Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. decembra 2022, 16:01
Čas čítania 1:25
Daniel Mikolášik TASR

FOTO: Rekonštrukcia SNG je po 7 rokoch hotová. Prerábka stála vyše 75 miliónov eur, pozri si výsledok

KULTÚRA SLOVENSKÍ UMELCI SPRÁVY Z DOMOVA STAVBY A REKONŠTRUKCIE UMENIE VIZUÁLNE UMENIE VÝTVARNÉ UMENIE
Uložiť Uložené

Zrekonštruovanú Slovenskú národnú galériu otvoria v nedeľu 11. decembra.

Zrekonštruovanú Slovenskú národnú galériu otvoria v nedeľu 11. decembra. Po viac ako 20 rokoch od stanovenia nevyhnutnosti rekonštruovať SNG a takmer siedmich rokoch od začatia prác je kultúrny stánok pripravený na otvorenie.


„Počas otváracieho dňa si budú môcť návštevníci užiť celodenný program, dve úvodné výstavy, špeciálny projekt diel v architektúre a, samozrejme, nadýchať sa jedinečnej novoty, na ktorú sme všetci čakali,“ uviedla generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá. Rekonštrukciu národnej zbierkotvornej inštitúcie označila za historickú chvíľu nielen pre SNG, ale i celú krajinu.

„Je to najväčšia kultúrna stavba, ktorú sme začali a dokončili po revolúcii,“ zdôraznila. Poďakovala sa všetkým, ktorí sa o dielo zaslúžili. Ministerka kultúry Natália Milanová vidí v obnove a opätovnom sprístupnení SNG unikátny počin s obrovským prínosom pre umeleckú obec a všetkých milovníkov vizuálneho umenia.

Anketa:
Páči sa ti SNG v novom šate?
Áno
Nie
Áno
70 %
Nie
30 %

„Opätovne nadobúdame monumentálne reprezentatívne priestory, ktoré si naše umenie zaslúži,“ dodala. Zmluvu na rekonštrukciu SNG podpísali na konci roka 2015, obnova sa diala podľa víťazného návrhu architektov Martina Kusého a Pavla Paňáka.

„Našou snahou bolo vytvoriť autentické dielo, v ktorom sú skĺbené štyri posledné storočia architektúry, priestory pre modernú prevádzku inštitúcie a prezentáciu našej výtvarnej kultúry,“ povedal Paňák.

SNGSNGSNGSNG
Zobraziť galériu
(12)

Prerábka štát vyšla cez 75 miliónov eur

Rekonštrukcia dosiahla výšku 75,5 milióna eur s DPH, investícia do interiéru bola vo výške 3,45 milióna eur s DPH. Pôvodne boli práce naplánované na 36 mesiacov. Harmonogram sa niekoľkokrát menil z rôznych dôvodov – najmä v dôsledku odhalení nových konštrukčných skutočností a nevyhnutných zmien v postupe stavebných prác.

Rekonštrukcia zahŕňala niekoľko budov a verejných priestorov a rieši celý rozsiahly areál na brehu Dunaja. Nová SNG ostane v tomto roku otvorená do 21. decembra. „Po novom roku bude galéria vzhľadom na veľkosť a potrebu zabezpečenia plynulej prevádzky fungovať na základe regulovaných vstupov – individuálnych prehliadok budovy a výstav, na ktoré sa budú môcť návštevníci prihlásiť,“ informovala Klára Hudáková z oddelenia marketingu a tvorby programov SNG.


Novými priestormi SNG návštevníkov prevedie úvodná výstava Prológ 12 farieb reality. Prostredníctvom netradičného spojenia diel z rôznych historických období majú návštevníci získať pohľad na pestrosť zbierok SNG.

K prvým aktivitám v novej SNG patrí tiež projekt Monumentálky, spájajúci sochy a diela úžitkového umenia, rovnako interaktívna výstava Prečo (ume)nie, odpovedajúca na najčastejšie otázky, spojené s umením.

Domov
Zdieľať
Diskusia