Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
25. septembra 2022, 12:30
Čas čítania 5:02
Daniel Mikolášik

Pánska trvalá, mullet či francúzske vrkoče. Toto je 6 pánskych účesov, ktoré sú v roku 2022 najviac trendy

Pánska trvalá, mullet či francúzske vrkoče. Toto je 6 pánskych účesov, ktoré sú v roku 2022 najviac trendy
Zdroj: Instagram/@idntyco, @goldcigo, @viktor_leske_berlin
MÓDA BARBERSHOP VLASY A ÚČESY
Uložiť Uložené

Hranice podľa barbiera Benza tento rok akoby neexistovali. Svet obehli neuveriteľné účesy, ktoré ťažko zaradiť do konkrétnej doby práve preto, že vznikajú fúziou historických trendov a novodobých techník.

Hoci sa môže zdať, že medzi mužskými účesmi nedochádza k takým častým obmenám aktuálnych trendov ako napríklad u žien, opak je pravdou. Účesy, podobne ako akékoľvek iné módne doplnky sú ozdobou finálneho outfitu každého muža, a preto je vhodné ich raz za čas zmeniť, ozvláštniť a skúsiť niečo fresh. 

Odporúčané
Účesy roka 2022: platinová blond je na ústupe, s balayage ešte stále zažiariš. Strihom roka je wolf cut, no nie je pre každého Účesy roka 2022: platinová blond je na ústupe, s balayage ešte stále zažiariš. Strihom roka je wolf cut, no nie je pre každého 11. septembra 2022, 14:30

Aj rok 2022 priniesol nové a zaujímavé trendy, no nie každý sa v nich dokáže orientovať a len máloktorý muž má odvahu so svojím účesom experimentovať. Dnes ti predstavíme 6 najviac fresh trendov a horúcich hitov medzi pánskymi strihmi v roku 2022, s ktorými rozhodne neurobíš krok vedľa.

„Tento rok sa nesie v znamení kreativity a dlhých vlasov. Čím viac dokáže barbier pracovať s kreativitou, tým zaujímavejší strih v kombinácii so správnou technikou vznikne. Napríklad taký mullet je aj tento rok veľmi žiadaný,“ povedal pre Refresher barbier Maroš „Benzo“ Ihnát, šéf MMG Freedom Barbers & Shop, jednej z najznámejších sietí barbershopov na Slovensku.

Maroš „Benzo“ Ihnát.
Maroš „Benzo“ Ihnát. Zdroj: MMG Barbers

Hranice podľa slov známeho barbiera tento rok akoby neexistovali a svet obehli neuveriteľné účesy, ktoré ťažko zaradiť do konkrétnej doby práve preto, že vznikajú fúziou historických trendov a novodobých techník, ako napríklad fade a využívanie farieb.


„My barbieri z MMG si želáme viac dlhších účesov. Odkazujeme slovenským mužom, aby sa toho nebáli a vďaka konzultácii s barbierom a pravidelnej úprave dosiahli dlhší strih, ktorý ich bude zdobiť ako koruna,“ dodal Benzo.

V Refresheri ťa pravidelne informujeme o aktuálnych trendoch v móde aj starostlivosti o zovňajšok. Prinášame lifestylové témy a články s odborníkmi vo svojej oblasti. Staň sa členom klubu REFRESHER+ a všetky články si prečítaj bez obmedzení.

Pánska trvalá

Trvalá ondulácia alebo skrátene „trvalá“, ako ju Slováci zvykli nazývať, bola dlhé roky typ čisto dámskeho účesu, ktorý bol populárny najmä v druhej dekáde minulého storočia. Takýto účes pozostáva z pevných vĺn a kučier a jeho výhodou je, že formuje a udržuje kučery na dlhý čas (aj niekoľko mesiacov). Vlasy navyše vyzerajú opticky hustejšie.

Pánska trvalá (perm).
Pánska trvalá (perm). Zdroj: Instagram/@qlexhair, @hairsystems.heydecke, @londonhair.yyc

V roku 2022 sa však táto technika začala čoraz viac objavovať aj na hlavách pánov. Prešla však náležitou modernizáciou a kombináciou fresh strihov si získava stále viac pozornosti a popularity.

Odporúčané
KVÍZ: Dokážeš uhádnuť desaťročie, v ktorom sa nosili tieto účesy? KVÍZ: Dokážeš uhádnuť desaťročie, v ktorom sa nosili tieto účesy? 26. marca 2024, 16:00

Moderná pánska trvalá, alebo aj „perm“, sa dobre kombinuje s fadeom a je vhodná rovnako ako pre kratšie, tak aj dlhšie strihy. Populárne sú aj farebné trvalé alebo ozvláštnené pomocou hair-tattoo. Trvalá je vhodná najmä pre pánov, ktorí majú problém s riedkou hrivou a chcú dosiahnuť vytúžený objem.

Pánska trvalá (perm).
Pánska trvalá (perm). Zdroj: Instagram/@haringtonsreading, @masterpiece_barbershop2020

„U mužov sa stáva obľúbená trvalá, u žien som ju, chvalabohu, nezaregistroval,“ povedal pre Refresher popredný vlasový hairstylista Nikolas Tichý. Fenomén trvalej sa tak v poslednom období začal u žien skôr vytrácať a v prípade mužov oň, naopak, rastie záujem.

Kaderníci však upozorňujú na fakt, že trvalá ondulácia má škodlivé účinky, pretože pri jej procese dochádza k zmene vlasovej štruktúry pomocou kyseliny, čo pre vlasy môže byť zaťažujúce a dokáže ich zničiť. 

Proces dosiahnutia pánskej trvalej ondulácie.
Proces dosiahnutia pánskej trvalej ondulácie. Zdroj: Instagram/@thelook_salon

Neo-mullet

Už v minuloročnom článku o aktuálnych pánskych strihoch sme ti predstavili stále populárnejší comeback účesu mullet (v našich končinách známejší skôr ako „na Jágra“). Ten je síce mnohými považovaný za kontroverzný, no jeho popularita narastá aj v roku 2022, takže je neoddeliteľnou súčasťou aj tohtoročného zoznamu. 

Odporúčané
Chceš byť radšej Zendaya, Hailey Bieber či Selena Gomez? Týchto 9 účesov je podľa profi hairstylistov stávkou na istotu Chceš byť radšej Zendaya, Hailey Bieber či Selena Gomez? Týchto 9 účesov je podľa profi hairstylistov stávkou na istotu 9. marca 2024, 9:30

Účes à la „vpredu biznis, vzadu párty“ prešiel menšou transformáciou a modernizáciou od svojho predchodcu z 80. rokov, no základ zostal rovnaký. Jeho súčasnú verziu mnohí označujú aj ako neo-mullet. Tento trend si obľúbili nielen muži, ale aj množstvo žien, medzi najznámejšie patria napríklad Miley Cyrus či Rihanna.

„Je to v podstate stará klasika ‚na Jágra‘. Nosil ho aj Paul McCartney. Na bokoch sú vlasy krátke a vzadu ostávajú dlhé, niekedy až po ramená. Veľmi štýlový comeback z 80. a 90. rokov,“ tvrdí barbier Benzo. Tento typ účesu sa skvele kombinuje s dlhšími bokmi, ale tiež s krátkymi či dokonca s fadeom. Pokojne sa neboj experimentovať aj s farbami a tzv. messy štýlom.

Mullet.
Mullet. Zdroj: Instagram/@yankitoz_thebarber, @coiffeurstory, @mmg_barbers, @viktor_leske_berlin

Afro-mullet

V roku 2022 začal byť stále viac v kurze aj tzv. afro-mullet. Už z názvu asi tušíš, že ide o mullet kombinovaný s typickým afroúčesom. Kedysi ho nosil aj Kanye West počas éry legendárneho albumu 808s & Heartbreak alebo aj The Weeknd v období albumu Beauty Behind the Madness a v roku 2022 sa k nemu mnohí Afroameričania začínajú vracať.

Prestížny stylista Tariq Howe pre magazín GQ označil afro-mullet za masívne rastúci trend, ktorý môžeš nosiť krátky s textúrami typickými pre buzz cut, ale aj s dlhšími elegantnými kučerami či dredmi. Mullet sa aktuálne čoraz viac inovuje a ozvláštňuje podľa preferencií samotného klienta. Jeho výhodou je, že sa dá prispôsobiť takmer všetkým typom vlasov, hlavy a tváre.

Afro-mullet.
Afro-mullet. Zdroj: Getty Images (Jason LaVeris/FilmMagic), Instagram/@_ujjs_, Reddit/Justfuckmyshitup

Buzz cut

Hoci rok 2022 sa nesie v znamení dlhších strihov, no ak uprednostňuješ skôr krátke účesy, buzz cut je veľmi vhodnou alternatívou a aj tento rok je stále veľmi fresh. Vrch hlavy je v tomto prípade zastrihnutý na minimálnu dĺžku vlasov a po stranách sú stratené v skin fade. Tu však s aplikáciou low alebo mid fade nepočítaj, keďže to krátky zostrih neumožňuje.

Odporúčané
Trápia ťa slabé vlasy alebo bojuješ s lupinami? Tieto produkty v tvojej kúpeľni nesmú chýbať Trápia ťa slabé vlasy alebo bojuješ s lupinami? Tieto produkty v tvojej kúpeľni nesmú chýbať 27. februára 2024, 10:30

Ideálny buzz cut totiž začína na 0 mm a končí až pri 3 mm navrchu hlavy. Pokojne však môže byť aj dlhší a upravený do textúry. Vyznačuje sa priamymi líniami v oblasti ofiny a bokov. Ak však má muž väčšie kúty, nemusí sa báť. Tento efekt sa dá docieliť aj pomocou zahusťovačov vlasov v spreji alebo púdri, ktorí mnohí barbieri používajú.

Buzz cut je však veľmi špecifický strih, ktorý sa nemusí hodiť každému. Preto ak si nie si úplne istý tvarom svojej lebky alebo rysom tváre, poriadne to zváž. Na dorastenie si totiž pár mesiacov počkáš. Buzz cut často nosia aj hviezdy ako Tom Hardy či Conor McGregor.

Buzz cut.
Buzz cut. Zdroj: Instagram/@idntyco, @hayden_cassidy, @tuckercuts, @anthonythebarber916

Wolf cut

Už v dámskych účesových trendoch sezóny 2022 sme ti predstavili comeback tzv. wolf cutu, ktorý v 70. rokoch spopulárnil David Bowie, no tento rok si ho zamilovala aj generácia Z. V roku 2022 totiž v oblasti vlasového stylingu platí jednoduché pravidlo – prirodzenosť.

Tento účes, ktorý na prvý pohľad pripomína modern shag, kašle na rodové normy a vyzýva na individualitu. Je totiž po vzore Bowieho aktuálne veľmi populárny aj u mužov. Nosia ho aj mnohé celebrity, predovšetkým z k-pop scény či známy filipínsky influencer Bretman Rock.

Odporúčané
Pánske strihy 2024: Chceš byť radšej Jágr, Peaky Blinder alebo barokový anjeliček? Pánske strihy 2024: Chceš byť radšej Jágr, Peaky Blinder alebo barokový anjeliček? 7. januára 2024, 14:30

Ide v podstate o kombináciu 70. a 80. rokov pretvorených do moderného vzhľadu so špecifickou hustejšou a väčšinou kučeravou ofinou, ktorá je pri modern shagu rozdelená cestičkou. Dá sa nosiť na messy štýl, ale aj upravený a vyžehlený. Niektorí ho kombinujú aj s krátkymi bokmi, čoho výsledkom je niečo medzi wolf cutom a mulletom.

Wolf cut.
Wolf cut. Zdroj: Instagram/@bretmanrock, @coiffeurstory, @dylanhasselbaink

French braids

Posledný zo zoznamu aktuálne horúcich trendov v oblasti mužských účesov je tzv. french braids alebo aj francúzske copy. Ide azda o najväčšiu klasiku medzi ženskými účesmi, avšak posledné roky získava čoraz väčšiu popularitu aj u mužov. Prešiel však zásadnou modernizáciou a aktuálne najčastejšie pozostáva z dvoch zapletaných copov, ktoré vychádzajú z ofiny a pokračujú až dozadu.

Francúzsky vrkoč pozostáva z najmenej troch navzájom zapletených prameňov vlasov, no ak chceš docieliť hrubší cop, neboj sa použiť aj viac prameňov. V tomto prípade je však tento typ účesu určený predovšetkým mužom s hustými vlasmi.

Od klasického sa francúzsky vrkoč líši tým, že vďaka zapleteniu viacerých prameňov vlasov je jeho výsledkom efekt špirálovitého copu akoby prilepeného k hlave. Tento účes si za posledné roky obľúbili aj mnohí českí a slovenskí raperi ako Nik Tendo či Zayo z Haha Crew.

Odporúčané
Účesy roka 2024: Hitom je prirodzená blond, luxusná hnedá a pixie cut. Akú ofinu zvoliť a máš ešte šancu s kučerami? Účesy roka 2024: Hitom je prirodzená blond, luxusná hnedá a pixie cut. Akú ofinu zvoliť a máš ešte šancu s kučerami? 9. decembra 2023, 14:30

Veľmi často ho muži kombinujú s krátkymi bokmi a fadeom, niektorí si dokonca nechávajú namiesto prameňov vlasov zapletať dredy. Ozvláštniť ho môžeš aj pomocou face-tatoo či vďaka menším a užším vrkočom zapleteným pomedzi dva hlavné.

Veľmi pekný efekt docieliš aj tým, keď si jeden z prameňov vlasov vo vrkoči necháš nafarbiť. Nezabúdaj na staré známe pravidlo, že nielen pri tomto, ale aj pri účesoch spomenutých vyššie, sa kreativite medze nekladú.

Men french braids.
Men french braids. Zdroj: Instagram/@hahacrewzayo, @goldcigo, @dtownbarbers
Domov
Zdieľať
Diskusia