Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka News.
14. októbra 2022, 17:30
Čas čítania 1:15
Richard Balog

Výhľad na Lipno ako stredobod projektu víkendovej chaty, z ktorej dýcha cit pre detail a láska k prírodným materiálom

Výhľad na Lipno ako stredobod projektu víkendovej chaty, z ktorej dýcha cit pre detail a láska k prírodným materiálom
Zdroj: Petr Polák
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Rekreačný objekt v lokalite Šumavy, v ktorom by sme s radosťou strávili nielen letné a vianočné prázdniny.

Víkendová chata je snom mnohých ľudí, ktorí celý týždeň pendlujú medzi bytom a prácou v meste. Ak hľadáš inšpiráciu, ako by mohlo vyzerať tvoje vysnívané útočisko pred okolitým svetom, v dnešnom článku si prídeš na svoje. 

Prostredníctvom fotografií Petra Poláka opustíme mestské prostredie a nazrieme do rekreačnej chaty v lokalite Šumavy pri vodnej nádrži Lipno. Projekt je prácou Gabriely Královej z francúzskeho ateliéru Les Archinautes a z nášho pohľadu ide o objekt, v ktorom by sme s radosťou strávili nielen celé letné a vianočné prázdniny.

Odporúčané
Štvorizbový penthouse na jednej z najlepších adries v Bratislave. Bonusom sú dve terasy a šarm historickej budovy Štvorizbový penthouse na jednej z najlepších adries v Bratislave. Bonusom sú dve terasy a šarm historickej budovy 11. októbra 2022, 11:30

Ateliér Les Archinautes nahradil drevenú rekreačnú chatu zo 70. rokov minulého storočia atraktívnou novostavbou s komfortným zázemím s úžitkovou plochou 110 štvorcových metrov. Samotný pozemok má výmeru 580 štvorcových metrov. Stavba svojím umiestnením nadväzuje na rozvoľnený urbanizmus zástavby vo svojom susedstve a plne rešpektuje výškové pomery v územnom pláne.

Tvarový výraz domu je inšpirovaný niekoľkými princípmi šumavskej architektúry – obdĺžnikový pôdorys, kompaktný tvar, vytvorenie chránenej opory či výraznejšie členenie štítu (previs). Stavba má jedno podlažie s podkrovím, pričom stredobodom celého projektu je výhľad na Lipno v pozadí s vrcholmi Smrčiny a Hraničníka.

Obytný priestor je sústredený okolo dominantného štítového okna smerujúceho na vodnú nádrž. Ostatné okná majú priamy výhľad do lesa, ktorý je v interiéri prítomný aj vďaka použitým materiálom, vôni a farbe. Prízemie domu ukrýva jednu menšiu izbu s kuchyňou a jedálenským stolom, kúpeľňu, malú saunu a miestnosť na uloženie športového a technického vybavenia majiteľov. V podkroví sú dve spálne, kúpeľňa a špajza.

Tri strany domu lemuje drevená terasa, ktorá podľa svojej rôznorodej šírky vytvára spoločne s výrazným presahom strechy priestor na rôzne využitie, napríklad posedenie na slnku aj v tieni či priestor na uloženie dreva alebo bicyklov.

Obklad fasády tvoria zvislé smrekovcové profily, okná sú doplnené o integrované posuvné okenice a strecha je z plechu. Realizácia projektu sa uskutočnila medzi rokmi 2020 až 2021 a celkové náklady dosiahli výšku približne 265 000 eur, ktoré majitelia určite nemusia ľutovať.

LipnoLipnoLipnoLipno
Zobraziť galériu
(27)
Domov
Zdieľať
Diskusia