Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Braun.
7. decembra 2022, 11:00
Čas čítania 4:39
Sponzorovaný obsah

Žiletky sa používali ako prevencia proti všiam. Spoznaj ďalšie drastické procedúry odstraňovania chĺpkov

Žiletky sa používali ako prevencia proti všiam. Spoznaj ďalšie drastické procedúry odstraňovania chĺpkov
Zdroj: Braun
MÓDA HOLENIE
Uložiť Uložené

Neuveríš, ako sme dostali k dnešným bezbolestným spôsobom odstraňovania chĺpkov.

Žiletky, holiace strojčeky, voskové pásky, laser či domáce IPL. Spôsobov, ako sa zbaviť nežiaducich chĺpkov, je v súčasnosti mnoho a vyberie si skutočne každý. Ochlpenie si však odstraňovali už ľudia v staroveku. Vtedy však nemali k dispozícii moderné vychytávky, a tak si museli vystačiť s horúcou lampou alebo popolom, čo často končilo popáleninami a poranením pokožky. Prečítaj si, ako sa vyvíjali trendy v pánskom a dámskom holení naprieč vekmi.

Holiť či neholiť?

Hladká pokožka bez chĺpkov je dnes u žien aj mužov v podstate hygienickým štandardom. Ale nie vždy to tak bolo.Trendy v holení a neholení sa v priebehu storočí zásadne menili. Hoci sú chlpy v určitých partiách stále mimo spoločenskej normy, začínajú sa objavovať názory, ktoré propagujú prírodný vzhľad.

O to, či je lepšie nechať si prírodné ochlpenie alebo sa ho zbaviť, sa sporia aj odborníci. Jeden z pohľadov uprednostňuje chlpy v podpazuší a intímnych partiách ponechať, pretože vytvárajú zápach, ktorý je podmienkou prirodzenej reprodukcie. Druhý pohľad však hovorí, že sa ľudia s vyholenými genitáliami cítia sebavedomejší a krajší. Objavuje sa dokonca názor, že mužské intímne partie vyzerajú po oholení väčšie.

podpaží, holení
Zdroj: Pixabay/nicolagiordano

Zástancov hladkej pokožky je však stále viac ako tých, ktorí preferujú prirodzené ochlpenie. V dnešnej dobe nám navyše odstraňovanie chĺpkov uľahčujú moderné technológie. Od nebezpečných stredovekých metód sme sa dostali až k populárnym IPL technológiám, ktoré sú bezbolestné, pohodlné a predovšetkým dlhotrvajúce.

IPL prístroj Braun Silk-Expert Pro 5 zaručí hladkú pokožku až na 6 mesiacov a prvé výsledky vidieť už po 4 týždňoch používaniach. Vďaka systému na rozpoznanie odtieňa pleti a trom režimom citlivosti na zníženie intenzity svetla je šetrný k pokožke. Nastaviteľné hlavice umožňujú pohodlné ošetrenie na tvári, v podpazuší aj v oblasti bikín. A keby náhodou nesplnil očakávania, je možné ho do 60 dní vrátiť a dostať späť plnú sumu.

nakupuj braun silk-expert pro 5

IPL nie je len ženská záležitosť, čoraz obľúbenejší je aj u mužov. Tí však stále preferujú holiace strojčeky a zastrihávače, s ktorými si doma upravia fúzy tak, aby vyzerali ako z barber shopu. Súčasťou holiaceho strojčeka Braun Series 9 Pro je zastrihávač, ktorý si poradí s rôznymi typmi fúzov, takže nie je potrebné žiadne miesta holiť opakovane. Je vybavený čistiacou stanicou SmartCare Center, ktorá strojček hygienicky vyčistí, premaže reznú hranu, vysuší a dobije. Vďaka nabíjaciemu puzdru PowerCase ho možno pohodlne používať aj tam, kde nie je elektrina. S týmito technológiami je pre nás na rozdiel od ľudí, ktorí žili v dávnych dobách, úprava chĺpkov a fúzov vlastne radosť.

nakupuj braun series 9 pro
braun, holicí strojek
Zdroj: Braun

Za hladkú kožu sa platilo krvou

Ľudia v praveku síce ešte nemali IPL technológiu, ale ak si predstavuješ, že chodili zarastení ako mamuty, vyvedieme ťa z omylu. Jaskynné maľby ukazujú, že si pravekí ľudia skracovali fúzy pomocou pazúrikov a lastúr. Dôvodom však nebol ich vzhľad, ale rituálne úkony.

Vo veľkom sa začalo s odstraňovaním chĺpkov v starovekom Egypte, kde malo holenie estetický aj hygienický význam a ľudia s ochlpením sa považovali za nečistých. Faraóni a príslušníci vyššej spoločnosti sa zbavovali chlpov po celom tele s výnimkou mihalníc, obočia a faraónskej briadky. Používali na to bronzové britvy a vosk pripravený z cukru.

egypt, starovek
Zdroj: Unsplash/British Library

Trochu ostrejšie metódy volili v starovekom Grécku, kde bola hladká pokožka výsadou kurtizán a dám z vyššej spoločnosti. Za krásu však ženy platili doslova vlastnou krvou. Prebytočné chĺpky sa nebáli spáliť lampou či horúcim popolom. Muži na tom neboli o nič lepšie. Bez krvi sa totiž nezaobišla ani návšteva lazobníka, ktorý starodávnou železnou britvou často zákazníkov porezal.

O niečo miernejšie metódy používali dámy v starovekom Ríme. Chĺpky odstraňovali pomocou starodávnej pinzety a špeciálnych krémov, ktoré obsahovali živicu a podivné prísady ako kozia žlč alebo netopieria krv.

Prvá žiletka a vplyv vojny na ľudské ochlpenie

Ďalší veľký zvrat v oblasti holenia prinieslo 18. storočie. V roku 1760 vynašiel francúzsky holič Jean Jacques Perret prvý holiaci strojček. O 84 rokov neskôr americký lekár Felix Gouraud namiešal prvý moderný depilačný krém, ktorý pomáhal odstrániť chĺpky z čela, pod nosom a na rukách. Fľaštička stála jeden dolár, čo na vtedajšie pomery predstavovalo zhruba čiastku päťsto korún.

Najväčšie zmeny sa však udiali na začiatku dvadsiateho storočia. V roku 1901 podal podnikateľ Kimg Cap Gillette návrh na schválenie patentu na prvú jednorazovú žiletku, ktorá sa o dva roky neskôr stala obrovským hitom.

žiletka
Zdroj: Unsplash/Hamid Roshaan

V tom čase bolo holenie výhradne výsadou mužov. Návšteva holiča sa u nich dokonca považovala za znak akéhosi spoločenského postavenia. Keď v roku 1915 uzrela svetlo sveta prvá dámska žiletka, nestretla sa s úspechom. Ženy sa ju hanbili kupovať, aby si o nich spoločnosť nepomyslela niečo zlé.

Tabu sa podarilo zlomiť v období prvej svetovej vojny, keď žiletky zažili svoj najväčší rozmach. Používali sa ako prevencia proti všiam a hmyzu, ktorý sa množil medzi vojakmi v zákopoch. Vďaka masívnej reklame razom žiletka nechýbala v kúpeľni žiadneho džentlmena. A práve tam ich, spočiatku tajne, začali používať aj ženy.

Najprv si začali holiť podpazušie, čo má na svedomí hlavne časopis Harper's Bazaar. V roku 1915 vytlačil na titulku fotku ženy v šatách bez rukávov s oholeným podpazuším a nastavil tak nový štandard v starostlivosti o ženské telo.

A kde sa vzal trend holenia nôh? Za hladké nôžky môže druhá svetová vojna. Než vypukla, schovávali dámy chĺpky pod nylonové pančuchy. Vo vojnovom období však nylon používala armáda na výrobu padákov a na módne výstrelky už nezostával. Riešením boli tekuté pančuchy, tie však držali iba na hladko oholených nohách. Svoj podiel na tom rozhodne mal aj trend väčšieho odhaľovania a rozmach krátkych sukní.

žiletka, holení
Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska

Od depilácie k bezbolestnému odstraňovaniu chĺpkov

S emancipáciou a príchodom hippies v 70. rokoch sa objavovali hnutia, ktoré vyzývali ženy, aby sa prestali holiť a prevzali tak opäť vládu na svojím telom. Z hladkej pokožky sa však stal štandard, ktorý trvá dodnes. Koncom 20. storočia sa k podpazušiu a nohám pridali aj ženské intímne partie. Pomohol tomu aj populárny seriál Sex v meste, kde hlavná hrdinka podstúpila brazílsku depiláciu. Následne tento hit podporili Gwyneth Pattrow, Victoria Beckham a ďalšie celebrity.

Túto bolestivú technológiu nahradili lasery a IPL technológie, ktorými sa dá dosiahnuť bez bolesti ešte lepší efekt. IPL epilátor Braun Silk-Expert Pro 5 ti v pohodlí domova pomôže dosiahnuť dokonale hladkú pokožku v rôznych partiách. Nahradil tak mnohé a kedysi bolestivé návštevy salónov. Stačí ho použiť štyrikrát do mesiaca a uvidíš prvé výsledky. Vďaka funkcii rozpoznávania tónu pokožky prispôsobuje záblesky tak, aby bolo odstraňovanie chĺpkov čo najbezpečnejšie a najúčinnejšie. Vďaka viacerým hlaviciam si poradí s intímnymi partiami, oblasťou bikín, nohami, ale aj tvárou, chrbtom či podpazuším. Je preto vhodný nielen pre ženy, ale aj mužov.  

braun IPL
Zdroj: Braun

Mužské tradície v odstraňovaní fúzov boli v priebehu storočí trochu stabilnejšie. Svoj zvyk chodiť s upravenými fúzmi si páni ponechali až dodnes. K starostlivosti o tvár sa im však pridalo aj holenie intímnych partií, hrude a chrbta, výnimkou nie sú ani oholené pánske nohy. 

Ako šiel čas s trendmi v odstraňovaní chĺpkov:

  • pravek – vytrhávanie fúzov pomocou lastúr a pazúrikov
  • staroveký Egypt – cukrový vosk a prvé bronzové britvy
  • 1760 – vynález prvého holiaceho strojčeka
  • 1844 – prvý moderný depilačný krém
  • 1902 – prvá žiletka na trhu
  • 1980 – brazílska depilácia
  • 1990 – laserová depilácia
  • 2000 – IPL na domáce použitie
Domov
Zdieľať
Diskusia