Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. októbra 2022, 14:00
Čas čítania 2:02
Peter Vnuk

AQ Show 2022: Takéto reprosústavy majú len extrémni hudobní fajnšmekri, vyskúšali sme aj slúchadlá za 1000 eur

AQ Show 2022: Takéto reprosústavy majú len extrémni hudobní fajnšmekri, vyskúšali sme aj slúchadlá za 1000 eur
Zdroj: JBL
TECH MODERNÉ TECHNOLÓGIE REPORTÁŽE ZO SLOVENSKA REPRODUKTORY A SLÚCHADLÁ
Uložiť Uložené

Na niekoľkodňovom podujatí pre novinárov, distribútorov aj nadšencov sme spoznali nielen najnovšie produkty Acoustique Quality, ale aj výrobky spolupracujúcich značiek ako GoldenEar, JBL, Mark Levinson, Arcam či Revel

Po prestávke pre koronakrízu tento rok spoločnosť AQ opäť otvorila brány svojho sídla v moravskej Červenke, aby oznámila vstup amerických značiek ako JBL či Revel na slovenský a český trh. Ich reprosústavy budú lokálne dostupné vrátane radu Classic, ktorý vzdáva úctu 70. rokom.

AQ teda rozširuje svoje portfólio o reprosústavy ďalších firiem a obohacuje svoju distribúciu, ktorej doteraz dominovali najmä gramofóny a reprosústavy Pro-Ject.

Harman a jeho skupina

Alan Davidson z Harman Luxury Audio Group, ktorá zastrešuje niekoľko spomínaných značiek, prítomných prekvapil otázkou, čo znamená skratka JBL. Nikto netušil, že ide o iniciály zakladateľa menom James Bullough Lansing. Firma vznikla pred 76 rokmi a svoju minulosť si aktuálne uctila radom reproduktorov, ktoré vyzerajú tak ako kedysi.

JBL Classic.
JBL Classic. Zdroj: JBL

Keby si si myslel, že sa z radu Classic predáva najviac výrazný oranžový variant reprosústav, bol by to omyl. Alan zdôraznil, že ľudia najviac kupujú čiernu klasiku, o čosi menej oranžové vyhotovenie a napokon modrý variant. Iná situácia vládne v oblasti malých reprosústav JBL, tam sa najlepšie predávajú práve modré.

Mark Levinson No.5909.
Mark Levinson No.5909. Zdroj: REFRESHER/Peter Vnuk

Značka Mark Levinson, ktorá tiež patrí pod Harman Luxury, si nás získala high-endovým modelom slúchadiel No5909. Napriek tomu, že je to nesmierne ťažká úloha, výrobca dokázal skĺbiť potláčanie hluku okolia so špičkovou kvalitou zvuku. Luxusné puzdro Louis Vuitton a týždňová výdrž batérie sú bonusom k čistému a zreteľnému zvuku za približne tisíc eur. 

AQ a unikátne ohýbanie dreva

Samotná firma AQ, ktorej spoločne šéfujú zakladatelia Vladimír Sapara a Karel Svoboda, upozorňovala najmä na reprosústavy Canto 3 a Canto 5. Kvalita ich zvuku nás fascinovala a pozreli sme sa aj priamo do výroby, v ktorej je síce časť procesu robotizovaná, no nechýba ani dotyk ľudskej ruky. Unikátnosť výrobných postupov reprobední spočíva v kombinácii tuhej MDF kostry a 3D tvarovaného bukového dreva, ohýbaného podľa troch osí.

Reprobedne Canto dostávajú osem povrchových vrstiev pre klavírny lesk.
Reprobedne Canto dostávajú osem povrchových vrstiev pre klavírny lesk. Zdroj: REFRESHER/Peter Vnuk

Riaditeľ a šéfkonštruktér V. Sapara hovorí, že sa im za roky vylepšovania podarilo dosiahnuť nekompromisnú kvalitu zvuku a elegantný dizajn aj napriek zvýšenej udržateľnosti výroby, ktorá by inak mohla znamenať kompromisy. Ohýbané bukové drevo pomohlo vytvoriť tuhý korpus s minimálnou spotrebou materiálu. Konštrukcia radu Canto obsahuje minimum lepidla a žiadne tmely.

Reprobedne Canto 5 v procese výroby.
Reprobedne Canto 5 v procese výroby. Zdroj: REFRESHER/Peter Vnuk

V kábloch striebro, v ušiach zlato

Zaujali nás tiež reproduktory kalifornskej značky GoldenEar, ktoré predviedol jej zástupca Tanguy Piccoli. Spoločnosť vznikla v roku 2010 a dnes ju už vlastní firma AudioQuest. GoldenEar sa snaží poskytnúť zákazníkovi čo najširší výber zo svojho portfólia. Počuli sme ukážku modelu zo série Triton a reprosústava obstála so cťou.

Zaujali nás najmä mohutné basy ukryté v štíhlom a subtílnom tele reprobedne.

Napokon sme si vychutnali aj tradičnú prezentáciu spoločnosti AudioQuest. Daniel Poulton nám vysvetlil, ako sa zakladateľ Bill Low, ktorý sám seba označil za „absolútneho hedonistu“, na začiatku 80. rokov nadchol pre kvalitu káblov.

Káble radu Mythical Creature.
Káble radu Mythical Creature. Zdroj: AudioQuest

Daniel nám pomocou sugestívnych audioukážok predviedol v praxi, ako znejú rôzne digitálne káble z ponuky ich spoločnosti. Subjektívne nás najviac oslovil model Dragon zo série Mythical Creature, ktorého jadro je vyrobené z čistého striebra.

Odporúčané
Bol som na slovenskej fetišistickej párty: na okázalé večierky plné erotiky sa chodia odviazať aj vrcholoví manažéri Bol som na slovenskej fetišistickej párty: na okázalé večierky plné erotiky sa chodia odviazať aj vrcholoví manažéri 17. marca 2024, 12:30

Produkty AQ nájdeš v kamenných predajniach firmy a na webe aq.cz. JBL a Revel si možno objednať už teraz aj na hifi-audio.cz a u ďalších partnerov. Reprosústavy GoldenEar prídu na český a slovenský trh v poslednom kvartáli 2022.

Domov
Zdieľať
Diskusia