Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. septembra 2022, 12:30
Čas čítania 0:48
Denisa Fordinálová Veronika Szűcs Rajničová

Kde v Bratislave bývaš a koľko platíš?

VIDEO
Uložiť Uložené

Vlastné bývanie začína byť pre Bratislavčanov nedostupné. Aj nájomné však tento rok o niečo vzrástlo. Pozreli sme na to, kde a za koľko bývajú mladí v Bratislave.

Nájomné v hlavnom meste tento rok podľa údajov spoločnosti Bencont Investments rástlo pomerne zásadne. Oproti prvému štvrťroku 2022 vzrástlo skokovito o 6,8 % na 13,51 €/m² mesačne vrátane energií. Priemerná cena podnájmu s energiami pri jednoizbovom byte dosahovala 518 €, pri dvojizbovom 702 € a pri trojizbovom 967 € mesačne.

Príchod ukrajinských utečencov, ktorí si hľadali ubytovanie, spôsobil, že uchádzačov na jeden byt bolo zrazu ešte viac ako predtým. Okrem toho môže za znížením ponuky stáť aj všeobecne vyšší dopyt po nájomnom bývaní, keďže sa vzhľadom na rast cien nehnuteľností a aj úrokových sadzieb stáva kúpa vlastného bývania menej dostupná.


Kto si v týchto rokoch predsa len skúšal nájsť v Bratislave vlastné bývanie, narazil na historicky najvyššie ceny bytov. Meter štvorcový stál podľa štatistického úradu v prvom štvrťroku 2 510 eur, v druhom ešte o čosi viac, 2 671 eur.


Úrokové miery na hypotékach pritom po dlhodobo nízkych úrokoch, ktoré sa pohybovali aj pod 1 %, začali na jar rásť a pokračovali v tom aj v lete. Ak by ste si dnes napríklad chceli zobrať hypotéku 100-tisíc eur s fixáciou na 5 rokov a lehotou splácania 20 rokov, pod 2,5 % by ste sa dostali len ťažko. Pozreli sme sa na to, koľko v skutočnosti platia za bývanie mladí v Bratislave.

Domov
Zdieľať
Diskusia