Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. augusta 2022, 17:30
Čas čítania 1:08
Martin Mičuda

Bentley predstavilo limitovaný model Batur. Auto za 2 milióny je rozlúčkou s motorom W12

Bentley predstavilo limitovaný model Batur. Auto za 2 milióny je rozlúčkou s motorom W12
Zdroj: Bentley
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY BENTLEY
Uložiť Uložené

Batur sa stáva najsilnejším produkčným vozidlom značky, ktorý má cestnú homologizáciu.

V roku 2020 automobilka Bentley uviedla do predaja svoj vtedy najexkluzívnejší model, ktorý vznikol pod taktovkou divízie Mulliner. Otvorený Bacalar mal podľa slov kompetentných zhmotňovať najvzácnejšie 2-dverové Bentley modernej doby. Najnovšie však Bentley odhaľuje azda ešte pozoruhodnejší model, ktorý nesie názov Batur a pre automobilku má špeciálny význam.

Odporúčané
Na okruhu sme vyskúšali najzábavnejší RS model v histórii. Aké je nové Audi RS3? Na okruhu sme vyskúšali najzábavnejší RS model v histórii. Aké je nové Audi RS3? 25. mája 2022, 14:30

Limitované kupé s cenovkou takmer 2 milióny eur, ktoré vznikne v počte len 18 exemplárov, vzdáva hold ikonickému agregátu 6.0 W12 a zároveň naznačuje nový dizajnový jazyk značky. Batur tak poukazuje na nové smerovanie automobilky v kontexte prechodu na čisto elektrický pohon, ktorý neminie ani britského „aristokratického“ výrobcu. Prvý batériový elektromobil automobilka plánuje predstaviť v roku 2025, do roku 2030 následne celé portfólio modelov presedlá na pohon novej generácie. 

Bentley, Batur,
Zdroj: Bentley

S príchodom elektromobilov sa tak očividne radikálne zmení nielen pohon, ale aj samotné tvary značky Bentley. Batur síce stojí na základoch slávneho modelu Continental GT, siluetou strechy či tvarom svetiel však absolútne nezapadá do doterajšieho dizajnu Bentley. 

Batur už nemá zdvojené okrúhle predné svetlá, ktoré boli dlhé roky príznačné pre túto automobilku. Menia sa aj zadné partie.

Odporúčané
Vyskúšali sme slovenské Auto roka 2022. Je vizuálne atraktívny Peugeot 308 naozaj hodný prestížneho titulu? Vyskúšali sme slovenské Auto roka 2022. Je vizuálne atraktívny Peugeot 308 naozaj hodný prestížneho titulu? 15. júna 2022, 14:30

Pod kapotou sa nachádza dvakrát preplňovaný dvanásťvalec s usporiadaním do W, samotný výkon pritom predstavuje až 544 kW/740 koní a rovných 1 000 Nm, čím sa Batur stáva najsilnejším produkčným vozidlom značky, ktoré má cestnú homologizáciu.

Bentley tvrdí, že exkluzívna novinka predstavuje rozlúčku s legendárnym motorom, ktorý automobilka v tejto podobe používala 20 rokov. Motor W12 síce z ponuky súčasných modelov značky ešte nevypadáva, avšak vyzerá to tak, že už na trh nepríde žiadne nové Bentley s touto jednotkou.

Limitované kupé má preto o to väčšiu hodnotu. Pod povrchom pritom schováva špičkovú techniku – 8-stupňovú dvojspojkovú prevodovku, pohon oboch náprav, systém vektorovania krútiaceho momentu, elektronický samosvorný diferenciál, riadenú zadnú nápravu či 3-komorové vzduchové odpruženie. 

Bentley, Batur,Bentley, Batur,Bentley, Batur,Bentley, Batur,
Zobraziť galériu
(14)
Domov
Zdieľať
Diskusia