Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. novembra 2022, 14:30
Čas čítania 3:38
Tímea Krauszová

Plačúca Selena Gomez ide donaha v najúprimnejšej spovedi o vzťahoch a kariére. Takýto dokument o celebrite si ešte nevidel

FILMY A SERIÁLY DOKUMENTÁRNE FILMY A SERIÁLY MY MIND & ME (DOKUMENTÁRNY FILM) SELENA GOMEZ
Uložiť Uložené

Dokumentárny film My Mind & Me vyšiel 4. novembra na Apple TV+.

Selena Gomez pôsobí vyčerpane, hoci je krátko po zobudení. Má neprítomný pohľad, nevníma poriadne ani to, aký mejkap alebo účes jej robia, a rozhovory s novinármi ju skôr iritujú. Toto je strata času, vraví 30-ročná speváčka a herečka Selena Gomez po skončení jedného rozhovoru s novinárkou v dokumentárnom filme. Premáha sa pri stretnutiach s fanúšikmi, na ktorých jej záleží, no inak má väčšinu času slzy v očiach a rozochvený hlas.

Nový dokumentárny film My Mind & Me, ktorý vyšiel 4. novembra na Apple TV+, zobrazuje scény z promo akcie (sieť rozhovorov mala podporiť jej novú pieseň Lose You To Love Me) spolu s mnohými ďalšími intímnymi zábermi na fyzické aj mentálne utrpenie mladej hviezdy. Séria rozhovorov pre rádiá, televízie a tlač obsahovala aj množstvo trápnych a povrchných otázok.

My Mind & Me, Selena Gomez
Zdroj: Apple TV+/My Mind & Me

Film mapuje posledných šesť rokov jej života a za 90 minút ťa prevedie svetom temných myšlienok, bolestí a úzkostí celebrity, ktorá je pod svetlom reflektorov už od detstva. Vynecháva však úspechy, ktoré herečka a speváčka v posledných rokoch zaznamenala: v roku 2020 predstavila kozmetickú firmu Rare Beauty a zahrala si vo viacerých filmoch.

Po dokumentárnych filmoch o Taylor Swift či Billie Eilish sa možno na prvý pohľad zdá, že aj Selena sa chce zviesť na vlne dobre zostrihaných filmov, ktoré jej pridajú na sláve. Už od prvej minúty je však jasné, že režisér Alek Keshishian (Madonna: Truth or Dare) mal o dokumente trochu inú predstavu.

Cieľom bolo priblížiť mentálny stav speváčky za posledné roky. Ukazuje ti život mladej ženy, ktorej diagnostikovali úzkosti, depresiu, bipolárnu poruchu a aj lupus, autoimunitné ochorenie, pre ktoré v minulosti absolvovala transplantáciu obličiek.

Všetky problémy pritom šťavnato rozoberali médiá, ktoré sa roky nevedeli odpútať od predstavy, že Selena je len priateľkou Justina Biebera a detskou hviezdičkou. Rozchod a zlomené srdce, hľadanie vlastnej identity a taktiež pátranie po zmysle života z nej však robia viac než len bývalú Disney herečku.

Úzkostné stavy a spackané vystúpenia v dokumente o hviezdach len tak neuvidíš

Prístup tvorcov k filmu je surovo úprimný. K dispozícii mali speváčkine súkromné denníky, z ktorých sama číta úryvky. Často píše, že takto nevládze žiť, že nevie nájsť silu pokračovať ďalej. Kamera zas zachytila niekoľko silných momentov, ktoré by máloktorá celebrita chcela zverejniť.

Celý dokument je veľmi dynamický, strieda Selenine aktuálne výroky s citátmi zo starých denníkov a ukazuje dojímavé momenty z jej života. Stretnutia so starými priateľmi či s fanúšikmi jej dodávajú silu, rozhovory s novinármi či útek pred paparazzami ju vyčerpávajú. Hudbu tvoriť chce, ale nevládze.

V roku 2014 jej diagnostikovali lupus a v priebehu rokov prechádzala terapiou a rôznymi liečeniami nielen pre toto ochorenie, ale aj na zvládanie úzkostí a depresie. Časť dokumentu sa sústreďuje na koncertné turné v roku 2016 k albumu Revival, ktorý mal nadobro ukončiť jej éru Disney speváčky a predstaviť ju svetu ako samostatnú a silnú ženu.

My Mind & Me, Selena Gomez
Zdroj: Apple TV+/My Mind & Me

Médiá však nedokázali Selenu oddeliť od jej rozchodu s Bieberom a okrem boľavého srdca ju prenasledovali panické záchvaty a úzkosti z toho, či vyzerá dosť dospelo a žensky a či sa niekedy zbaví nálepky detská hviezda.

Nočné mory, záchvaty a depresia ju napokon po 55 vystúpeniach donútili turné ukončiť predčasne a začať s psychiatrickou liečbou. V dokumente uvidíš to, čo nasledovalo potom, a ako postupne našla silu znovu tvoriť hudbu a pracovať.

Do psychiatrickej liečebne sa znovu vráti o pár rokov neskôr, keď jej diagnostikujú bipolárnu poruchu.

Prekvapujúcou je scéna, v ktorej sa jej nedarí dobre zaspievať novú pieseň Lose You To Love Me. Pri príprave na vystúpenie s novým singlom na odovzdávaní hudobných cien AMA v roku 2019 spieva falošne a nevie sa uvoľniť, zjavne prežíva úzkostné stavy, no ani vtedy nepožiada kameramanov, aby prestali natáčať.

Tesne pred vystúpením zažila psychické zrútenie a hoci sa na pódium postavila, nešlo o jej najlepšie vystúpenie – čo jej neskôr dali kritici vyžrať. Selena zlyhanie odôvodňuje tým, že síce do piesne vložila svoje emócie, to neznamená, že je rana zahojená a už ju to nebolí.

My Mind & Me, Selena Gomez
Zdroj: Apple TV+/My Mind & Me

Uvoľniť sa a chvíľu myslieť na iné veci dokáže až počas výletu do Kene, kde pracovala ako dobrovoľníčka v charitatívnej organizácii, s ktorou spolupracovala. Tam mala pocit, že aj jej práca a vplyv majú zmysel, pretože ich vie použiť na dobré veci. V dokumente opakovane hovorí o filantropii ako o svojej budúcnosti a zjavne pátra po pocite naplnenia, ktorý získava pri dávaní.

Dávanie a charita ti však úspech nezabezpečia a Selena sa po pár dňoch musí vrátiť do reality.

Keshishianovi sa podarilo vytvoriť dokument, ktorý sa viac sústreďuje na vytvorenie súcitu so speváčkou než na nejakú reklamu na jej osobu. Bez pozlátky ukazuje jej bolesť (fyzickú aj psychickú), necháva ju hovoriť o samovražedných myšlienkach, o sebaspochybňovaní alebo o potrebe nájsť spojenie s inými ľuďmi.

Dokument nemá žiaden triumfálny záver s fanfárami. Selena naďalej bojuje s duševnými problémami, no už našla svoj životný zmysel. Vie, čo robí, a to nielen ako popová hviezda, ale najmä ako filantropka. Búra predsudky voči ľuďom s duševnými problémami a normalizuje debatu o psychickom zdraví.

Selena k dokumentu napísala aj novú pieseň Me & My Mind, ktorá na konci dokumentu zaznie celá. Pokračuje tak v šnúre piesní, v ktorých čerpá zo svojich najhlbších emócií a ťaživé pocity pretavila do silného textu.

Ako povedala v exkluzívnom rozhovore v Apple Tower Theatre, vydanie filmu bola jednou z najťažších vecí, ktoré kedy urobila. Ale je šťastná, ak pomôže hoci len jednému človeku.

Ktokoľvek, kto sa niekedy cítil sám, pociťoval úzkosti alebo inak bojoval s mentálnym zdravím, sa vo filme aspoň trochu nájde. A to sa pri filmoch o celebritách často nevidí.

Domov
Zdieľať
Diskusia