Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Red Bull
3. septembra 2022, 10:00
Čas čítania 2:38
Sponzorovaný obsah

Ako dať preteky Red Bull 400 s prehľadom? Radí 5-násobný víťaz Jakub Šiarnik

Ako dať preteky Red Bull 400 s prehľadom? Radí 5-násobný víťaz Jakub Šiarnik
Zdroj: Matúš Zeták / Red Bull Content Pool
ŠPORT BEH RED BULL SLOVENSKO ŠPORT
Uložiť Uložené

Podelil sa o tipy, ako sa na preteky pripraviť, ale aj čo robiť, keď ich budeš mať za sebou.

Red Bull 400, pre mnohých najočakávanejšie preteky tohto roka, už klope na dvere, a ak si ešte nezačal s prípravou, teraz je najvyšší čas. Ako sa na tieto preteky pripraviť, poradil ich päťnásobný víťaz Jakub Šiarnik.

Piaty ročník výbehu na skokanský mostík na Štrbskom plese sa uskutoční už o necelý týždeň – 10. septembra 2022. Na štartovacej čiare privíta nielen skalných bežcov a športovcov, ale aj tých, ktorí si po lete trúfnu prekonať samých seba. Do ktorej skupiny sa zaradíš ty?

V pretekoch pod Tatrami sa opäť stretnú tri kategórie. Bežať budú ženy, muži aj 4-členné skupiny, ktoré si dajú preteky ako štafetu. 

Všetko, čo potrebuješ vedieť o behu Red Bull 400, nájdeš na tomto odkaze.

red bull 400
Rozbeh na Red Bull 400 na Štrbskom plese. Zdroj: Matúš Zeták/Red Bull Content Pool

Ako sa pripraviť na preteky

Či už si nepísaný majster sveta vo všetkých športoch, alebo skúsený zberateľ zážitkov na celý život, na Red Bull 400 by si určite nemal chýbať. Poriadne strmý skokanský mostík vo výške 1 346 m n. m. sa aj tento rok chystá vytrápiť všetkých účastníkov. Od štartu na jeho vrchol je to síce iba 400 metrov, no rovinku si užiješ len v úvodnej časti trate. Po nej ťa čaká iba rapídne stúpanie. Ako sa pripraviť na takýto extrémny výkon?

Ako vraví Jakub, päťnásobný víťaz pretekov Red Bull 400, tajným kľúčom k úspechu je nepodceniť prípravu. „Je jasné, že ak budeš počas behu makať, tak sa dostaneš do stavu, že pocítiš v ústach krv a totálne si siahneš na dno, ale pokiaľ budeš pripravený, tento stav bude iba chvíľkový. Zažiješ pocit úplného vyčerpania, ale o pár minút si v poriadku,“ komentuje Jakub Šiarnik, viacnásobný víťaz pretekov Red Bull 400.

red bull 400
Jakub Šiarnik na pretekoch Red Bull 400 v Sarajeve. Zdroj: Pedrag Vukovic/Red Bull Content Pool

Nestačí len pracovať na výkone, svoju rolu zohrá aj vyvážená strava, párky s praženicou si preto radšej odlož na deň po pretekoch. Dôležité sú aj tekutiny, predovšetkým minerálne vody, vďaka ktorým ostaneš dlhšie hydratovaný. Samozrejme, aj rýchla energia padne vhod.

„Ja začínam tak trištvrte hodiny pred rozbehom a Red Bull si priebežne popíjam počas rozcvičky. Ak potom postúpim a čaká ma ešte ďalší beh, opäť je pred ním dobré dať si ho aj s vodou alebo minerálkou, pretože kofeín samotný má tendenciu odvodňovať. Okrem toho tým zahustíš krv, ktorá potom horšie prúdi a horšie sa ti okysličuje organizmus, čo sa na výkone prejaví. Môžeš tak dostať skôr kŕče, no dá sa tomu jednoducho predísť tým, že piješ aj tú vodu,“ vysvetľuje Jakub.

Ako sa obliecť na Red Bull 400?

Módnu políciu na kopci nečakaj, no oblečenie netreba podceniť. Počas behu je jedno, ako teplo si oblečený, či je 15, alebo 30 stupňov, telo sa pohybom zahreje. Ako odporúča Jakub, dôležité je byť v teple predovšetkým pred začatím pretekov.

„V každom prípade je potrebné hlavne sa dobre zahriať a už 45 minút pred štartom sa začať hýbať. Ja preferujem dlhší rozklus, na Štrbskom si vybehnem niekde po zjazdovke smerom k Chate pod Soliskom a postupne to tempo stupňujem, ale nie do maxima, pocitovo približne iba do 70 % záťaže. Netreba sa úplne dopotiť, ale iba sa zľahka zadýchať a cítiť, že sa telo začína potiť, pracuje obehový systém a dostávaš do nôh kyslík,“ dodáva Jakub, ktorý svoju prípravu už len zavŕši dynamickým strečingom a potom hor sa na štartovaciu čiaru.

Tipy, ktoré ti pomôžu po pretekoch

Po dobehnutí na vrch ťa okrem maximálneho vyčerpania bude čakať aj výhľad na naše krásne Tatry. A práve vtedy príde aj okamih, keď si povieš, že to všetko stálo za to. Jakub cestou dole neodporúča lanovku, radšej si kopec zbehne. Telo pohybom pomáha odbúravať kyselinu mliečnu/laktát, ktorý máš v nohách nahromadený. Každý to už možno zažil, keď bol v horách na túre a po prestávke sa nevedel ľahko pohnúť. Je to to isté.

Štafeta na Red Bull 400 na Štrbskom plese.
Štafeta na Red Bull 400 na Štrbskom plese. Zdroj: Matúš Zeták/Red Bull Content Pool

Stále sa môžeš registrovať

Na termín spustenia registrácie si skalní fanúšikovia pretekov zvyknú nastaviť budík, pretože štartovné na Red Bull 400 mizne veľmi rýchlo. Ak nechceš na štartovacej čiare chýbať ani ty, registruj sa skôr, ako ti niekto uchmatne miesto. 

registrovať sa

Pre čo najčerstvejšie informácie nielen o pretekoch Red Bull 400 sleduj @redbullsk na Instagrame a Tiktoku.

Domov
Zdieľať
Diskusia