Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. septembra 2022, 11:30
Čas čítania 2:30
Martin Adam Pavlík

Ozzy Osbourne je späť v plnej sile, do dôchodku sa ešte rozhodne nechystá. Pripomínajú sa aj metalisti Parkway Drive

Ozzy Osbourne je späť v plnej sile, do dôchodku sa ešte rozhodne nechystá. Pripomínajú sa aj metalisti Parkway Drive
Zdroj: Flickr/Focka/volně k užití
HUDBA HEAVY METAL HUDBA HUDOBNÉ NOVINKY HUDOBNÉ VIDEOKLIPY METAL PLAYLIST TÝŽDŇA POP ROKENROL TOP 5 HUDOBNÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Aj tento týždeň sme pre teba pripravili výber tých najlepších hudobných noviniek.

September odštartoval výborne. Už prvý týždeň nás potešil Snoop Dogg nahrávkou Metaverse: The NFT Drop, Vol. 2 či Yungblud alebo Two Door Cinema Club. Pôsobivé hudobné novinky však priniesli aj George FitzGerald, Tom Chaplin, ale aj ruské trio Pussy Riot.


Zahanbiť sa nenechali ani Isabella Manfredi, IZA či Pi'erre Bourne. Ak si fanúšikom domácej rapovej scény, určite ti neunikol singel Lieky od Boy Wondera a Martina Matysa. Ak ťa baví skôr niečo tvrdšie, vypočuj si albumy Megadeth, The Hu, The Callous Daoboys alebo Holy Fawn. Presuňme sa však už k tým najhorúcejším novinkám.


1. John Legend – Legend

Tichý, no večne usmiaty gentleman, večný romantik a jedna z najväčších popových hviezd súčasnosti. Z jeho prenikavého hlasu fanúšičky v prvých radách doslova šalejú, ich partneri zase dostávajú zimomriavky. Nie náhodou má John Legend na konte dvanásť cien Grammy a sedem úspešných albumov (z toho štyri platinové).

 
Jeho ôsma štúdiovka má všetky predpoklady na to, aby sa pridala k starším súrodencom. Ako 48-ročný spevák z amerického Springfieldu prezradil pre časopis Rolling Stone, nikdy predtým nepoužil ani len časť svojho mena v žiadnom názve albumu. Musel si to vraj najskôr zaslúžiť. „Chcem tým vyhlásiť, že som hrdý na to, kto som, a stojím si za tým, čo som vyprodukoval,“ povedal.


2. Miya Folick – 2007

Baví nás ti prostredníctvom našej rubriky predstavovať mladé talentované speváčky ako Maggie Rogers, King Princess, Nina Nesbitt či Noah Cyrus. Jednou z nich je aj 33-ročná Miya Folick, svojská pesničkárka zo slnečnej Kalifornie. Na svoj prelomový album zatiaľ len čaká (dosiaľ má na konte len jednu štúdiovku s názvom Premonitions, debutovala v roku 2018), už o pár rokov bude možno vypredávať obrovské haly.

Jej najnovšie šesťskladbové EP 2007 je citlivé, veľmi osobné a práve vďaka tomu aj úprimne dojímavé. Už priznania v singloch Nothing To See či Bad Thing rezali ostro pod kožu. Napriek výraznému melancholickému nádychu jej piesne však neznejú vôbec pateticky, depresívne, prvoplánovo či naivne, ale práve naopak, dospelo a vyzreto.


3. Lindsey Lomis – Daydreaming

Ďalšou nenápadnou a ešte poriadne nespoznanou speváčkou je len 19-ročná Lindsey Lomis z Nashvillu. Na jej LP debut fanúšikovia stále čakajú, v piatok ich však potešila aspoň ďalším EP-čkom Daydreaming. To ťa presvedčí nielen o tom, že má talent na nápadité texty a slovné hračky, ale aj o tom, že si hru na gitare užíva ako málokto. Atmosféra nahrávky ťa unesie do úplne iného sveta, z ktorého nebudeš chcieť odísť. 


4. Ozzy Osbourne – Patient Number 9

Prince of Darkness je späť v plnej sile. Pred dvomi rokmi sa krátko pred pandémiou pripomenul až prekvapivo vydareným albumom Ordinary Man a teraz sa nám snaží ukázať, že počas lockdownov a času mimo pódií nelenil. Patient Number 9 je dôkazom, že bývalý spevák legendárnych Black Sabbath sa ešte zďaleka nechystá do dôchodku. 
 

My sa z toho iba tešíme. Ďalšími nemalými dôvodmi na radosť sú aj mená hudobníkov, s ktorými Ozzy na nahrávke spolupracoval. Priprav sa na sóla Mika McCreadyho z Pearl Jamu, Jeffa Becka, Erica Claptona či dokonca Tonyho Iommiho. Ako píše Rolling Stone, na albume hosťovali aj Chad Smith, bubeník Red Hot Chili Peppers, či zosnulý bubeník Foo Fighters Taylor Hawkins. 


5. Parkway Drive – Darker Still

Na ich koncertoch šľahajú plamene do výšin, no zároveň tuhne krv v žilách. V „kotloch“ ide vždy takmer o život, keďže počas ich šou zažiješ besné „moshpity“ či obľúbenú „zábavku“ metalistov, takzvanú wall of death. Päťčlenná metalcorová banda z Austrálie, ktorá je každým rokom čoraz silnejšia, skúma aj na svojom siedmom albume temné zákutia ľudskej duše a filozofuje.

Miestami vyráža dych šialenými tempami a agresívnym screamom frontmana Winstona McCalla. Spevák pre Blabbermouth prezradil, že na najnovšej nahrávke kapela konečne dobehla svoju predstavivosť. Vidieť to aj vo vizuálne podmanivom videoklipe k singlu The Greatest Fear. Darker Still je skvelým konceptuálnym albumom, ktorý zreje každým ďalším vypočutím.

Anketa:
Ktorá nahrávka ťa zaujala najviac? 
John Legend – Legend
Miya Folick – 2007
Lindsey Lomis – Daydreaming
Ozzy Osbourne – Patient Number 9
Parkway Drive – Darker Still
John Legend – Legend
0 %
Miya Folick – 2007
0 %
Lindsey Lomis – Daydreaming
2 %
Ozzy Osbourne – Patient Number 9
73 %
Parkway Drive – Darker Still
25 %
Domov
Zdieľať
Diskusia