Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. septembra 2022, 14:30
Čas čítania 5:56
Dominik Vetrák

Všetko, čo potrebuješ vedieť, aby si pochopil seriál Rings of Power. Vysvetľujeme históriu Stredozeme a prvé veky

Všetko, čo potrebuješ vedieť, aby si pochopil seriál Rings of Power. Vysvetľujeme históriu Stredozeme a prvé veky
Zdroj: Warner Bros. Amazon prime Video
FILMY A SERIÁLY PÁN PRSTEŇOV – SERIÁL (RINGS OF POWER) RINGS OF POWER: VŠETKO, ČO POTREBUJEŠ VEDIEŤ O SERIÁLI
Uložiť Uložené

V článku si rozoberieme začiatok sveta Stredozeme a planéty Arda až po Prvý vek.

Čo sa dialo pred Pánom prsteňov, ako prišiel k moci Sauron, kto je Morgoth, čo za miesta sú Lindon, Eregion, Valinor a Númenor? Prečo sú elfovia stále v Stredozemi a prečo sa nevrátili do Valinoru? Kto vládne ľuďom a trpaslíkom, ako vlastne vznikli ohyzdi či samotná planéta Arda, kde sa odohrávajú Tolkienove príbehy?

Pokračovanie článku si môžeš prečítať tu

Odporúčané
Rings of Power: Ktoré postavy Pána prsteňov uvidíme v seriáli, ako vznikol a  zanikol Númenor a kde sú Aragornovi predkovia? Rings of Power: Ktoré postavy Pána prsteňov uvidíme v seriáli, ako vznikol a zanikol Númenor a kde sú Aragornovi predkovia? 10. septembra 2022, 9:30

To všetko a oveľa viac sa dozvieš v tomto článku, v ktorom sa pozrieme na minulosť Stredozeme a vysvetlíme ti, čo sa stalo pred udalosťami seriálu Rings of Power. Prvé dve časti si počas premiérového dňa pozrelo až 25 miliónov ľudí, čo je pre streamovaciu službu Amazon Prime Video absolútny rekord.

Viacerí z nás však boli počas sledovania občas trochu mimo, respektíve nám nebolo jasné, o čom sa postavy vlastne rozprávajú. Stredozem totiž pred udalosťami tohto seriálu zažila množstvo dobrodružstiev, vojen a nezabudnuteľných udalostí.

História Stredozeme a Pána prsteňov. Čo sa dialo pred seriálom Rings of Power?
Mapa sveta Arda. Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

Ak sa o nich chceš dozvedieť a pochopiť, čo sa v seriáli deje, kto je kto a kam to smeruje, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+. Tento článok je prvý z dvoch. Dnes sa pozrieme na úplný začiatok sveta a skončíme na konci Prvého veku (First Age), keď padol Dark Lord Morgoth. 

The Valian Years

Years of the Valar (Obdobie Valar)

Aby sme pochopili, čo sa deje v seriáli a o čom sa postavy rozprávajú, musíme zájsť na samotný začiatok. Na ňom stál Eru Ilúvatar, ktosi ako boh, ktorý vládol všetkému. Eru vytvoril bytosti Ainur, ktoré členíme na Valar (vyššie) a Maiar (nižšie).

Ainur svojím spevom vytvorili víziu nového sveta, ktorú chceli naplniť. Jeden z Valar menom Melkor chcel skladbu pokaziť, no nakoniec ju nechtiac ešte zlepšil. Na základe tejto vízie vytvoril boh Eru univerzum zvané Eä a v ňom plochú planétu Arda, na ktorej sa odohrávajú Tolkienove príbehy.

História Stredozeme a Pána prsteňov. Čo sa dialo pred seriálom Rings of Power?
Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

Valar začali postupne budovať Ardu, no Melkor, najsilnejší z nich, mal iné plány. Hnevalo ho, že si za svojho vodcu ostatní zvolili Manwëho a nie jeho. Melkor im teda kazil všetky plány a snahy vytvoriť krásny svet. Nakoniec ho z planéty Arda vyhnal silný Valar menom Tulkas.

Obdobie lámp (Years of the Lamps)

Kým bol Melkor preč, ostatní Valar na čele s Varda vybudovali na severe a juhu dve obrovské lampy, ktorými ožarovali celý kontinent. V tých časoch totiž neexistovalo prirodzené svetlo ani slnko. 

Odporúčané
Finále Rings of Power odhalilo, kto je Sauron a kto je mysteriózny mág, ktorý spadol z nebies Finále Rings of Power odhalilo, kto je Sauron a kto je mysteriózny mág, ktorý spadol z nebies 17. októbra 2022, 10:23

Melkor sa však po čase do Ardy vrátil, a to s ďalšími Maiar (nižšími bytosťami z radu Ainur), ktorí s ním sympatizovali. Spoločne zničili obidve lampy a spustošili tým Stredozem.

Ostatní Valar sa rozhodli Stredozem opustiť a vydali sa cez more na západný kontinent Aman, kde vytvorili Valinor. Melkor riadil svoju armádu z pevnosti Utumno, zatiaľ čo na západe vybudoval pevnosť Angband, ktorej vedením poveril svoju pravú ruku Saurona z radu Maiar. 

História Stredozeme a Pána prsteňov. Čo sa dialo pred seriálom Rings of Power?
Morgoth. Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

Years of Trees (Obdobie stromov)

Valar Yavanna vybudovala vo Valinore dva obrovské stromy Laurelin (Zlatý strom) a Telperion (Strieborný strom). Stromy osvetľovali celý Valinor a západný kontinent Aman, zatiaľ čo stredný kontinent Stredozem a východný kontinent Land of the Sun/Dark Land ostali v temnote. 

História Stredozeme a Pána prsteňov. Čo sa dialo pred seriálom Rings of Power?
Stromy Valinoru vyobrazené v seriáli Rings of Power. Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

Prvý vek (začína sa v Období stromov a rokmi Valian)

Čochvíľa nato sa prebudili prvé deti boha (Children of Eru Ilúvatar) – elfovia. Začal sa tak Prvý vek, aj keď stále trvalo Obdobie stromov.

Prebudenie elfov a zrod ohyzdov

Valar sa báli, že by ich prípadný konflikt s Melkorom znova spustošil Stredozem a celú planétu Ardu, a tak sa do Stredozeme nevrátili. Z toho dôvodu Melkor ako prvý zistil, že sa elfovia prebudili, a začal ich unášať. Pomocou mágie a pokusov z nich vyšľachtil prvých orkov (škriatkov/ohyzdov). 

História Stredozeme a Pána prsteňov. Čo sa dialo pred seriálom Rings of Power?
Prebudenie elfov. Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

Keď sa to Valar dozvedeli, okamžite zakročili. Po dlhých bojoch Melkora porazili a odviedli ho do Valinoru, kde ho držali tristo rokov vo väzení (dĺžka rokov a celkovo dátumy sú v Tolkienovom svete komplikované, a preto sme ich v článku prevažne vynechali, aby sme ťa zbytočne neplietli). 

Odporúčané
RECENZIA: Rings of Power RECENZIA: Rings of Power 15. októbra 2022, 10:30

Valar zničili množstvo Melkorových spojencov, svoju úlohu však nedokončili, a tak mnohí z nich vrátane silných bytostí Balrogov (pôvodne to boli Maiar – nižšie bytosti z radu Ainur) utiekli. Utiecť sa podarilo aj Sauronovi. Valar následne pozvali elfov, aby s nimi žili vo Valinore. Vtedy sa elfovia rozčlenili na viacero skupín a druhov podľa toho, kde v Stredozemi žili a či sa rozhodli ostať (Avari) alebo išli do Valinoru (Eldar).

História Stredozeme a Pána prsteňov. Čo sa dialo pred seriálom Rings of Power?
Valinor vyobrazený v seriáli Rings of Power. Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

Stvorenie silmarilov a prebudenie prvých siedmich trpaslíkov

Fëanor, syn jedného z prvých elfov žijúcich vo Valinore – Finweho, vytvoril tri silmarily, mocné šperky, ktoré v sebe ukrývali svetlo zo stromov Valinoru. V tom čase, približne sto rokov po prebudení elfov, sa prebudili aj trpaslíci.

História Stredozeme a Pána prsteňov. Čo sa dialo pred seriálom Rings of Power?
Finwe a Feanor. Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

Pôvodne ich vytvoril Valar Aule, ale boh Eru mu nedovolil vytvoriť živé bytosti pred ním, a tak čakali, kým sa prebudia elfovia. Sedem trpasličích kráľov vytvorilo vlastné klany a rozmiestnili sa po celej Stredozemi. Z pôvodných siedmich trpaslíkov poznáme meno jediného – Durina Nesmrteľného (Durin the Deathless/Durin I.).

Zničenie stromov Valinoru

V tomto čase už Valar oslobodili Melkora, ktorý navonok pomáhal elfom a Valarom, ale v tajnosti konšpiroval a pripravoval si pôdu na návrat. Znepriatelil medzi sebou vysokopostavených elfov a ich vyhnanie využil na to, aby sa spolčil s obrovským pavúkom Ungoliantom, s ktorým zničil stromy Valinoru a uvrhol Aman a Valinor do temnoty. Ešte predtým chcel od Feanora získať jeho tri silmarily, čo sa mu však nepodarilo.

Odporúčané
7. epizóda Rings of Power bola opäť zlá. Seriál je zatiaľ sklamaním roka 7. epizóda Rings of Power bola opäť zlá. Seriál je zatiaľ sklamaním roka 7. októbra 2022, 18:30

Po zničení stromov však Melkor zabil Feanorovho otca Finwëho a šperky ukradol. Spoločne s Ungoliant utiekli do Stredozeme, kde navzájom bojovali o šperky. Ungoliant takmer vyhrala, no Melkor si na pomoc privolal Balrogov a spoločne pavúka zahnali. 

História Stredozeme a Pána prsteňov. Čo sa dialo pred seriálom Rings of Power?
The Ungoliant bojuje s Morgothom, ktorý ho oklamal. Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

Feanor nazval Melkora Morgothom a zaprisahal sa, že sa pomstí a silmarily získa späť. Medzitým už Morgoth znova budoval pevnosť Angband a svoju armádu. Feanor sa so svojou armádou vydal do Stredozeme, kde čelil Morgothovým ohyzdom, ktorých so svojou elfskou armádou rozprášil.

Feanor bol však neopatrný a vydal sa do Angbandu, kde ho obkľúčili a zabili ohyzdi s Balrogmi. Jeho synovia sa rozhodli splniť jeho prísahu a pokračovali v boji proti Morgothovi. 

Obdobie slnka (Years of the Sun)

Pokračuje Prvý vek

Valar vytvorili z posledných plodov dvoch stromov Valinoru nové zdroje svetla – slnko a mesiac. Končí sa Obdobie stromov a rokov Valianu a začína sa Obdobie slnka (Years of the Sun). Prebúdzajú sa prví ľudia a aj naďalej pokračuje Prvý vek. 

Slnečné lúče oslabujú Morgothovu armádu, čo na dlhší čas spomalí jeho postup a snahu dobyť Stredozem. Neskôr nad svojím územím vytvorí obrovské mraky, cez ktoré svetlo nepreniká, a jeho armáda sa tak postupne môže aklimatizovať na nové, slnečné podmienky.

História Stredozeme a Pána prsteňov. Čo sa dialo pred seriálom Rings of Power?
Drak Glaurung. Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

Ohyzdi však stále nepredstavovali pre elfov veľké nebezpečenstvo a prehrávali väčšinu bitiek. Morgoth tak začal experimentovať s novými bytosťami. Po sto rokoch vytvoril prvého draka Glaurunga (ešte neokrídleného). Ten sa elfom postavil ešte predtým, ako dospel, pričom nemal dostatočne pevné šupiny, a tak ho poľahky zahnali svojimi šípmi. 

Odporúčané
10 najväčších rozdielov medzi knihami a filmami Pán prsteňov a seriálom Rings of Power 10 najväčších rozdielov medzi knihami a filmami Pán prsteňov a seriálom Rings of Power 7. októbra 2022, 12:30

Morgoth sa medzitým pokúšal oklamať ľudí a mnoho z nich dostal aj na svoju stranu. Tí, ktorí mu vzdorovali a pridali sa k elfom, dostali označenie Edain. Morgoth a elfovia medzi sebou bojovali dlhé roky, počas ktorých temný pán prišiel o jeden zo silmarilov, ktorý mu ukradli Lúthien a Beren. Urobili tak po tom, čo otec Lúthien povedal, že jeho dcéru si môže vziať len hrdina, ktorý získa silmaril.

LOTR
Zdroj: Tolkien Estate

Bola to nemožná úloha, keďže otec nechcel, aby si jeho elfskú dcéru zobral obyčajný človek, no Beren uspel a silmaril sa nakoniec dostal do rúk Eärendila, ktorý vďaka nemu dokázal nájsť Valinor. V tomto období padlo aj kráľovstvo Gondolín a na pozadí prebiehal tragický príbeh o Húrinových deťoch. O týchto troch významných udalostiach Prvého veku napísal Tolkien samostatné knihy. 

Vojna veľkého hnevu a porazenie Morgotha

Morgoth ovládol Beleriand, čo bola veľká časť územia Stredozeme. Ľudia, trpaslíci a elfovia mu nestačili, a tak sa človek menom Eärendil rozhodol vydať do Valinoru a požiadať o pomoc Valar. Tí mu vyhoveli a ako odmenu za jeho úsilie mu dali na výber, či chce ostať človekom alebo sa stať elfom. Rozhodol sa stať sa elfom, zatiaľ čo Valar sa so svojou armádou vrátili do Stredozeme, aby Morgotha porazili.

Vojna trvala 40 rokov a Valar s ľuďmi, elfmi a trpaslíkmi ničil Morgothovu armádu. Ten pred porážkou povolal svoju tajnú zbraň, dovtedy nevidených okrídlených drakov, ktorí zahnali Valar a ostatných nepriateľov Morgotha. Valar však nakoniec zvíťazili, a to aj s pomocou Eärendila, ktorý drakov porazil, keď doletel s orlami. Valar s Morgothom stratili trpezlivosť, a tak ho uvrhli do Prázdna, odkiaľ sa nikdy nedostal. 

História Stredozeme a Pána prsteňov. Čo sa dialo pred seriálom Rings of Power?
War of Wrath. Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

Medzi elfmi, ktorí sa podieľali na Morgothovej porážke, boli Círdan, Elrond, Galadriel, Celeborn, ktorý sa neskôr stal jej manželom, Celebrimbor či Gil-Galad, ktorý sa po odchode väčšiny elfov do Valinoru na konci prvého veku stal kráľom elfov v Stredozemi a panoval v Lindone.

Odporúčané
Rings of Power: Vieme, ako vznikol Mordor a kto a kde je Sauron? Nová časť mala skvelé súboje a atmosféru z Pána prsteňov Rings of Power: Vieme, ako vznikol Mordor a kto a kde je Sauron? Nová časť mala skvelé súboje a atmosféru z Pána prsteňov 1. októbra 2022, 16:30

Po porážke Morgotha si Valar uvedomili, že sa stalo presne to, čoho sa obávali. Planétu spustošili natoľko, že sa podstatná časť Beleriandu potopila. Valar od Morgotha získali späť dva silmarily, ale nakoniec sa navždy stratili aj tie. Vojna hnevu medzi Morgothom a Valar ukončila Prvý vek.

Nabudúce sa pozrieme na udalosti Druhého, Tretieho a Štvrtého veku. 

História Stredozeme a Pána prsteňov. Čo sa dialo pred seriálom Rings of Power?
Beleriand pred vojnou s Morgothom a po nej. Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

Tu nájdeš ďalšie články vysvetľujúce udalosti Rings of Power a Pána prsteňov. Zistíš všetko, čo potrebuješ vedieť, aby si seriál pochopil.

Odporúčané
Rings of Power: Ktoré postavy Pána prsteňov uvidíme v seriáli, ako vznikol a  zanikol Númenor a kde sú Aragornovi predkovia? Rings of Power: Ktoré postavy Pána prsteňov uvidíme v seriáli, ako vznikol a zanikol Númenor a kde sú Aragornovi predkovia? 10. septembra 2022, 9:30
Odporúčané
Rings of Power: Prečo je Númenor taký dôležitý a kto sú Elendil, nový vodca ohyzdov Adar a čarodejník, ktorý spadol z nebies? Rings of Power: Prečo je Númenor taký dôležitý a kto sú Elendil, nový vodca ohyzdov Adar a čarodejník, ktorý spadol z nebies? 11. septembra 2022, 16:30
Odporúčané
Rings of Power: Prečo prišli Gandalf a Saruman do Stredozeme až v 3. veku a čo sa stalo po skončení Pána prsteňov? Rings of Power: Prečo prišli Gandalf a Saruman do Stredozeme až v 3. veku a čo sa stalo po skončení Pána prsteňov? 13. septembra 2022, 14:30
Odporúčané
Ktoré postavy z Pána prsteňov sú a ešte len budú v seriáli Rings of Power (Fotoporovnanie hercov) Ktoré postavy z Pána prsteňov sú a ešte len budú v seriáli Rings of Power (Fotoporovnanie hercov) 15. septembra 2022, 8:30
Domov
Zdieľať
Diskusia