Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
29. novembra 2022, 15:20
Čas čítania 0:54
Adéla Ježková

„Gaslighting“ je slovom roka. Vieš, čo znamená?

„Gaslighting“ je slovom roka. Vieš, čo znamená?
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů
ZAHRANIČIE DOMÁCE NÁSILIE RODOVO PODMIENENÉ NÁSILIE
Uložiť Uložené

Vyhľadávanie tohto slova počas roka stúplo o viac ako tisíc percent.

Gaslighting je nenápadná technika manipulácie, ktorej cieľom je získať nad životom druhej osoby úplnú kontrolu. Človek postupne, a často dlhodobo, podkopáva dôveru obete vo vlastnú schopnosť rozlišovať pravdu od lži, dobro od zla alebo realitu od predstavy. Tak aby sa obete cítili ako „blázni“. 

Gaslighteri a gaslighterky manipulujú ich realitou a obete sa od nich nevedomky stávajú patologicky závislé. Ako manipuláciu rozoznať a ako sa proti nej brániť, sme detailne opísali v tomto článku.

Gaslighting je nehmatateľný. Keď vám niekto nadáva alebo vás zamyká doma, tak to môžete pomenovať ľahšie. Nie je to rovnaké, ako keď niekto spochybňuje vašu realitu, vás, vaše duševné zdravie alebo vašu kapacitu zvládať každodenné veci.

ROSA – centrum pre ženy v Českej republike

Záujem o slovo gaslighting stúpol o viac ako tisíc percent

Manipulačná technika sa zároveň podľa amerického slovníka Merriam-Webster stala slovom roka 2022. Počet vyhľadávaní pojmu na výkladovom webe vzrástol v tomto roku o 1740 %, uvádza denník The Guardian. A nielen to, slovo gaslighting sa tam vyhľadávalo každý jeden deň tohto roka.

Odporúčané
Jedna mala 17, druhá len 12 rokov. Slovenky otvorene hovoria o následkoch sexuálneho násilia Jedna mala 17, druhá len 12 rokov. Slovenky otvorene hovoria o následkoch sexuálneho násilia 25. novembra 2023, 14:30

„Je to slovo, ktoré sa v anglickom jazyku rozšírilo tak rýchlo, a najmä v posledných štyroch rokoch, že mňa a mnohých z nás vlastne prekvapilo,“ povedal hlavný editor slovníka Peter Sokolowski.

Spoločnosť Merriam-Webster vyberá slovo roka výhradne na základe svojich dát, teda podľa najčastejších vyhľadávaní. Na ďalších priečkach sa umiestnili slová oligarcha, omikron, kodifikovať, LGBTQIA, vnímajúci (sentient) či ílovitý (loamy).

Domov
Zdieľať
Diskusia