Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. októbra 2022, 11:30
Čas čítania 2:33
Martin Adam Pavlík

PLAYLIST TÝŽDŇA: Metalová nálož od Lamb of God, tanečný synthpop od St. Lucie a oslobodenie sa od tráum v podaní Indigo Sparke

PLAYLIST TÝŽDŇA: Metalová nálož od Lamb of God, tanečný synthpop od St. Lucie a oslobodenie sa od tráum v podaní Indigo Sparke
Zdroj: Getty Images/Venla Shalin/Redferns
HUDBA HUDBA METAL PLAYLIST TÝŽDŇA POP ROKENROL TOP 5 HUDOBNÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Počúvaj najnovšie single a albumy.

Ak si prehliadol novinky z hudobného sveta, nezúfaj. Sme tu nato, aby sme ti všetko včas pripomenuli. Silný september priniesol napríklad nahrávky od Akona, Kida Cudiho či Björk. Pôsobivé single priniesli aj The Smashing Pumpkins alebo Paramore. Progresívnorockové trio z Texasu Polyphia zase v skladbe Ego Death opäť potvrdilo svoju geniálnosť a virtuozitu.

Prvotriedny synthwave priniesli všetkým nostalgikom The Midnight s albumom Heroes, a i keď by sa zdalo, že srdcia metalistov znova ukradne Sklipknot s dlhoočakávaným albumom The End, So Far, nešlo práve o príjemné prekvapenie, ale skôr o výrazné sklamanie. 

Ich experimentovanie ani zďaleka nefunguje tak ako na predchádzajúcej nahrávke We Are Not Your Kind a jasne cítiť, že na ich novinke chýbajú hity. Dobré správy však prišli zo slovenskej undergroundovej scény. Na pódiá sa totiž vrátia bratislavskí priekopníci alt-rocku Čisté tvary. V rámci jesenného turné zatiaľ ohlásili dve zastávky – v Martine a v Bratislave. 

1. Fever Ray – What They Call Us

Švédska speváčka a skladateľka Karin Elisabeth Dreijer známa ako Fever Ray prelomila mlčanie a po piatich rokoch sa v stredu 5. októbra vrátila na scénu singlom What They Call Us. Poslucháča si získa nielen ponurou hudbou a skvelým mixom tých najrozličnejších zvukov, ale aj surreálnym a jemne hororovým videoklipom plným monštier a bizarných udalostí. 

Zatiaľ nevieme, či jej novinka bude súčasťou väčšieho komplexného celku, no určite nie sme jediní, ktorí by boli radi, ak by to tak bolo. Zatiaľ poslednú, veľmi vydarenú štúdiovku Fever Ray vydala ešte v roku 2017. Niesla názov Plunge.

2. Indigo Sparke – Hysteria

Ak sa ti páčil jej debut Echo z minulého roka, z jej novinky budeš nadšený. Skromná a nesmierne talentovaná Austrálčanka patrí medzi neobrúsené diamanty a práve preto pevne veríme, že v priebehu najbližších rokov sa jej fanúšikovská základňa rozrastie čo najviac.

Podľa magazínu Pitchfork začala Sparke pracovať na albume Hysteria, ešte keď bola v karanténe v Austrálii a čakala na víza potrebné na návrat do Spojených štátov. Práve tam, konkrétne v New Yorku, nahrala všetkých štrnásť mimoriadne citlivých skladieb. Pomocou nich sa vyspievala z tráum, ktoré ju sužovali.

3. St. Lucia – Utopia

Ak si rád počas počúvania hudby aj zatancuješ, môžeš nám dôverovať, že energický a chytľavý synthpop Juhoafričana Jeana-Philipa Groblera, ktorý je zakladateľom a lídrom kapely St. Lucia (hrá v nej spolu s manželkou Patti Beranek), ťa zaručene rozhýbe. 

Jeho hudobné odkazy na 80. roky sú zábavné aj premyslené, pričom v textoch sa nevyhýba ani filozofovaniu a rafinovanej irónii. Grobler študoval hudbu v anglickom Liverpoole a neskôr aj v Brooklyne, čo nepochybne na jeho súčasnej tvorbe počuť. Utopia je štvrtým LP-čkom kapely.


4. The Cult – Under The Midnight Sun

V našom zozname najlepších noviniek tohto týždňa sme nemohli vynechať anglických rockerov, ktorí sa na najnovšom, v poradí už jedenástom albume snažili prebádať nové, nepoznané svety. Ako prezradil frontman päťčlennej bandy Ian Astbury pre Blabbermouth, hudobníci mali počas pandémie covidu možnosť nazrieť hlbšie do vlastného vnútra.

Zároveň získali viac času na nahrávanie a tvorbu jednotlivých aranžmánov bez stresu, čo predtým podľa slov Astburyho nebolo úplne bežné. Ich najnovšia tvorba otvára viacero tém a pôvabne pracuje s metaforami a so symbolikou. Ak hľadáš náročnejšiu hudbu, pri ktorej je nutné hlbšie sa zamyslieť, prídeš si rozhodne na svoje.


5. Lamb of God – Omens 

„Svet je šialený a neustále sa mení. Omens je reakciou na tento stav. Je to veľmi naštvaná nahrávka... Je to extrémne naštvaná nahrávka,“ povedal spevák kapely Randy Blythe o najnovšom albume pre Kerrang a veru neklame. Hnev je práve to, čo z nej cítiť už na kilometre. Miestami až dych vyrážajúca autentickosť robí z Omens jeden z najlepších metalových albumov tohto roka.

Rozzúrení drsniaci s ostrým slovníkom ťa vezmú na prechádzku špinavými ulicami a cestami, na ktorých sa ti možno nebude páčiť, no ich návšteva ťa veľa naučí. Prejdeš si totiž akýmsi očistným procesom. Počas počúvania desiatich skladieb vyventiluješ svoj vlastný hnev, vďaka čomu sa zrazu budeš cítiť ako znovuzrodený. 

Anketa:
Z ktorej nahrávky sa najviac tešíš? 
Fever Ray – What They Call Us
Indigo Sparke – Hysteria
St. Lucia – Utopia
The Cult – Under The Midnight Sun
Lamb of God – Omens
Fever Ray – What They Call Us
0 %
Indigo Sparke – Hysteria
0 %
St. Lucia – Utopia
0 %
The Cult – Under The Midnight Sun
14 %
Lamb of God – Omens
86 %
Domov
Zdieľať
Diskusia