Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. novembra 2022, 11:30
Čas čítania 2:32
Martin Adam Pavlík

Som ako diamant, z dna spravím strop, rapuje Rytmus v novinke s Refewom. Alica Keys vydáva vianočný album

Som ako diamant, z dna spravím strop, rapuje Rytmus v novinke s Refewom. Alica Keys vydáva vianočný album
Zdroj: Matúš Zeťák
HUDBA ELEKTRONICKÁ HUDBA HUDBA HUDOBNÉ NOVINKY HUDOBNÉ VIDEOKLIPY PLAYLIST TÝŽDŇA POP PUNK ROCK RAP ROKENROL TOP 5 HUDOBNÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Počúvaj najlepšie nahrávky tohto týždňa.

Aj tentoraz sme ti uľahčili prácu a pripravili sme pre teba pestrý playlist týždňa, aby si cez víkend mal čo počúvať. Čaká na teba svieža skladba od Rihanny, spoločný album Drakea a 21 Savagea či gitarová smršť od Polyphie, pri ktorej ti padne sánka. Ich štvrtá štúdiovka patrí medzi vôbec najlepšie nahrávky tohto roka.

1. Refew ft. Rytmus – Myslim na to každou chvíli

Na prvý pohľad nečakaná česko-slovenská spolupráca, no o to cennejšia. Refew má cit pre melodiku a vie, ako vytvoriť chytľavé refrény. Jeho nový singel to len potvrdzuje. Síce cítiť Rytmusovu prevahu, či už čo sa týka nápaditosti alebo kadencie a zložitosti rýmov, no obaja raperi sa skvele dopĺňajú a prinášajú sympatický motivačný song, ktorý si zaručene budeš chcieť pustiť znova a potom ešte aspoň raz.


„Ja dýcham, snívam, aj keď je kríza... Viem, že nikdy nedopustím, aby som bol down, slovo ľútosť nepoznám a ver, že to nevzdám. Daj ma na dno, ja si z neho spravím strop, brácho. Som ako diamant, ktorý vzniká pod tlakom,“ rapuje v piesni líder Kontrafaktu.

2. Alicia Keys – Santa Baby 

Vianočné albumy a piesne nie sú ničím výnimočným. Sú však interpreti, od ktorých by ste ich nečakali. Alicia Keys je jednou z nich. Držiteľka 15 cien Grammy sa rozhodla vydať prvý vianočný album v kariére. Prekvapivo nie v decembri, ale v novembri.

Fanúšikov naň navnadila ešte koncom októbra prvým singlom s názvom December Back 2 June. Nahrávka s príznačným názvom Santa Baby obsahuje až jedenásť skladieb, tak ak sa chceš naladiť na prázdninovú atmosféru a sviatky pokoja, večer zapínaj Spotify. A nezabudni si k tomu spraviť rybu so zemiakovým šalátom.

3. The Pretty Reckless – Other Worlds

Ak miluješ toto alt-rockové kvarteto z New Yorku, určite by si si nemal nechať ujsť ich album Other Worlds, v ktorom prinášajú fanúšikom doteraz nepočuté a nové verzie už nahratých skladieb, remixy či covery známych hitov.

Ako prezradila speváčka kapely Taylor Momsen pre magazín Kerrang, tento malý experiment sa rozhodli hudobníci vytvoriť na základe obrovskej nálože pozitívnej spätnej väzby na ich akustické vystúpenia. V jemnejšej podobe tak môžeš počuť skladby 25, Only Love Can Save Me Now či Death By Rock and Roll.


Okrem nich sa môžeš tešiť napríklad na cover verzie piesní Halfway There či Loud Love od grungeovej legendy Soundgarden alebo na cover hitu (What's So Funny 'Bout) Peace, Love And Understanding od Elvisa Costella. Na albume nájdeš dokopy jedenásť skladieb.

4. Mount Kimbie – MK 3.5: Die Cuts | City Planning

Britské elektronické duo Mount Kimbie, ktoré tvoria Dominic Maker a Kai Campos, debutovalo v roku 2009 EP-čkom Maybes, o rok neskôr prišla prvá štúdiovka Crooks & Lovers (objavila sa tam aj ich doteraz najznámejšia skladba Before I Move Off), po ktorom nasledovali ďalšie dve (Cold Spring Fault Less Youth a Love What Survives). 


MK 3.5: Die Cuts | City Planning je konceptuálnym dvojalbumom. Zatiaľ čo prvú časť (Die Cuts) zložil v Los Angeles Maker, druhú (City Planning) Campos v Londýne. A ak máš chuť trocha spomaliť a upokojiť sa, padnú ti oba skvele do nálady. Objavíš v ňom množstvo rozmanitých zvukov a nálad, no taktiež vokály ich spolupracovníkov a spolupracovníčok, akými sú napríklad James Blake a Slowthai či Danny Brown, Reggie, Nomi, Keiyaa alebo Liv.e.  

5. Caleb Landry Jones – Gadzooks Vol. 2

Tohto 32-ročného rodáka z Texasu pravdepodobne poznáš z filmov ako Get Out, Antiviral,  Three Billboards Outside Ebbing, Missouri či The Dead Don't Die. Malú rolu mu dal aj David Lynch v tretej sérii kultového seriálu Twin Peaks. Jones je však popri hraní aj nadaným hudobníkom.

Debutoval psychedelic-rockovou nahrávkou The Mother Stone v roku 2020 a o rok neskôr pokračoval vydaním albumu Gadzooks Vol. Práve na ňu nadväzuje svojím najnovším počinom a opäť vedie poslucháča na dobrodružnú cestu naprieč hádam všetkými žánrami s nejasným koncom. Jeho tvorbu ťažko identifikovať, no každý si v nej nájde to svoje. Ak sa nebojíš, určite ochutnaj.

Domov
Zdieľať
Diskusia