Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. septembra 2022, 8:30
Čas čítania 1:04
Martin Mičuda

BMW spustilo výrobu vodíkového modelu iX5 Hydrogen poháňaného palivovými článkami

BMW spustilo výrobu vodíkového modelu iX5 Hydrogen poháňaného palivovými článkami
Zdroj: BMW
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY BMW
Uložiť Uložené

Spustením malosériovej výroby palivových článkov totiž BMW v súčasnosti demonštruje technickú vyspelosť tohto typu pohonu a zdôrazňuje jeho potenciál pre budúcnosť.

BMW už pred niekoľkými rokmi predstavilo svetu koncept i Hydrogen NEXT, teda model X5 s vodíkovou technológiou. V súčasnosti síce medzi alternatívnymi pohonmi vedú elektromobily, Mníchovčania však na vodík nezanevreli. Už minulý rok totiž automobilka potvrdila, že z pôvodného konceptu vznikne aj sériové vyhotovenie, čo potvrdil aj počin pod označením iX5 Hydrogen. 

Odporúčané
Najvýkonnejší štvorvalec na svete nám vyrazil dych. Mercedes-AMG CLA 45 S je doslova kompaktný superšport Najvýkonnejší štvorvalec na svete nám vyrazil dych. Mercedes-AMG CLA 45 S je doslova kompaktný superšport 1. novembra 2020, 16:40

Ten sa najnovšie dočkal produkcie, vďaka čomu možno hovoriť o prvom sériovo vyrábanom BMW s vodíkovým pohonom. Samotná výroba je však plánovaná len v obmedzenom množstve vozidiel, ktoré sa od konca tohto roka dostanú po celom svete do testovacej a klasickej prevádzky. Pri tejto príležitosti už medzičasom došlo k spusteniu výroby systémov palivových článkov. Kombinácia palivových článkov a vysokovýkonnej batérie má obohatiť ponuku spoločnosti o unikátnu formu pohonu určenú pre prémiový segment.

BMW, iX5,
Zdroj: BMW

Tajomstvom pritom nie je, že BMW pri vývoji vozidla s palivovými článkami úzko spolupracuje s automobilkou Toyota. Okrem spoločného projektu športového modelu (Z4, respektíve Supra) tak spolupráca prebieha aj vo vývoji vodíkového pohonu, ktorého zastúpenie má v portfóliu nemeckej značky časom vzrásť. Už v roku 2025 by mohlo dôjsť k predstaveniu prvého čisto vodíkového BMW.

Odporúčané
TEST: BMW i4 M50 – z tohto auta nám spadla sánka TEST: BMW i4 M50 – z tohto auta nám spadla sánka 18. júla 2022, 12:30

Práve spustením malosériovej výroby palivových článkov totiž BMW v súčasnosti demonštruje technickú vyspelosť tohto typu pohonu a zdôrazňuje jeho potenciál v budúcnosti. Model iX5 Hydrogen, ktorý vychádza z konvenčnej X5-ky, dostal dve približne šesťkilogramové nádrže na vodík. Systém palivových článkov generuje vysoký trvalý výkon 125 kW/170 koní. Súčasne spolupracuje s elektromotorom eDrive piatej generácie a s vysokovýkonnou batériou vyvinutou špeciálne pre toto vozidlo.

Maximálny výkon celej sústavy dosahuje hodnotu 275 kW/374 koní. Vývojový tím zabudoval pohonnú sústavu tvorenú dvojicou vodíkových nádrží, palivovým článkom a elektromotorom do existujúcej platformy modelu BMW X5. 

BMW, iX5, BMW, iX5, BMW, iX5, BMW, iX5,
Zobraziť galériu
(13)
Domov
Zdieľať
Diskusia