Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. augusta 2013, 13:23
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Čriepky zo sveta Marvelu #5: Kedy uvidíme Spider-Mana a Wolverina v Avengers a kto sa k tímu možno pridá?

FILMY A SERIÁLY BATMAN DAREDEVIL MARVEL MARVEL FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Kedy konečne uvidíme Spider-Mana po boku Avengers a kto iný by sa k partii hrdinov mohol v najbližších rokoch pridať? Blade, Daredevil alebo niekto úplne iný?

Čriepky zo sveta Marvelu #5: Kedy uvidíme Spider-Mana a Wolverina v Avengers a kto sa k tímu možno pridá?

Vítam vás pri ďalšej časti seriálu zo sveta Marvel. Dnes sa pozrieme na možnú účasť Wolverina a iných X-Men, Spider-Mana, Fantastickej štvorky, Punishera, Bladea, Daredevila a Ghost Ridera v Avengers, či vo filmoch priamo zo štúdia Marvel. Hoci to veľakrát v článkoch spomínam, niekto to stále nemusí vedieť. Ako je možné, že taká obľúbená postava ako je Wolverine alebo Spider-Man nespolupracovala s Iron Manom a spol.? Odpoveď je jednoduchá. Marvel v minulom storočí predal práva na natáčanie filmov svojich komiksových postáv iným štúdiám. Poďme sa bližšie pozrieť na detaily a na to, kedy by sa eventuálne mohli tieto postavy Marvelu vrátiť.

V roku
1985 Marvel predal práva na Spider-Mana spoločnosti Cannon Film, ktorá ale nebola schopná natočiť žiadny film po dobu 5 rokov, a tak práva súd vracal späť. V zmluve totižto stálo, že pokiaľ sa za dobu 5 rokov nenatočí žiadna snímka o pavúčom mužovi, práva pôjdu naspäť. Vôbec teda nezáleží na tom, či uvidíme Spider-Mana raz za 5 rokov, v Avengers ho nemusíme vidieť nikdy. Obrovské šťastie teda malo Sony, ktorému Marvel obratom práva predal hneď po tom, ako ich dostal spať, keďže sa im podarilo uviesť do kín Amazing Spider-Man tesne pred uplynutím 5 ročného limitu. Aká škoda, že? Otravný Spíďo od Webba nemusel vôbec vzniknúť a mohli sme ho už mať v Avengers II. To ale nie je koniec. Sony plánuje ďalšie tri časti, ktoré s nemalou pravdepodobnosťou aj uvidíme. Spíďovi by to pri aktuálnych Avengeroch pristalo, no nie? Aj keď si mi zdá, že vo videu nižšie sú jeho schopnosti dosť podcenené.


Môžeme byť ale radi, že sme neprišli o viac postáv. Odísť mali natrvalo aj
Thor, Captain America, Black Panther a iní. Prečo ale Marvel tak neopatrne zaobchádzal so svojim klenotom? Musíte si uvedomiť, že koncom 90. rokov vyhlásila spoločnosť bankrot a zachránila sa len predajom práv svojich postáv (samozrejme, v každom z nich sú percentá z tržieb, ktoré sa vrátia „materskej“ spoločnosti) a svojej hračkárskej sieti Toy Biz.

Čriepky zo sveta Marvelu #5: Kedy uvidíme Spider-Mana a Wolverina v Avengers a kto sa k tímu možno pridá?

 

Teraz sa ale pozrime na odvrátenú stranu. Komiksové filmy boli na začiatku milénia niečo nepoznané. Spawn bol prepadák a prvý Blade od Marvelu nezarábal veľké peniaze. Veľké rozpočty pre Spider-ManaX-Men boli risk pre filmové štúdiá a Marvel z neho mohol len ťažiť. Ak by sa filmy neujali, o 5 rokov by sa vrátili späť. V prípade, že by zarábali veľké peniaze, percentá z tržby by plnili účty Marvelu a pritom by nemuseli robiť nič. Navyše by stúpla aj popularita komiksov.

Stalo sa ale to, že X-Men a Spider-man mali premiéru, pričom zarobili nehorázne veľké peniaze (Spideyho dva filmy až 1,5 miliardy, pričom Marvel dostal „len“ niečo okolo 60 miliónov dolárov) a predaj práv nebola zase taká výhra.

Čriepky zo sveta Marvelu #5: Kedy uvidíme Spider-Mana a Wolverina v Avengers a kto sa k tímu možno pridá?

Prišiel teda rok 2004 a Marvel sa v spolupráci s Paramountom rozhodol starať o svojich hrdinov a priviesť ich na filmové plátno. Vzniklo Marvel Studios a vďaka banke Merill Lynch a jej polmiliardovému úveru mali štúdia začiatok na produkciu desiatich filmov, medzi nimi boli: Ant-Man, Avengers, Black Panther, Captain America, Dr. Strange, Cloak & Dagger, Nick Fury, Hawkeye, Power Pack a Shang-Chi. 
Čudujete sa správne. Kde dopekla je Stark a iné veľké mená? Ach, áno, zase tie práva.

Iron Man bol v New Line Cinema, Hulk bol v Universale, Black Widow mal Lionsgate a Thora zase Sony. Našťastie ale štúdia neboli schopné z filmov niečo vyžmýkať a buď sa vrátili spätným odkúpením alebo spomínanou 5 ročnou slučkou medzi rokmi 2004-2007 (Hulk v roku 2008 bol prvým filmom od Marvelu, preto sa vám javí, že to nevyzeralo ako pokračovanie, ale reštart).

Prečo si myslíte, že prišla (aj keď skvelá)
Prvá trieda X-Menov (X-Men: First Class)? Medzi X-Men 3 a First Class je práve päťročný rozdiel. Fox sa tak zachránil a rovnako tak plánuje aj reštart Fantastickej štvorky, ktorý bude mať po premiére osem rokov od Silver Surfera (navyše nedávno padla dôverná informácia, že Fox plánuje prepojiť svety F4 a X-Men). Niektoré zmluvy ale majú až desaťročné časové slučky, v ktorých musí byť film natočený, inak sa práva vrátia, napr. ako Daredevil, ktorý sa Marvelu vrátil 10 rokov po snímke s Affleckom. Už to chápete? Štúdiá si nemôžu dovoliť prísť o práva, na základe ktorých Marvel zarába miliardy každý rok. Aj keď nás to mrzí, nespravíme s tým nič a X-Men, Spider-Mana a Fantastickú štvorku v najbližších rokoch, možno desaťročiach s Avengermi neuvidíme, aspoň na striebornom plátne nie.


Tu prichádzajú aj obrovské problémy. Veľa postáv totižto patrí viacerým štúdiám. Napríklad
Galactus, veľký záporák vo svete Marvelu, Scarlet Witch a Quicksilver, členovia Avengers, ale takisto deti Magneta. Je tu ale možnosť, ako uvidieť X-Men a Avengers pokope. Marvel totižto predal práva na filmové postavy do kín. Video-filmy, animované filmy, seriály alebo videohry stále majú možnosť použiť všetky postavy.

Čriepky zo sveta Marvelu #5: Kedy uvidíme Spider-Mana a Wolverina v Avengers a kto sa k tímu možno pridá?

Takže by sme mali uzavretú kapitolu hrdinov, ktorých v najbližších rokoch po boku Avengerov určite neuvidíme. Je tu ale jedno ale. Totižto tento rok sa Marvelu predsa len niektoré postavy vrátili. Sú nimi Daredevil, Punisher, Ghost Rider a Blade. 

Účasť niektorého z týchto 4 tvrďasov je najpravdepodobnejšia asi u Daredevila. Po Spider-Manovi je to jeden z najvýznamnejších členov „Street Level Heroes“. Keďže nemá božie schopnosti, ani nie je žiadny Iron Man, musí sa spoliehať na svoju zvýšenú silu a zmysly. Predstavovať vám Daredevila snáď netreba. Určite ste videli film s Affleckom.

Či uvidíme Ghost Ridera (prosím nie) alebo Punishera (krátky film spred roka tu) je otázne, ale nedával by som tomu šance. Vidím to na kopec iných hrdinov, ktorých by obecenstvo radšej videlo v Avengeroch alebo v samostatnom filme. Myslím si však, že Ghost Ridera by mali na pár rokov zahrabať pod zem. Doteraz mi je zle z dvojky.

           

Čriepky zo sveta Marvelu #5: Kedy uvidíme Spider-Mana a Wolverina v Avengers a kto sa k tímu možno pridá?
         
Oveľa svetlejšie to vidím u Bladea, keďže sa Snipes vrátil a môj obľúbený černošský hrdina mi stále vraždí upírov v hlave, veľmi rád by som ho videl po boku menších hrdinov. Je jasné, že by nedostali veľa priestoru, ale niečo na spôsob Black Widow by nevadilo. Práve naopak, veľa fanúšikov by to potešilo.

Nakoniec nejaká tímovka so Street Level Heroes by neuškodila. Čím viac hrdinov, tým lepšie spracovanie Civil War, ku ktorej sa dúfam Whedon niekedy dostane. Nabudúce si povieme všetko, čo zatiaľ vieme o Avengers II, a že toho nie je málo. 

Domov
Zdieľať
Diskusia