Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. októbra 2022, 9:30
Čas čítania 5:43
Dominik Vetrák

Čo sa oplatí hrať do konca roka? Toto je 10 najočakávanejších hier, ktoré zaujmú každého hráča

TECH NAJOČAKÁVANEJŠIE HRY
Uložiť Uložené

Gotham Knights, nová marvelovka, Call of Duty či Callisto Protocol. Aké skvelé hry ešte vyjdú tento rok?

Každý mesiac vychádza množstvo zaujímavých hier. Ak si jeden z hráčov, ktorých zaujme ledva jedna hra mesačne, pravdepodobne stále odmietaš prijať úžasné japonské hry či jedinečné indie tituly. A aj keď takých vychádza tento rok ešte mnoho, dnes sa v článku zameriame na tie najočakávanejšie tituly, ktoré majú najväčšiu šancu získať pozitívne recenzie.

Vo výbere však nenájdeš God of War: Ragnarök (9. 11 na PS4 a PS5), a to z jednoduchého dôvodu. Ragnarök má všetky predpoklady na to, byť najlepšou hrou roka a prekonať aj Elden Ring, no hru sme už začlenili do viacerých podobných článkov, a tak radšej necháme priestor iným titulom.

Nakoniec, nikto, kto videl trailer nižšie, nepotrebuje o hre počuť ani slovo a vidieť ani sekundu záberov navyše.  

Na čo ďalšie sa teda tešíme?

1. Scorn (Xbox Series X/S, Xbox One, PC – Game Pass) – 14. október

Hororová hra z pohľadu prvej osoby sa odohráva na fiktívnom mieste plnom šialených bytostí a desivých rituálov. Svet je tu v dezolátnom, zničenom stave a ponúka mysteriózne záhady. Práve prostredie hry bude veľmi dôležité, keďže v nej nebudú dialógy a tvorcovia rozprávajú celý príbeh cez hráčovo okolie.

Odporúčané
Ktoré nové a najlepšie hry vyjdú v roku 2024 na PC, PS5, Xbox Series X/S a Nintendo Switch? (ZOZNAM) Ktoré nové a najlepšie hry vyjdú v roku 2024 na PC, PS5, Xbox Series X/S a Nintendo Switch? (ZOZNAM) 4. januára 2024, 9:30

V koži hráča sa pokúsime dostať z tohto diablovho miesta, ktoré je sčasti biologické a sčasti mechanické. Aj keď budeš môcť strieľať a porážať nepriateľov, Scorn nie je strieľačka, ale skôr hra o skúmaní unikátneho hororového sveta. 

2. A Plague Tale: Requiem (Playstation 5, Xbox Series X/S, Switch, PC – Game Pass) – 18. október

Na pokračovanie A Plague Tale: Innocence sme sa veľmi tešili, a tak ti už môžeme prezradiť, že hru hráme a našu recenziu môžeš čakať 17. októbra. Akčná adventúra ponúkne viacero štýlov hrateľnosti vrátane naskriptovaných únikových sekcií, keď budeš bežať o život pred vojakmi či potkanmi. Dej A Plague Tale sa odohráva v stredovekom Francúzsku, ktoré sužuje mor a všade sa potulujú potkany, schopné zožrať celého človeka do niekoľkých minút.

Hrať budeme za Amiciu, ktorá chce zachrániť svojho brata Huga. Hugo má zvláštne napojenie na potkany, ktoré ti nechceme prekaziť, ak si ešte prvú časť nehral. Pokračovanie ponúkne akciu, tiché sekcie, keď sa musíš vyhnúť nepriateľom, riešenie hádaniek a prepracovaný príbeh. 

3. Mario + Rabbids Sparks of Hope (Nintendo Switch) – 20. október

Máš rád taktické/strategické hry a zároveň farebné svety? Máme pre teba dokonalý tip. Mario + Rabbids: Kingdom Battle je vynikajúco nadizajnovaná hra, v ktorej ovládaš viacero postáv na menšej mape. Tie sa pohybujú po vopred vymedzených políčkach s cieľom dostať sa za chrbát nepriateľov a vystreliť na nich zo zbraní.

Odporúčané
Všetko, čo vieme o GTA VI: tiktokeri, striptérky, moderné Vice City a zaľúbení latino hrdinovia ako Bonnie a Clyde Všetko, čo vieme o GTA VI: tiktokeri, striptérky, moderné Vice City a zaľúbení latino hrdinovia ako Bonnie a Clyde 5. decembra 2023, 7:55

Súboje prebiehajú ťahovým štýlom, takže sa v nich striedaš s nepriateľmi. Pokračovanie bude dosť podobné jednotke, aj keď sa zmení štýl pohybu postáv po mape. Pribudnú aj nové postavy, zbrane, útoky a ďalšie hrateľnostné novinky. Odporúčame zahrať si prvú časť, na ktorú sa ihneď namotáš. 


4. Norco (Playstation 5, Xbox Series X/S, Playstation 4, Xbox One – Game Pass) – 20. október

Norco je jednou z najlepšie hodnotených hier tohto roka a štýlom ti možno pripomenie Disco Elysium. Zároveň je to však veľmi odlišná hra. Má pixelový výtvarný štýl a žiadneho rozprávača, takže sa priprav na veľa čítania. O výsledku príbehu rozhoduješ ty svojimi rozhodnutiami.

Tvorcovia dej zasadili do gotickej verzie Južnej Louisiany v USA. V príbehu sa vžiješ do kože chlapa, ktorému zomrela matka a následne sa mu stratil aj brat, ktorého sa vydá hľadať naprieč celým štátom. Spoločnosť mu bude robiť android. Recenzenti na hre vyzdvihli najmä jej vynikajúco napísaný emotívny príbeh. 

5. Bayonetta 3 (Switch) – 28. október

Bayonetta 3 je splneným snom mnohých hráčov, ktorí na tretiu časť čakajú už 8 rokov. Akčná „rezačka“ od štúdia Platinum Games (Astral Chain, Nier Automata), ktorá sa štýlom najviac podobá sérii Devil May Cry (DMC), má veľkú nevýhodu. Vyjde totiž exkluzívne na konzolu Nintendo Switch, ktorej zastaraný hardvér hru dosť obmedzuje, a to ako z dizajnového, tak z grafického hľadiska, o čom sa môžeš presvedčiť v traileroch.

Odporúčané
10 najočakávanejších hier do konca roka 2023 10 najočakávanejších hier do konca roka 2023 6. júla 2023, 12:30

Vzhľadom na kvalitu dvoch predošlých hier však veríme, že vývojári zo štúdia Platinum Games naplnia hru takými pozitívami, že hravo prevýšia technické negatíva. Trailery sú už teraz prísľubom epickej akčnej zábavy s našou sexy čarodejnicou Bayonettou, ktorú v novej časti doplnia nové postavy. 

Bayonetta je čarodejnica ovládajúca bojové umenia, no najradšej strieľa zo svojich štyroch zbraní, ktoré drží v rukách a na nohách. Tvorcovia túto postavu sexualizujú od prvej časti, takže je často sporo odetá. V novej hre však bude možnosť skryť takéto scény, a to vďaka módu s názvom Naive Angel. 

6. Tactics Ogre: Reborn (Playstation 5, Playstation 4, Switch, PC) – 11. november

Jedna z najmilovanejších a najlepšie hodnotených strategických JRPG hier sa vracia v modernom šate. Štúdio Square Enix zremastrovalo celú hru a vylepšilo viaceré jej systémy. Prerobilo hrateľnostné prvky a rôzne mechaniky súbojov, takže pre starých harcovníkov bude remaster predstavovať celkom nový zážitok.

7. Pentiment (Xbox Series X/S, Xbox One, PC) – 15. november

Ide o menšiu hru od jedného z tímov štúdia Obsidian Entertainment, ktorému velí skúsený herný dizajnér John Sawyer. Ten režíroval a dizajnoval také pecky ako Fallout: New Vegas či Pillars of Eternity a Pillars of Eternity 2. 

Jeho najnovší titul je RPG zasadené do Bavorska v 13. storočí. Ovládať budeme obchodníka, ktorý vyšetruje vraždu prominentnej osoby, pretože z nej obvinili jeho dobrého priateľa. Príbeh sa roztiahne na 25-ročnú záhadu vraždy, ktorú okorenia iné prípady a konšpirácie. Tvorcovia hry ti však nikdy neprezradia meno vraha.

Odporúčané
Aké nové hry vychádzajú v júli pre PC, PS5, Xbox a Nintendo? Vyjde coop-hra roka, nový Ratchet či mix Doom a Ghostwire od EA Aké nové hry vychádzajú v júli pre PC, PS5, Xbox a Nintendo? Vyjde coop-hra roka, nový Ratchet či mix Doom a Ghostwire od EA 26. júna 2023, 14:30

Usvedčiť ho musíš ty, či už na základe dôkazov poukazujúcich na danú osobu, alebo na základe tvojich (ne)sympatií voči nejakej postave, ktorá si podľa teba zaslúži trest. Hra má aj unikátny vizuál, o čom ťa presvedčí trailer nižšie. 

8. Evil West (Playstation 5, Xbox Series X/S, Playstation 4, Xbox One, PC) – 22. november

Vývojári zo štúdia Flying Wild Hog (Shadow Warrior) pracujú na sci-fi/fantasy titule odohrávajúcom sa na divokom západe. Namiesto vykrádania bánk však budeme bojovať proti rôznym príšerám a upírom.


Hrateľnosť sa ti z traileru môže podobať na mix Devil May Cry, Doom či God of War. Kamera zaznamenáva hru z pohľadu tretej osoby (spoza pleca postavy). Hlavná postava, za ktorú hráme, sa pohybuje trochu ťažkopádne, no vynahrádza si to hrubou silou a širokým arzenálom nebezpečných zbraní.

Animácie súbojov a zabití vyzerajú brutálne a trailery ukázali, že na ničenie príšer budú mať hráči množstvo nadprirodzených schopností. Budeš tak môcť kombinovať strieľanie so špeciálnymi útokmi. Evil West budeš môcť prejsť celkom sám alebo v kooperácii s ďalšími hráčmi.


9. Marvel’s Midnight Suns (Playstation 5, Xbox Series X/S, PC) – 2. december

Štúdio Firaxis (Civilization a X-Com) sa rozhodlo, že jeho ďalšia takticko-strategická hra bude celkom iná než doteraz. Pustilo sa do sveta Marvelu, konkrétne do brutálnejšieho a drsnejšieho tímu, než akým sú napríklad Avengers. Midnight Suns sú hrdinovia ochotní špiniť si ruky, aby ochránili svet.

Odporúčané
Najočakávanejšie slovenské a české hry v roku 2023. Dvakrát slovenské GTA a simulátor českého vidieka plný humoru Najočakávanejšie slovenské a české hry v roku 2023. Dvakrát slovenské GTA a simulátor českého vidieka plný humoru 3. januára 2023, 18:00

Patrí medzi nich Doctor Strange, Wolverine, Iron Man, Magik, Captain America, Blade, ale aj Spider-Man. V hre bude aj Venom a iní záporáci zo sveta Marvelu. Tých zlanári matka démonov Lilith.

 
Do každej bitky si budeš môcť zavolať dvoch hrdinov, s ktorými budeš mať za úlohu zabiť démonov alebo zachrániť nevinných. Hrateľnosť funguje na princípe kariet, ktoré predstavujú útoky, obranu či špeciálne schopnosti hrdinov. Napríklad ak budeš mať „v ruke“ 5 kariet, je možné, že budeš môcť použiť len 3. 

Súboje fungujú systémom ťahov, takže keď využiješ všetky svoje ťahy, nasledovať bude kolo nepriateľských útokov. Midnight Suns ponúkne aj bohatý príbeh a množstvo dialógov. Okrem bojovania sa totiž budeš môcť bližšie spoznať s ďalšími hrdinami. 

10. The Callisto Protocol (Playstation 5, Xbox Series X/S, Playstation 4, Xbox One, PC) – 2. december

Na hororovej survival hre The Callisto Protocol pracuje pôvodný tvorca série Dead Space od spoločnosti EA. Ten založil nové štúdio, s ktorým pracuje na jej duchovnom nástupcovi. Iróniou osudu je, že už v januári vyjde remake Dead Space. 

The Callisto Protocol ponúkne desiatky animácií a spôsobov, ako zabiť nielen mimozemských nepriateľov, ale aj samotného hrdinu. Ak si totiž nedáš pozor, tvoju postavu čaká brutálna smrť. Dej sa odohráva na vesmírnej stanici blízko mesiaca planéty Jupiter a hlavnú postavu stvárnil herec Josh Duhamel (Transformers).

Odporúčané
10 najočakávanejších hier roka 2023 10 najočakávanejších hier roka 2023 18. decembra 2022, 16:30

Okrem neho uvidíme aj herečku Karen Fukuhara (seriál The Boys) ako Dani Nakamuru. Ak si o hre ešte nepočul, vedz, že ide o survival horor, takže tvojou úlohou bude prežiť v uzatvorenom komplexe vo vesmíre. Problémom je, že v komplexe sú okrem ľudí aj zmutované príšery.

Mnoho hráčov sa teší aj na tituly ako Pokémon Scarlet a Pokémon Violet (18. november), The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me (18. november), Gotham Knights (21. október), Signalis (27. október), Call of Duty: Modern Warfare 2 (28. október), High on Life (13. december), New Tales from the Borderlands (21. október), Crisis Core: Final Fantasy VII Reunion (13. december) či skvelo vyzerajúce príbehové rozšírenie pre Resident Evil Village s názvom Winters’ Expansion, ktoré vyjde 28. októbra.

Domov
Zdieľať
Diskusia