lacný, a preto už ľudia nemajú dôvod vstupovať do záväzných vzťahov a do manželstva. Takto znel argument sociológa Marka Regnerusa, ktorý vo svojej knihe Cheap Sex (lacný sex) povedal, že ľahká dostupnosť pornografie a nezáväzného sexu sú priamo zodpovedné za klesajúci počet uzavretých manželstiev. Wolfinger a Perry chceli túto teóriu vedecky overiť, keďže Regnerus ju nepodložil dôkazmi.

Využili k tomu dáta z dvoch veľkých národných prieskumov. Jeden z nich bol americký národný prieskum o raste rodiny so vzorkou takmer 30-tisíc žien. Dáta boli zozbierané v rokoch 2002 až 2015 a merali faktory, ktoré ovplyvňujú tehotenstvo či zdravie žien.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Vedci zistili, že ženy s nižším počtom partnerov sa vydávali vo väčšej miere. Zatiaľ čo 95 % žien, ktoré mali iba jedného mimomanželského sexuálneho partnera, sa vydali do štyridsiatky, 67 % žien s viac ako desiatimi partnermi sa stihli vydať do rovnakého veku. Tieto dáta však mali isté obmedzenia, nebolo z nich možné jednoznačne tvrdiť súvislosť medzi vyšším počtom partnerov na mimomanželský sex a pravdepodobnosťou na manželstvo.

Do úvahy preto vzali 17 prieskumov národnej štúdie mládeže. V rámci nej robili rozhovory s obrovskou vzorkou dospievajúcich ľudí v roku 1997 a odvtedy s nimi rozhovory opakovali najskôr ročne, od roku 2011 každý druhý rok. Vzorka v poslednom rozhovore zahŕňala 4 598 mužov a 4 377 žien.

Vďaka týmto dátam Wolfinger a Perry zistili, že nižšia pravdepodobnosť na manželstvo súvisela s počtom sexuálnych partnerov iba krátkodobo. Ak majú ľudia viac ako jedného partnera za posledný rok, tak im to zníži šance na manželstvo. Rovnaký efekt má, ak minulý rok žiadneho partnera nemali.

Ale počet sexuálnych známostí za celý život štatisticky nijako nesúvisí s tým, či človek napokon uzavrie manželstvo. Tvoje nedávne sexuálne správanie teda vplyv na manželstvo majú, ale celá sexuálna história nie.

„Budúci manželia či manželky možno majú rozsiahly sexuálny životopis, ale až budú pripravení uzavrieť manželstvo, stanú sa monogamnými,“ píšu autori štúdie v závere. Dodávajú, že väčšina občanov USA preferujú dlhodobé vzťahy so záväzkami a ich výskum zároveň popiera, že by sa ženy s väčším počtom partnerov stali v dôsledku toho menej príťažlivými pre potenciálnych budúcich partnerov.

Odporúčané
Ako dosiahnuť orgazmus stláčaním stehien? Prečítaj si o syntribácii, netradičnej masturbačnej technike Ako dosiahnuť orgazmus stláčaním stehien? Prečítaj si o syntribácii, netradičnej masturbačnej technike 24. apríla 2024, 18:30

Podľa nich niektorí ľudia jednoducho majú obdobia, keď majú len mimomanželský sex, ale tie nijako nevylučujú, že sa v budúcnosti usadia a uzavrú manželstvo. Okrem toho istá skupina ľudí do manželstva nikdy nevstúpi, podľa vedcov ide o zanedbateľné číslo.

Domov
Zdieľať
Diskusia